Browse By

10. Evită scurtăturile și mirajele

Unii oameni renunță la planurile lor când aproape au ajuns la țintă; alții, dimpotrivă, obțin victoria tocmai pentru că în ultimul moment fac eforturi mai mari decât oricând înainte. – HERODOT

Poate că cel mai mare dușman al succesului se explică prin legea minimei rezistențe. Așa cum apa curge, majoritatea oamenilor caută în permanență cea mai ușoară și rapidă cale de a obține ce vor, cu foarte puține griji sau preocupări pentru consecințele ce le va avea acest comportament pe termen lung. Tendința naturală a oamenilor de a alege calea mai ușoară explică eșecurile și rezultatele slabe din viața de adult.

scurtătură

Dacă vrei să fii într-o formă bună din punct de vedere fizic, există doar o cale. Trebuie să te antrenezi cel puțin 200 de minute pe săptămână. Pentru o modelare completă, trebuie să faci exerciții de încălzire, exerciții de forță și exerciții aerobice. Trebuie să-ți lucrezi și partea superioară, și cea inferioară a corpului. Și, la fel ca spălatul pe dinți, trebuie să faci asta toată viața.

Dacă vrei să fii într-o formă bună din punct de vedere mental pentru a-ți menține și îmbunătăți capacitatea de studiu, trebuie de asemenea să te antrenezi mental. Trebuie să citești și să înveți în fiecare zi. Trebuie să fii la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul tău. în mașină trebuie să asculți CD-uri/DVD-uri educaționale mai degrabă decât programe la radio. Trebuie să oprești televizorul și să-ți folosești timpul pentru a progresa profesional ai personal. în fiecare zi trebuie să mergi în sens invers în raport cu calea minimei rezistente.

Ceva pe nimic

Una dintre cele mai puternice dorințe omenești este de a avea ceva fără să dai nimic în schimb sau de a da cât mai puțin posibil. Este trist să vezi câți oameni se amăgesc cu speranța sau iluzia că vor aduna bani ușor și repede. Este tragic că oamenii de genul „ceva-pe-nimic” și „îmbogățire-rapidă” trec de la o formulă de îmbogățire lejeră la alta și ajung, în cele din urmă, cu buzunarele goale și cu papucii găuriți.

Malcom Forbes a scris: „Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că nici nu este adevărat.”

Fii pregătit să plătești

Fii pregătit să plătești

Nimic nu este așa ușor cum pare la început. Niciun lucru durabil nu este simplu. Fiecare realizare mare este rezultatul a sute de mii de eforturi mici pe care nimeni nu le vede și nu le apreciază. Fiecare avere mare este rezultatul a numeroși ani de muncă grea și de experiență a săptămânilor de „60-70-80″ de ore, de ani întregi fără concediu, de nenumărate dezamăgiri, regrese, turbulențe și vânturi neașteptate.

Foarte frecvent citești în ziare despre persoane care pun bazele unei companii high-tech sau de genul .com, ca Google sau Youtube, și devin extraordinar de bogate în scurt timp. Dar din cei 26 de afaceriști milionari numai din America, aceștia reprezintă un procent de 1%. Se scrie despre ei în ziare tocmai pentru că sunt cazuri atât de rare. Majoritatea averilor durabile sunt realizate cu bani serioși, adunați încet și cu grijă într-o perioadă lungă de timp.

business plan

Folosește RRLC-ul zborului

Când înveți să pilotezi un avion mic ți se predă RRLC-ul zborului pe care îl folosești în caz că te rătăcești. Acesta este alcătuit din:

  • „Recunoaște”,
  • „Ridică-te”,
  • „Legitimează-te”
  • și „Conformează-te”.

Acceptă adevărul

Primul R vine de la „recunoaște”. Când ai realizat că te-ai rătăcit și, după regulile vizuale ale zborului, nu mai știi unde zbori, atunci contactează turnul de control cel mai apropiat și recunoaște că ai o problemă, în unele situații, piloții unor avioane mici, în loc să recunoască că s-au rătăcit, au continuat să zboare în cerc până au rămas fără combustibil și s-au prăbușit. Oricând ai o problemă în afaceri sau în viața financiară, fii gata să recunoști asta față de cineva care te poate ajuta.

Dacă ai o problemă financiară în afacere, spune-i imediat băncii cu care lucrezi ce se întâmplă. Banca s-a mai întâlnit cu această situație de nenumărate ori și va fi flexibilă. Dar băncile urăsc surprizele. Nu vor să afle prea târziu că nu-ți poți respecta termenele.

Dacă afacerea nu merge, nu ezita să găsești pe cineva care dezvoltă același tip de afacere și să-i ceri sfatul. Majoritatea problemelor în afaceri au fost experimentate de nenumărate ori. Majoritatea problemelor, la fel, au fost rezolvate de nenumărate ori. Nu încerca să reinventezi roata. Cere sfatul unei persoane experimentate. Lasă mândria personală la o parte.

