Tarifele la asigurarile RCA stagneaza in 2020

asigurare auto rca

Conform estimarilor specialistilor la sfarsit de an 2019 si inceput de an 2020, se presupunea ca tarifele la asigurarile RCA se vor scumpi cu 25-30%. Acest lucru era argumentat de catre mai multe companii asiguratoare de faptul ca daunele platite erau mai mari decat sumele incasate pe politele de asigurare. De asemenea, aceste companii sustineau ca in ultimii 6 ani au mers pe pierdere si din acest motiv tarifele vor fi influentate destul de mult.

Reprezentantii companiilor asiguratoare estimau ca tarifele vor creste si cu pana la 30% in cazul soferilor care fac parte din categoriile cu risc mare. Prin urmare, acestia erau cei vizati in principal de cresterea tarifelor, urmand ca acestea sa creasca si in cazul celorlalti soferi, dar intr-un procent mai mic.

Majorarea tarifelor urma sa se faca in functie de varsta, domiciliul si experienta soferului, astfel soferul de pana in 25 de ani, cu o experienta de condus mai mica de 5 ani si care locuieste in Bucuresti sau intr-unul din marile orase gen Timisoara, Iasi, Constanta sau Cluj, era cel mai afectat. Soferilor tineri li se adaugau, tot la inceputul anului, in aceeasi categorie de risc crescut si soferii cu experienta, fara un istoric de probleme in trafic, insa cu copii in varsta de peste 18 ani. Din acest motiv, un mare segment al populatiei detinatoare de carnet de soferi urma sa fie afectata de mariri de cel putin 100 de lei la tarifele RCA pe anul 2020.

In timp ce unele companii vroiau sa vina cu majorari de 25-30% la politele de asigurari RCA numai pentru soferii care se incadrau in categoria de risc mare, urmand ca celelalte categorii de soferi sa plateasca procente mai mici in plus, alte companii sustineau ca vor practica o crestere generalizata a preturilor (cu aproximatix 20-30 de procente) pentru a veni in intampinarea prevederilor legale care cereau tarife RCA care sa acopere toate riscurile asumate.

Cu toate acestea, autoritatea care reglementeaza piata asigurarilor a precizat ca nu obliga companiile asiguratoare sa mareasca tarifele, ci doar vrea sa reglementeze metodele ce calcul ale politelor RCA.

Chiar daca majoritatea companiilor asiguratoare sustineau o crestere de aproximativ 25% a tarifelor RCA, existau si voci care estimau ca piata de asigurari RCA va stagna sau va creste cu cel mult 5%. CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) a prevazut de asemenea ca preturile politelor RCA nu vor creste, in nici un caz asa cum prevedeau companiile asiguratoare cu pana la 30%.
In cazul politelor de asigurare tip CASCO, toti operatorii de pe piata asigurarilor au apreciat ca acestea vor ramane la nivelul anului precedent, ceea ce s-a si intamplat.

Apropiindu-ne de jumatatea anului, aceste scumpiri preconizate par sa fi fost complet uitate, mai degraba adeverindu-se previziunea celor care sustineau ca marirea tarifelor la asigurari RCA nu va depasi 5% sau chiar va stagna.

In conditiile de piata din acest moment, datorita optiunii de asigurare a politei RCA online, aceste scumpiri nu sunt fezabile. Competitia in mediul online este mult prea mare, iar introducerea uneltelor de tip calculator RCA usureaza mult gasirea celor mai ieftine tarife RCA pentru soferi, astfel companiile de asigurari s-au vazut puse in situatia in care fie practicau in unanimitate o marire procentuala a tarifelor, fie companiile care practicau mariri ar fi urmat sa fie ignorate pierzand un numar mare de clienti.

Ramane de vazut care va fi situatia pe 2021, insa pe anul acesta, piata asigurarilor RCA online pare sa fi oprit noul val de scumpiri inainte ca acesta sa loveasca. Soferii pot in continuare sa incheie asigurari RCA ieftine pana la implementarea noului sistem in care daunele vor fi platite de firma de asigurare proprie si nu cea a inculpatului. In cazul in care acest sistem va intra in vigoare, se preconizeaza ca tot mai multi soferi vor opta pentru asigurarile mai scumpe, insa care ofera mai multe garantii.

Acesta este de fapt scopul implementarii sistemului mai sus mentionat pentru asigurari RCA, evitarea situatiei din ultimii ani in care soferii incheie asigurari doar la firmele cu tarifele cele mai mici. Cum va fi implementat sistemul si cat de bine va functiona, ramane de vazut, momentan soferii pot continua sa foloseasca serviciile online pentru a face economii la incheierea politelor de asigurare RCA si asa destul de scumpe.

Read Previous

Foarte multi elevi nu au acces la tehnologie si nu pot urma scoala online

Read Next

Ai nevoie de incaltaminte ciclism? Afla unde gasesti o varietate de astfel de pantofi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *