11. Stăpâneşte-ţi temerile

Probabil că cea mai mare provocare pe care o vei înfrunta în viață se referă la stăpânirea fricii și la dezvoltarea curajului. Frica a fost și este cel mai mare dușman al omenirii.

desen cu un acrobat care traverseaza o corda iar o mana umana care misca coarda

Curajul înseamnă să te lupți cu temerile tale, să le stăpânești – nicidecum să îți lipsească. MARK TWAIN

Când Franklin D. Roosevelt spunea: „Să te temi doar de tine însuți.”, el se referea la faptul că emoția produsă de temeri, mai degrabă decât realitatea este cea care cauzează nerăbdare, stres și nefericire. Când îți dezvolți curajul și o încredere de nezdruncinat în tine însuți, o întreagă lume de posibilități ți se deschide în față. Imaginează-ți ce ai îndrăzni să visezi, să fii sau să faci dacă nu te-ai teme de nimic în lumea asta.

Dezvoltă-ți curajul

Din fericire, curajul este un obicei care poate fi învățat ca oricare altul prin repetare. Trebuie să ne înfruntăm și să ne depășim temerile în mod constant pentru a ne consolida acel tip de curaj ce ne dă posibilitatea să ne confruntăm fără teamă cu suișurile și coborâșurile inevitabile ale vieții. Punctul de plecare în stăpânirea fricii și în dezvoltarea curajului este să privim la ceea ce ne determină să ne fie frică.

Majoritatea temerilor își au rădăcina în traumele copilăriei, asociate adesea criticii distructive. Acestea ne determină să ne confruntăm cu două tipuri de frică: frica de eșec, care ne face să gândim în termenii lui „nu pot, nu pot, nu pot”, și frica de a fi respinși, care ne impune să gândim „trebuie, trebuie, trebuie”.

Când suntem stăpâniți de temerile respective, devenim îngrijorați de posibilitatea de a ne pierde banii, timpul sau sentimentele investite într-o relație. Ajungem hipersensibili la părerile și criticile celorlalți, uneori până la punctul în care ne e teamă să facem orice ar putea fi dezaprobat de cei din jur.

Frica ne poate paraliza, ne poate ține departe de faptul de a acționa constructiv în direcția împlinirii visurilor și scopurilor noastre. Când suntem în gheara fricii, ezităm și acționăm cu întârziere. Devenim indeciși, amânăm, inventăm scuze și motive pentru a da înapoi. Ne simțim frustrați și prinși între „trebuie, dar nu pot” și „nu pot, dar trebuie”.

Proverb suedez

Cu cât știi mai mult, cu atât ți-e mai puțin frică

Frica este cauzată și de ignoranță. Când avem informații puține, ne domină incertitudinea. Devenim nesiguri și încordați gândindu-ne cum vom acționa. Ignoranța ne induce frica de a schimba ceva, frica de necunoscut și ne face să evităm ceva nou, diferit.

Contrariul este și el valabil. Simplul fapt de a aduna informații mai bune și mai multe despre ceva anume ne sporește curajul și încrederea. Poți observa asta în acele domenii din viața ta în care nu te temi, ci pentru că știi exact ce faci. Te simți capabil și încrezător să manevrezi orice situație ar apărea.

Alți doi factori care contribuie la dezvoltarea fricii sunt boala și oboseala. Când ești obosit sau nu te simți bine din punct de vedere fizic, ești mult mai expus la sentimente de frică și îndoială decât atunci când ești sănătos și plin de energie.

lista cu temeri

Analizează-ți temerile

Din moment ce ai stabilit care sunt factorii majori care te fac să-ți fie teamă, pasul următor este să-ți definești și să-ți analizezi în mod obiectiv temerile personale.

Pe o foaie de hârtie scrie: „De ce îmi este frică?”. Gândește-te că toți oamenii inteligenți se tem de ceva. Este normal și natural să fii îngrijorat în privința siguranței fizice, emoționale și financiare, ale tale sau ale altor oameni la care ții. Mark Twain spunea: „Curajul înseamnă să te lupți cu temerile tale, să le stăpânești nicidecum sa îți lipsească.”

