Nu poate exista curaj acolo unde nu există încredere sau siguranță și jumătate din luptă constă în convingerea că putem duce la bun sfârșit tot ce începem. – ORISON SWETT MARDEN
Te-ai hotărât asupra destinației, ai ajuns la aeroport, te-ai urcat la bordul avionului și ai luat loc. Acum ești gata pentru pasul cel mai important: decolarea, lansarea, faptul de a pleca la drum cu încredere, fără vreo garanție a succesului. Acesta este punctul de cotitură al vieții tale și a oricărei persoane de succes.
Avionul rulează pe pistă, primește permisiunea de decolare de la turnul de control și pornește motoarele pentru a-și lua zborul. Te afli acum în punctul critic, al decolării, care este adevăratul început al drumului spre destinație.
Din moment ce pilotul primește permisiunea de decolare, el turează motoarele la putere maximă. Avionul începe să se miște, mai întâi încet, apoi capătă viteză rulând din ce în ce mai repede până se ridică în aer. Acesta este momentul când pilotul spune: „Roțile sus!“. El reprezintă începutul oficial al zborului.
Întrebarea cheie este: ce-ar fi dacă pilotul, în loc să tureze motoarele la capacitate maximă, le-ar tura la doar 80 sau 90% din putere? Orice pilot poate răspunde la asta. Dacă avionul folosește numai o parte din capacitate la începutul rulajului, nu va ajunge să decoleze. Avionul ar merge cu viteză până ar ieși de pe pistă, fără să se ridice însă în aer.
Iată un exemplu pentru diferența dintre succes și o viață mediocră. Oamenii de succes decolează la putere maximă când pornesc într-un zbor nou spre o destinație nouă. Lucrează la normă maximă. în tot ce fac, se implică sufletește total, mai ales la demararea unui proiect nou.
Probabil că nimic nu este mai important pentru atingerea succesului pe care îl dorești decât să fii pregătit să muncești foarte, foarte greu timp îndelungat până îți vei atinge scopul.
Oamenii obișnuiți, pe de altă parte, nu turează niciodată motoarele la capacitate maximă. Ei caută căi ușoare, caută să facă cât mai puțin posibil. De aceea nu reușesc să-și ia zborul. Nu ajung în aer. Nu realizează niciodată ceva, de fapt.
Fă primul pas
Diferența majoră dintre o viață mediocră și una excepțională este aceasta: oamenii mari își stabilesc un scop mare, interesant, își planifică pașii în detaliu și fac primul pas.
Oamenii obișnuiți au dorințe, vise, speranțe și pasiuni – la fel ca oamenii de succes. Dar când vine momentul adevărului, dau înapoi. Ceva interior le blochează voința de a face primul pas. Frica de eșec și pierderile îi copleșește în momentul decisiv și se retrag.
Cu mulți ani în urmă am găsit un citat:
„Pe plajele disperării stau răsfirate oasele uscate ale celor ce, în momentul de triumf, au ezitat și au pierdut astfel totul.”
Nu l-am uitat niciodată.
Curajul este cheia
Ingredientul esențial pentru a reuși este curajul. Winston Churchill afirma: „Curajul este considerat, pe drept, cea mai mare virtute, pentru că toate celelalte se bazează pe el.” Margaret Thatchei; „doamna de fier a Marii Britanii”, spunea cândva că totul se reduce la curajul dovedit în momentul cheie.
Robert Greene, autorul cărții The Power (Puterea), spunea: „Fii întotdeauna îndrăzneț. Îndrăzneala te va băga adesea în necaz, dar și mai multă îndrăzneală te va scoate din el.”
Mergi cât de departe vezi cu ochii
Trebuie să fii hotărât asupra scopului tău, dar și flexibil în procesul atingerii lui. Indiferent cât de bine te organizezi înainte, împrejurări nebănuite te vor obliga pe parcurs să-ți revizuiești planurile iar și iar. Dar trebuie să fii pregătit să faci primul pas.
Din fericire, ai capacitatea să vezi destul de astfel departe, încât să faci primul pas. Destinul este glumeț în acest sens. îți așterne un covor pe cărare și atunci când te decizi asupra scopului sau destinației, se va da înapoi pentru a-ți arăta primul pas. Este un test. Se determină astfel dacă ești sau nu serios.
Când pășești cu încredere, deși poți vedea doar cu un pas înaintea ta, destinul va ajunge la concluzia că ești serios. Va mai face si el încă un pas înapoi ca tu să avansezi cu încă un pas. întotdeauna vei înainta doar cu pas în plus și, când îl vei face, vei vedea doar atât cât să mergi puțin mai departe.