Dezvoltă atitudinea potrivită

Dezvoltă atitudinea potrivită

Al doilea R vine de la „ridică-te”. Când ești într-un avion, asta înseamnă că ajungi cât mai sus în aer pentru a vedea cât mai mult din peisaj și chiar pentru a-ți regăsi adevăratul caracter. Atât în viața personală, cât și în cea de afaceri, echivalentul acestei ridicări este atitudinea de a te retrage din ceea ce faci pentru a analiza cu sinceritate problemele și situația în care te afli.

Poartă-te ca și cum ai fi propriul tău sfătuitor. Pune-ți întrebări obiective, ca cele pe care deja le-am amintit. Practică gândirea la rece. Refuză să te implici emoțional când lucrurile merg anapoda, cum se întâmplă de cele mai multe ori. Capacitatea de a rămâne calm, rece și încrezător te va ajuta să înfrunți orice problemă cu o minte limpede si concentrată.

Fii sincer și vertical

L vine le la „legitimează-te”. Raportează turnului de control cel mai apropiat cine ești și ce poți vedea. Răspunde la întrebările operatorului radio clar și sincer, cât poți de bine. Nu uita vreun detaliu. Cu cât operatorul are mai multe informații, cu atât mai mult creste posibilitatea să te ajute să revii la traiectoria potrivită. În viață, indiferent care ar fi motivul pentru care ești târât departe de cursul stabilit, recunoaște asta imediat față de persoanele care sunt implicate în acea problemă.

Dacă e o problemă de afaceri, spune echipei cu care lucrezi exact ce se întâmplă și ce faci ca să rezolvi situația. Dacă ai o problemă de livrare sau de producție, sună-ți imediat clienții și spune-le ce se întâmplă. Nu păstra informațiile vitale pentru tine. Unul din cele mai importante adevăruri în viață și în afaceri este că toată lumea știe totul despre tot. Nu sunt secrete. Când se întâmplă ceva, oamenii își transmit unul altuia acest lucru.

Zvonurile se răspândesc cu viteze incredibile și ajung la urechile persoanei celei mai nepotrivite. E bine ca oamenii să audă de la tine, nu din altă parte. Când erai copil și spărgeai geamul unui vecin, regula era aceasta: te duceai întâi acasă. Trebuia să fii sigur că îi spui mamei sau tatălui tău ce s-a întâmplat înainte să îi spună vecinul. Nici părinților nu le plac surprizele.

În muncă și în viața personală ar trebui să procedezi la fel. Nu fă surprize. Această atitudine a ta de a fi deschis, onest și direct îți va consolida o reputație de om integru. Cei din jur te vor crede și vor fi dispuși să te ajute mai mult decât dacă ar afla veștile rele din altă parte. Nu uita, dacă vrei ca ceilalți să aibă încredere în tine, prima cerință este să fii demn de încredere.

Acceptă sfatul experților

Acceptă sfatul experților

C vine de la „conformează-te”. Faci orice îți spune operatorul de la turnul de control să faci când te rătăcești. Nu contrazici, nici nu dezvolți subiectul și nici nu încerci să faci presupuneri. Urmezi instrucțiunile întocmai. Operatorul radio vrea doar să te ajute să ajungi la sol în siguranță. în afaceri sau în viața personală situația e aceeași.

Când ceri sfatul unui economist, contabil, consilier în afaceri, trebuie să fii pregătit să urmezi sfaturile întocmai și imediat pentru a gestiona situația în care te afli. Asta înseamnă că trebuie să le urmezi sfaturile cu ochii închiși și că trebuie să le aplici imediat dacă sfaturile respective îți sunt de folos și te ajută să rezolvi problema.

Fii pregătit să plătești prețul întreg al succesului în avans. Rezistă tentației normale de a te îmbogăți sau de a realiza ceva fără efort pentru că, până la urmă, singura cale de a-ți atinge scopurile este să aduci o contribuție valoroasă la viața altora. Nu încerca să obții recompense fără muncă. Nu încerca să realizezi ceva eschivându-te de la activitatea susținută.

Textul este extras din cartea Planul de zbor: Cum să reușești în viață mai rapid decât ai visat vreodată – de Brian Tracy.

Cuprins
Introducere: Adevăratul secret al succesului
1. Alege-ți destinația
2. Revizuiește-ți opțiunile de zbor
3. Fixează-ți în scris planul de zbor
4. Pregătește-te pentru călătorie
5. Decolează la putere maximă
6. Plan pentru turbulențe
7. Modifică în permanență traiectoria
8. Accelerează-ți studiul și progresul
9. Activează-ți latura supraconștientă a minții
10. Evită scurtăturile și mirajele
11. Stăpânește-ți temerile
12. Perseverează până reușești
Concluzii: Succesul nu este un accident
Index
Despre autor