Problema nu rezidă în a-ți fi frică sau nu. Tuturor ne este. Singura problema e cum îți stăpânești frica. O persoană curajoasă este cea care merge înainte în ciuda temerilor sale. Și iată-ne ajunși într-un punct important: când lupți contra temerilor și mergi spre cauza care le determină, acestea se diminuează și stima de sine și încrederea sporesc. Emerson scria: „Fă exact ce ți-e frică să faci și frica va dispărea cu siguranță.”

Contrariul este iarăși valabil. Când eviți să faci ceva de care ți-e frică, temerile se amplifică până la a-ți controla viața. Odată cu sporirea lor vor scădea stima de sine și încrederea în forțele proprii.

Fă o listă

Începe lista temerilor scriind tot ce-ți determină frica, stresul și nerăbdarea. Gândește-te la aspectele ce țin de muncă sau de viața personală, aspecte în care frica te trage înapoi sau te ține pe loc într-o slujbă sau o relație care te fac nefericit. Temerile cel mai des întâlnite sunt teama de eșec și teama de a fi respins.

Unii oameni, târâți de frica de eșec, investesc o cantitate enorma de energie în a se justifica sau a-și acoperi greșelile. Alții, stăpâniți de frica de a fi respinși, sunt atât de obsedați de părerea altora, încât nu au capacitatea să acționeze independent. Până când nu sunt siguri ca au aprobarea altcuiva, nu pot lua nicio decizie.

Din moment ce ai făcut lista cu temerile care crezi că ți-ar putea afecta gândirea și comportamentul, trebuie să le aranjezi în ordinea importantei lor. Ce temere anume simți ca are cel mai mare impact asupra comportamentului tău? Ce te trage în jos cel mai mult? Ce tip de temere ar fi pe locul doi? Dar pe locul trei?

Cercetează-ți temerile în mod obiectiv

Cu privire la temerile tale cele mai importante, așterne în scris răspunsul la următoarele trei întrebări:

  1. Cum îmi afectează aceasta temere viața?
  2. Cum mă ajută temerea cu pricina (sau m-a ajutat în trecut)?
  3. Care ar fi rezultatul dacă aș elimina această temere?

Când am practicat acest exercițiu în urmă cu câțiva ani, am realizat eu însumi că teama mea cea mai mare era cea de sărăcie. Îmi era teamă ca nu voi avea bani suficienți, ca voi rămâne fără nimic. Știu că teama respectivă ia naștere în fragedă copilărie. Părinții mei, care au trăit în timpul Marii Depresiuni, și-au făcut griji în permanență în privința banilor. Această teamă s-a accentuat când stăteam foarte prost cu banii pe la vârsta de douăzeci de ani. De atunci, deși i-am putut analiza obiectiv cauzele temerii respective, ea are încă putere destul de mare asupra mea. Chiar și când am bani suficienți pentru a-mi acoperi nevoile personale, teama aceasta persistă.

Pune-ți întrebări cheie

Răspunsul meu la prima întrebare – Cum îmi afectează această temere viața? – a fost că ea m-a determinat să fiu neliniștit, nesigur în a-mi asuma riscuri în privința banilor. M-a determinat să caut siguranța în privința slujbei și sa aleg siguranța în general în locul șansei ce îmi stă în față.

Răspunsul meu la a doua întrebare – Cum mă ajuta temerea cu pricina (sau m-a ajutat în trecut)? – a fost acela că, pentru a scăpa de teama de sărăcie, am muncit mai mult și mai greu decât alții. Am fost mai ambițios și mai hotărât. M-am informat mereu mai mult cu privire la diferite căi de a face și de a investi banii. De fapt, frica de sărăcie m-a dus spre independența financiară.

Când am răspuns la cea de-a treia întrebare – Care ar fi rezultatul dacă aș elimina această temere? – am văzut imediat că sunt gata să-mi asum mai multe riscuri. Sunt mult mai agresiv decât alții în a-mi realiza scopurile financiare. Aș începe oricând o nouă afacere. Nu aș fi stresat și îngrijorat dacă aș cheltui prea mult sau dacă aș avea prea puțin. Nu aș mai fi atât de atent la prețuri.

Analizându-mi cea mai mare teamă în acest mod obiectiv, am putut să demarez procesul eliminării ei. Am fost capabil să-mi transform frica în putere (după cum spune vorbitorul motivațional Tony Robbins). Și tu poți face același lucru.