Procesul de atingere a excelenței
În viața de zi cu zi, echivalentul turării la maxim a motoarelor este mai întâi hotărârea de a munci din greu până când vei ajunge la succesul pe care ți-l dorești. Apoi vine perfecționarea în munca pe care o faci. Pentru a te folosi de tot potențialul tău, trebuie să te străduiești să fii printre primii din domeniul vizat, să te alături celor mai buni oameni. Fericirea, recompensele, satisfacția și recunoașterea sunt rezervate oamenilor de vârf. Restul primesc doar ce rămâne de la primii.
Gary Becker, economist laureat al premiului Nobel în 1992, a scris recent un articol despre „prăpastia inegalității” în America. El a demonstrat că această prăpastie este de fapt una a capacității, a voinței. Pentru că trăim într-o lume ultra tehnologizată, într-o societate bazată pe cunoaștere, tot mai multe recompense primesc cei ce-și îmbunătățesc continuu capacitățile si cunoștințele. Cele mai mari câștiguri merg la cei ce învață continuu noi modalități de a-ți spori valoarea.
Cu cât investești mai mult, cu atât câștigi mai mult
În plus, companiile mari care oferă salarii mari au mulți angajați care muncesc mai multe ore spre deosebire de companiile mici care oferă mai puțin. Un director, un inițiator de afacere sau un deținător al unei afaceri din zona cu câștiguri mari lucrează în medie 59 de ore pe săptămână. în zona companiilor mici, bazate pe salariu fix, lucrătorii muncesc mai puțin de 20 de ore pe săptămână. Nu uita, nu poți aduna ceva ce nu ai semănat.
În cartea The Millionaire Next Door, autorii Stanley și Danko ne spun că au aflat, în urma a 25 de ani de interviuri, că peste 85% dintre milionarii care s-au ridicat pe cont propriu relaționează succesul cu munca grea. Ei au spus în mod repetat ceva de genul:
„Nu am avut o educație solidă. Nu am fost mai deștept sau mai bun decât ceilalți, dar am fost dispus să muncesc mult mai din greu decât mulți alții.”
Oamenii de vârf din orice domeniu câștigă de două, de cinci, de zece sau chiar de douăzeci de ori mai mult decât muncitorii obișnuiți din același câmp de activitate. Printre oamenii de vârf vrei și tu să fii în viitor, dacă nu ești deja acolo.
Lucrează tot timpul cât ești la muncă
Urmând doar o regulă, atingerea scopului și a destinației este garantată. Lucrează efectiv tot timpul cât ești la muncă. Când muncești, muncește. Nu-ți irosi timpul degeaba. Nu e nevoie să socializezi. Muncește cât e ziua de lungă. Fă în așa fel încât să începi munca mai devreme, să muncești mai mult și să stai până mai târziu la serviciu. Lucrează tot timpul cât lucrezi.
Stai departe de cei ce-și pierd timpul. Majoritatea oamenilor care te înconjoară lucrează la jumătate din capacitate sau mai puțin. Vor să vorbească despre familie, sport, politică și alte subiecte care nu au de-a face cu munca. Depărtează-te de ei și păstrează distanța. Spune-le că ți-ar face mare plăcere să vorbești cu ei după muncă, dar că, pentru moment, trebuie să te concentrezi la ceea ce faci.
Fă o listă cu îndatoririle tale de fiecare zi, organizate după priorități. începe ziua de muncă cu ce e mai important și continuă să lucrezi la acea sarcină până este 100% gata. Străduiește-te să-ți faci reputația de cel mai muncitor om din companie. Lucrează tot timpul când lucrezi. Succesul nu este un accident. Este complet previzibil. Dacă faci ceea ce fac și alți oameni de succes, iar și iar, vei avea în cele din urmă aceleași rezultate ca ei. Nimic nu te poate împiedica, decât tu însuți.
Textul este extras din cartea Planul de zbor: Cum să reușești în viață mai rapid decât ai visat vreodată – de Brian Tracy.
Cuprins
Introducere: Adevăratul secret al succesului
1. Alege-ți destinația
2. Revizuiește-ți opțiunile de zbor
3. Fixează-ți în scris planul de zbor
4. Pregătește-te pentru călătorie
5. Decolează la putere maximă
6. Plan pentru turbulențe
7. Modifică în permanență traiectoria
8. Accelerează-ți studiul și progresul
9. Activează-ți latura supraconștientă a minții
10. Evită scurtăturile și mirajele
11. Stăpânește-ți temerile
12. Perseverează până reușești
Concluzii: Succesul nu este un accident
Index
Despre autor