Vernisajul expozitiei „Curiozitati arhitectonice bucurestene” la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Sursa foto: bucuresti.fest.ro

Miercuri, 28 august 2019, la ora 18:30, va avea loc vernisajul expozitiei „Curiozitati arhitectonice bucurestene” la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.

„Muzeul Municipiului Bucuresti va invita miercuri, 28 august 2019, ora 18.30, la vernisajul expozitiei tematice „Curiozitati arhitectonice bucurestene: Gheorghe Leahu”, eveniment care va avea loc la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.

Arhitect si acuarelist, Gheorghe Leahu s-a nascut la 10 mai 1932 la Chisinau, iar in 1940 a ajuns la Bucuresti impreuna cu familia. A urmat cursurile de arhitectura ale Institutului de Arhitectura Ion Mincu intre anii 1951-1957. Aici a avut ocazia sa se formeze sub indrumarea unor profesori de formatie occidentala, care au activat ca arhitecti in Romania interbelica, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu. Acestia i-au cultivat un respect deosebit fata de patrimoniul construit. In perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect in cadrul Institutului Proiect Bucuresti, care realiza planurile urbanistice si de arhitectura pentru Capitala Romaniei, fiind responsabil pentru proiectarea unor cladiri emblematice construite intre anii 1970 – 1980.

La varsta de 17 ani, intr-o excursie, Gheorghe Leahu a realizat primele sale acuarele cu subiecte de arhitectura. In calitatea sa de acuarelist-arhitect, Gheorghe Leahu a incercat sa creeze veritabile documente. O serie de acuarele, care reprezinta peisaje urbane din centrul vechi al Bucurestiului, au fost adunate de Leahu intr-un album intitulat „Bucuresti – arhitectura si culoare”, publicat in 1989 la Editura Sport-Turism. Dupa 1989, Leahu si-a expus acuarelele in numeroase expozitii din tara si strainatate (New York – 1992, Viena – 1994, Chicago – 1995, Paris – 2001, Venetia – 2002).

In expozitia deschisa la Muzeul Dr. Nicolae Minovici se vor regasi cateva dintre acuarelele reproduse in albumul „Bucuresti – arhitectura si culoare”. Titlul expozitiei, „Curiozitati arhitectonice bucurestene”, este inspirat de o acuarela in care doua case de pe Str. Atelierului, ce se afla in aceeasi curte, intra in dialog. Ferestrele largi si scarile exterioare ofera un dinamism aparte compozitiei, iar poarta deschisa ne invita sa patrundem in interior. Acuarelele prezinta imagini inedite ale Bucurestiului, surprinse cu acuratete si cu atentie pentru detaliu. Volumele, proportiile, umbrele si culorile genereaza o atmosfera urbana aerisita, animata adesea de siluetele unor trecatori sau ale unor masini. Majoritatea acuarelelor sunt realizate in anii ’80-’90 ai secolului trecut.

Arhitectul Gheorghe Leahu a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Mosilor, Liceul de muzica Dinu Lipatti, Piata Garii de Nord si Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chitu, Str. Doamnei (caracterizata de autor drept strada tipica a Micului Paris), Biserica Lutherana si blocurile din Piata Palatului, Turnul Baratiei, Pasajul Victoriei din fata Palatului Telefoanelor, Biserica Rusa si multe altele.

Sala de Conferinte a Muzeului Dr. Nicolae Minovici gazduieste aceasta noua expozitie in perioada 28 august – 3 noiembrie 2019.

Intrarea la vernisaj este libera.

Eveniment organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul Municipiului Bucuresti.”, s-a transmis prin intermediul comunicatului de presa publicat de Agerpres.

Read Previous

Donald Trump: „Este o onoare sa fiu aici cu presedintele Romaniei”

Read Next

Natalia Intotero: „Urmarim indeaproape aceasta situatie ingrijoratoare”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *