Cristian Tudor Popescu: „S-a dus in Statele Unite caine surd la vanatoare”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre greselile pe care le-a facut Viorica Dancila in ultimul timp.

„Faptul ca s-a incapatanat doamna Dancila sa o conteste pana in ultima clipa pe Laura Codruta Kovesi – care are, numai in Romania, nu mai vorbesc de Europa, o popularitate de cel putin trei ori, patru ori mai mare decat a Vioricai Dancila – aceasta poate parea o greseala politica. Evident ca a pierdut in felul acesta doamna Dancila.

Faptul ca a trimis-o pe doamna Plumb acolo, care avea aceste „bube” – pe care le stia doamna Dancila, nu putem sa ne inchipuim ca nu stie foarte bine toate matrapazlacurile doamnei Plumb. Si totusi, a trimis-o. Si aceasta pare o greseala.

S-a dus in Statele Unite caine surd la vanatoare. A incercat sa-si aranjeze o vizita cam ca acelea ale lui Ceausescu, cu repercutare in Romania. Numai ca e o mica deosebire intre Dancila si Ceausescu: pe Ceausescu il invitau americanii, el a fost acolo in vizita de stat, cand aveau nevoie de el. Nu se intalnea pe holuri Ceausescu, nu, a fost la Casa Alba in vizita de stat. Doamna Dancila a facut aceasta miscare. Din nou, arata ca e vorba de o greseala: nu a reusit sa-si aranjeze intalnirea cu Mike Pence, nu a reusit sa aranjeze nicio intalnire, a aparut acolo printr-un foaier, ceva, cu un primar.

Dar daca se gandea putin, ce spera sa se intample doamna Dancila la Washington? Dupa ce atatia ani a fost alaturi de Liviu Dragnea in politica antiamericana – declaratiile acelea scelerate impotriva Departamentului de Stat facute de Dragnea si Tariceanu – si doamna le-a fost alaturi; dupa ce doamna Dancila s-a dus la Washington si a asigurat Statele Unite ca muta ea Ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ca rezolva ea, cand se duce acasa, in aplauzele asistentei, facandu-se, bineinteles, de ras, intrucat nu putea sa rezolve nimic, dupa cum a rezultat imediat; dupa ce a dat-o afara acum pe Ana Birchall, ministrul justitiei – pai Ana Birchall are o relatie foarte buna cu Statele Unite, cu procurorul general, cu William Barr, are o relatie foarte buna cu justitia din Statele Unite si de-acolo mesajul a fost destul de clar in legatura cu Birchall si cu comportamentul ei ca ministru de justitie, in primul rand fata de sectia aceea speciala, Gestapo-ul ala. Mesajul din SUA a fost clar si dna Dancila a inlaturat-o pe Ana Birchall.

Si atunci, ce astepta ducandu-se la Washington? S-o bage cineva in seama? A realizat ceva mai putin decat chelnareala lui Dragnea cu Grindeanu la Trump!

Si in sfarsit, cu Autoritatea Electorala Permanenta, unde, daca s-ar fi rezolvat problema cu trezorierul Draghici, dacă rezolva aceasta problemă inainte de alegeri, acum si-ar fi primit donatorii din PSD banii înapoi. Doamna n-a rezolvat aceasta problema, l-a mentinut pe Draghici, batandu-se cu pumnul in piept ca nu-i nicio problema. E, si-aceasta pare o greseala.

Nu sunt. Toate acestea patru nu sunt greseli. Sunt exemple reprezentative pentru un mod de a gandi perfect ceausist. Are 56 de ani doamna Dancila. Nu foarte mult si totusi, este de un ceausism in comportament uneori mai puternic decat al lui Liviu Dragnea. Pentru ca e un principiu care uneste toate aceste patru gesturi: ma intereseaza relatia mea cu aparatul de partid si Securitatea. Asta il interesa pe Ceausescu: controlul partidului si al Securitatii. Nu-l interesa controlul maselor. Ceausescu nu le cerea maselor sa-l creada. Le cerea sa nu cracneasca si aceasta necracnire se realiza cu ajutorul Aparatului. Dancila are aceeasi incredere nestramutata in partid.

De aceea nu a interesat-o cat pierde lovind in Kovesi: pentru ca in felul acesta pastra controlul partidului, al nucleului dur, care este, bineinteles, tot cel dragnist. A interesat-o in primul rand s-o trimita pe Rovana Plumb acolo din pricina relatiilor pe care le are cu Rovana Plumb, pentru ca ea controleaza voturile din jud. Dambovita si alegerile se apropie. Sunt relatii complexe. Doamna Plumb si-asa a facut spume la gura cand a fost numita Corina Cretu comisar european. Plumb dorea acel post pentru ea si acum a spus: e randul meu! Pai, ai probleme, ai... Domnule, e randul meu! Si Dancila, din nou, a preferat relatia cu activul de partid in dauna relatiei cu oamenii, cu poporul.

In cazul Mike Pence credeti ca stie multa lume in tara asta cine e Mike Pence, vicepresedintele SUA? Pentru ce a facut ea miscarea asta acolo? Ca sa demonstreze partidului ca e puternica, controleaza diplomatia romana din SUA, care poate sa aranjeze. Ce dracului sa aranjeze, ca doamna Dancila nu poate sa spuna decat yes, yes si he-he, nu poate sa sustina o conversatie simpla, acolo! Si totusi, a facut aceasta miscare caine surd la vanatoare, care i s-a intors in plina figura acum. Tot pentru ca s-a gandit la controlul partidului”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Read Previous

Klaus Iohannis la Adunarea Generala a ONU: „Nici Romania nu a fost ocolita de efectele adverse ale schimbarilor climatice”

Read Next

Ludovic Orban: „Romania, din pacate, in ultimii 30 de ani, a dus mare lipsa de oameni de stat”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *