România și UE pentru creștere economică în 2013

România trebuie să ia niște decizii importante la  politice sale bugetare, financiare și economice pentru a-și reveni și a repeta creșterea de care a avut parte în 2007. Chiar dacă o duce mai bine decât nivelul mediu din UE, mai este loc încă de și mai bine. Să sperăm că noua clasă din politică din această toamnă, alegerile parlamentare din noiembrie 2012, va înțelege acest lucru iar electoratul va vota rațional și nu populist.

Uniunea Europeană se află într-un stadiu esențial privind adâncimea recesiunii spre care cel mai probabil- se îndreaptă; UE nu a reușit să descopere la timp soluții  pentru criza datoriilor suverane. Pentru anul curent, FMI pronozează o contracție cu 0,3% a economiei Zonei Euro și o stagnare a PIB-ului UE, așteaptându-se la reluarea creșterii economice în regiune în 2013: sperăm să nu fie nevoie de noi revizuiri negative…”, a precizat Victor Safta

spre dezvoltare economică

spre dezvoltare economică

Criza datoriilor suverane din Europa, acutizată, a rămas încă fără rezolvare care să mulțumească factorii afectați sau implicați. În ultima vreme, atât oficialii UE, cât și cei ai Germaniei, Franței și guvernului de la Atena au dat noi speranțe privind posibilitatea de a identifica rezolvări acceptabile de către părțile implicate, care să susțină Grecia pe linia de plutire. Banca Centrală Europeană recomandă diferite sisteme care să conducă la scăderea dobânzilor la care se împrumută Spania și Italia, iar Portugalia se scufundă în recesiune…

Europa are în față regresul economic, economia SUA se reduce și are nevoie de noi acțiuni pentru supravegherea deficitului bugetar, iar cea a Chinei se îndreaptă către o zonă ce poate deveni crticiă. Oficialii de la Washington și Beijing au validat deja preocuparea de a aplica noi măsuri de politică monetară și nu numai, care să sprijine economia,  iar cancelarul german Angela Merkel a arătat recent că Europa se află într-o fază importantă a procesului de combatere a crizei datoriilor din zona euro.

Uniunea Europeană (UE) și România

Uniunea Europeană (UE) și România

Pe lângă aceste lucruri, cum „o nenorocire nu vine niciodată singură”, seceta din acest an a crescut prețurile mărfurilor alimentare, combustibilii sunt scumpi, șomajul este încă foarte ridicat atât în UE, cât și în SUA etc.

Noua recesiune spre care se îndreaptă Europa ar veni în contextul diminuării resurselor disponibile, ca urmare a crizei din anii anteriori, dar ar beneficia de experiența pe care, din păcate, toată lumea a fost forțată să o acumuleze în ceea ce privește o criză, fie că vorbim de persoane, companii, instituții financiare sau guverne”, a precizat Victor Safta.

creștere în 2013

creștere în 2013

Criza trecută a arătat printre altele și că ea poate fi ocolită.

Polonia rămâne un exemplu, de manual, realizând creștere economică în timp ce Europa și SUA se luptau cu recesiunea. România,de asemenea, a reușit în trimestrul al doilea al acestui an să se afle printre țările UE care nu au trecut pe scădere economică.

Conform Eurostat, în al doilea trimestrul din 2012, comparativ cu cel precedent, PIB-ul a scăzut cu 0,2% atât în Zona Euro, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene; în schimb, economia României a crescut cu 0,5% în aceeași perioadă și își păstrează șansele de creștere pe anul în curs și în 2013.

În contextul actual, cu informațiile pe care le avem privind situația europeană, mondială și, respectiv, locală, în acest moment țara noastră încă are șanse de a rămâne pe creștere economică, chiar dacă UE va intra în recesiune.

Pentru România încă mai este timp să se aplice măsuri care să stimuleze creșterea economică; eforturile trebuie maximizate spre dezvoltare, cercetare, investiții, producție și consum”, a mai spus Victor Safta.

Read Previous

Scrisoare adresată României de Illinois Romanian American Community

Read Next

De ce industria jocurilor trebuie să acorde mai multă atenție genului feminin