Exersează calitatea curajului

Poți începe procesul dezvoltării curajului și eliminării fricii făcând lucruri ce implică sporirea stimei de sine și a curajului pe care vrei să le ai. Orice faci iar și iar se transformă în cele din urma în obicei.

Primul și poate cel mai important fel de curaj pentru a-ți atinge succesul este curajul de a începe, de a decola, de a păși prin încredere în direcția scopului pe care ți l-ai propus. Acesta este curajul de a încerca ceva nou, diferit, de a părăsi zona de confort fără a avea dinainte garanția succesului.

Robert KRONSTADT, profesor de investiții la Bason College timp de doisprezece ani, a condus un studiu realizat asupra studenților săi masteranzi în administrarea afacerilor. Spre surprinderea lui, mai puțin de 10% dintre absolvenți au pornit o afacere și au devenit oameni de succes. Restul lucrau pentru alte companii și visau încă să devină investitori într-o zi. Ce ar putea explica diferența dintre cele două categorii?

El a găsit o calitate pe care o au în comun toți investitorii de succes: disponibilitatea de a începe cu adevărat o afacere proprie. KRONSTADT a numit asta „prin-a chipiul coridorului”. El a constatat ca dezvoltarea în afaceri a persoanelor respective seamănă cu mersul pe un coridor unde ușile șansei se deschid înaintea cui ajunge la ele. Aceste uși nu pot fi văzute decât de cei care au început sa meargă.

S-a dovedit ca absolvenții acelei secții care nu au valorificat ceea ce au învățat încă mai așteaptă condițiile perfecte pentru a începe o afacere. Ei nu sunt dispuși sa pornească pe coridorul incertitudinii până ce nu sunt asigurați cumva că vor avea succes – și acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

tinerii care sar in aer deasupra unui punct de priveliste al unui oras

Viitorul le aparține celor ce riscă

Viitorul le aparține celor ce-și asumă riscuri, nu celor ce caută siguranța. Cu cât cauți mai mult siguranța, cu atât nu o vei avea – în acest sens, viața este ironică. Dar cu cât cauți mai multe oportunitatea, cu atât e mai probabil că vei ajunge la siguranța pe care ți-o dorești.

Când manifești frică sau nerăbdare și ai nevoie să-ți însuflețești curajul, concentrează-ți atenția asupra scopurilor tale. Vizualizează-le ca și cum ar fi realitate. Imaginează-ți ca ești deja persoana care ai dori să fii și că te bucuri deja de viața pe care ai dori să o trăiești.

Conștientul tău poate procesa doar câte un gând pe rând, fie o dorință, fie o temere. Când îți impui să te gândești la scopurile tale și să vorbești permanent despre ele, îți vei minimaliza și chiar anula toate temerile. Când te concentrezi asupra modului în care îți poți realiza scopurile, încrederea și curajul cresc automat. Astfel, deții controlul complet asupra emoțiilor și viitorului tău.

Legea concentrării spune: „Ceea ce îți stăruie în minte este ceea ce va prinde contur, se va dezvolta în viața ta”. îți vei atinge scopurile în măsura în care te vei concentra mai mult asupra lor.

Procesul dezvoltării curajului

Stăpânirea sentimentelor de frică și amplificarea curajului sunt cerințe esențiale pentru o viață fericită, de succes. Când te dedici acestui proces de a-ți dezvolta obiceiul de a fi curajos, vei ajunge în cele din urmă în punctul în care frica nu va mai avea nicio putere asupra ta. Frica nu va mai avea astfel un rol major în deciziile pe care le vei lua.

Îți vei stabili scopuri mari, interesante, pline de provocări și vei avea încredere că le poți realiza. Vei fi în stare să înfrunți orice situație cu calm și încredere. Vei deveni de neoprit.

Cuprins
Introducere: Adevăratul secret al succesului
1. Alege-ți destinația
2. Revizuiește-ți opțiunile de zbor
3. Fixează-ți în scris planul de zbor
4. Pregătește-te pentru călătorie
5. Decolează la putere maximă
6. Plan pentru turbulențe
7. Modifică în permanență traiectoria
8. Accelerează-ți studiul și progresul
9. Activează-ți latura supraconștientă a minții
10. Evită scurtăturile și mirajele
11. Stăpânește-ți temerile
12. Perseverează până reușești
Concluzii: Succesul nu este un accident
Index
Despre autor

Read Next

Desuuri ca-n povesti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *