O vizită cu presa arădeană la Bruxelles de Teodor Șeran

Aducem la cunoștință faptul că nici un redactor de la Oglinda De Vest nu a participat la această vizită. Cu toate acestea dacă ne putem permite să adăugăm un puncte de vedere personal, cred că acei ziariști au luat vizita ca pe o excursie distractivă și gratuită, dând dovadă de neprofesionalismul care se întâmplă oarecum des, precum acum.

Cu toate acestea putem remarca faptul că și autorul are o parte din vină pentru că nu a corectat articolul iar numele unor locuri pe care le-a vizitat sunt trecute greșit, așa cum reiese din comentarii și din mica cercetare pe care am făcut-o. De exemplu piața din Bruxelles se numește Grand Place / Grote Markt și nu Grande Plaza cum este trecut în articolul scris pe Ziua Veche.

Astfel mai jos vă prezentăm mesajul primit pe adresa de e-mail a redacției alături de scuzele de rigoare în numele acelor ziariști care au încălcat limita bunului simț și pe care nu îi putem numi nici ziariști și nici arădeni.

Scrisoare deschisă adresată presei arădene

de jurnalistul Teodor Șeran, cotidianul online “Ziua Veche”, București

Stimati domni,
europarlamentar Iosif Matula

europarlamentar Iosif Matula

Va aduc la cunostinta faptul ca in perioada 17-23 noiembrie 2011, am fost invitat de catre domnul europarlamentar Iosif Matula sa efectuez o vizita de documentare la Parlamentul European din Bruxelles. Am acceptat aceasta invitatie, deoarece anterior am avut o colaborare intensa cu domnul Matula, dansul fiind unul dintre cei mai activi europarlamentari romani. Deplasarea s-a facut cu autocarul, plecarea avand loc miercuri dimineata la orele 05:00 din Arad. Pana la Arad am calatorit cu Rapidul, care a plecat din Bucuresti la orele 17:49, sosind in Arad la orele 04:45. Desigur ca a fost o calatorie foarte obositoare, urmata de o calatorie cu autocarul, mult mai obositoare.

Inca de la urcarea mea in autocar, am simtit mirosul intepator si deranjant de palinca, plutind in aer. Cei care se indeletniceau cu degustarea acestui produs traditional, erau reprezentantii presei aradene, in marea lor majoritate reporteri tineri, care s-au dovedit a nu avea experienta si bunul simt necesar unui comportament civilizat. In afara de consumul exagerat de alcool, tinerii din presa aradeana s-au remarcat prin promovarea unui limbaj agresiv si a unor cantece care faceau parte dintr-un repertoriu deocheat.
O vizită cu presa arădeană la Bruxelles

O vizită cu presa arădeană la Bruxelles

Am pus aceste cantece pe seama tineretii ziaristilor si a bucuriei prilejuite de vizita in capitala neoficiala a Europei. Aproape un sfert din locurile autocarului au fost ocupate de catre profesori din cadrul Inspectoratului Judetean Arad. Multi dintre acestia au fost deranjati de limbajul agresiv si de mirosul intepator al bauturilor alcoolice consumate. Doar din prea mult bun simt, acestia nu le-au atras atentia acestor tineri, ca depasesc limitele bunei cuviinte. Prestatia ziaristilor din presa aradeana in cadrul manifestarilor care au avut loc in Belgia, a fost modesta si lipsita de profesionalism.

Astfel,la conferinta de presa care a avut loc in localitatea belgiana Heist op den Berg, cu ocazia infratirii municipiului Arad cu aceasta localitate, din partea presei aradene nu a fost adresata nicio intrebare. Singurele intrebari adresate primarului Gheorghe Falca si primarului Luk Vleugels a venit din partea subsemnatului si a reporterului de la Radio Romania- Actualitati Arad. In fiecare clipa i-am considerat pe reprezentantii presei aradene drept niste colegi de breasla, fara a gandi vreodata ca ei s-ar putea transforma in oameni ipocrizi si mincinosi.
Clădirea Parlamentului European din Bruxelles

Clădirea Parlamentului European din Bruxelles

Dupa revenirea mea in tara, la cateva zile, am scris un reportaj intitulat :” La Waterloo un leu mai vegheaza pe colina“. In subsolul acestui reportaj, la rubrica destinata comentariilor, a fost declansat un atac furibund, dominat de ura, lipsa de bun simt si egoism, incompatibile cu codul deontologic al ziaristului. Persoanele lase care au declansat acest atac, ascunse in spatele unui pseudonim, au facut parte in mod sigur din “delegatia Matula” , deoarece s-au autodemascat prin relevarea unor detalii pe care nu puteau sa le stie decat daca erau participanti la aceasta vizita.

Desigur ca, in calitate de ziarist, sunt obisnuit cu atacurile sub centura, care nu ma pot atinge atunci cand in ele sunt cuprinse afirmatii defaimatoare neadevarate. Rar insa mi-a fost dat sa intalnesc un atac mediatic atat de virulent prin rautate si minciuna, asa cum este cel declansat de gazetarii aradeni in ziarul “Ziua Veche”. Atacul a fost coordonat de cineva din umbra, deoarece vectorul de forta pe care se axeaza defaimarea este acelasi: o acuzatie calomnioasa si lipsita de bun simt.
Interioriul din Parlamentul European din Bruxelles

Interioriul din Parlamentul European din Bruxelles

Se afirma cu nesimtire, ca inca de la sosirea mea in Arad, in dimineata zilei de 17 noiembrie 2011 si pana la reintoarcerea in tara, am fost campion la consumul de bauturi alcoolice, o minciuna grosolana si periculoasa prin gradul ei de tendentiozitate. Pe parcursul acestor 7 zile cat a durat vizita, nu am consumat decat vinul care ne-a fost oferit la mesele organizate de la restaurant si la receptiile de la Heist op den Berg si de la Ambasada Romaniei la Bruxelles. In restul timpului nu am consumat bauturi alcoolice, fapt care poate fi confirmat si de catre doamna inspector scolar profesor Laura Nabadan, langa care am stat in autocar si de catre domnul inspector scolar, profesor Tudor Dragomir, de asemenea vecin de calatorie.

Atacul mediatic efectuat de catre acesti ziaristi participanti la vizita in Belgia este josnic si murdar si nu face cinste presei aradene si nici domnului europarlamentar Iosif Matula, cel care i-a invitat in aceasta vizita girand pentru comportamentul acestor domni. Ceea ce m-a intristat foarte mult este faptul ca acest atac mizerabil a venit din partea unor aradeni, in conditiile in care ma consider a fi extrem de legat sentimental de acest judet. Sunt un ziarist profesionist, ancorat temeinic in realitate.
dreptul la apărarea demnității

dreptul la apărarea demnității

Incerc in permanenta, prin articolele mele sa creez un curent de opinie pozitiv, dedicat interesului public si imi fac meseria cu sinceritate si bunacredinta. De aceea, nu pot admite sa fiu jignit de niste oameni de rea-credinta, care nu se ridica la valoarea si experienta mea. Va rog sa tastati numele Șeran Teodor pe un motor de cautare si veti constata ca am luptat in permanenta pentru a promova libertatea de exprimare. Aceasta are insa o limita. Atunci cand este folosita pentru calomnie si defaimare ea este de condamnat. Va solicit sa faceti publica aceasta scrisoare pentru a-mi oferi dreptul de a-mi apara demnitatea.

Regret faptul ca s-a intamplat asa. Poate ca ar fi fost mult mai bine daca ramaneam cu sufletele curatate de ura si rautate. Ca niste frati, sau ca niste oameni “de acelasi pamant”. Va trece mult timp de acum inainte, pana cand voi dori sa revad tinuturile copilariei.

Va multumesc pentru atentie si intelegere.

Cu deosebita consideratie,
jurnalist Teodor Șeran, cotidianul online “Ziua Veche”,Bucuresti

Read Previous

Recensământul populației din România 2011 – Care sunt întrebările din chestionar și pe când rezultatele?

Read Next

Regalul Crăciun Vienez, un turneu prin 20 de orașe ale României

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *