Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii condamnat definitiv cu executare

Ioan Avram Mureşan

Ioan Avram Mureşan

Primul fost ministru din România care a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare. Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Pe baza unui aviz emis în fosta sa calitate de ministru al Agriculturii – 5 mii de tone de ulei au ajuns din rezerva de stat, în mod ilegal, la o firma privată, sub formă de împrumut. Mureşan este primul fost ministru cu o condamnare definitivă şi executorie. Fostul demnitar acuză o “răfuială politică”.

Premieră pentru justiţia din România: Decizia a fost luată în dimineaţa zilei de 28 mai 2012.

În mai 1999, a încheiat un împrumut între Ministerul Agriculturii şi o societate din Constanţa, un împrumut care s-a făcut la un preţ de 6000 şi în acest fel a fost scoasă din rezerva de stat a României, cantitatea de 5 mii de tone de ulei care s-a îndreptat către aceea societate din Constanţa.

Atunci, în aceea perioadă, fostul ministru a fost acuzat de deturnare de fonduri, prejudiciul adus statului şi calculat la 29 de miliarde de lei vechi, astăzi aproximativ 500.000 de euro, a fost trimis în judecată în 2003.

Pe toată perioada procesului, I.A. Mureşan a declarat că ar fi nevinovat şi că vina acelui împrumut nu ar aparţine lui, ci primului ministru care a semnat actul de împrumutare.

Aşadar, acum următorii paşi sunt ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să trimită o adresă Tribunalului Bucureşti trebuie să trimită o decizie, care mai apoi trebuie să informeze poliţia din Baia Mare de aceea decizie, apoi poliţişti de acolo unde IAM îşi are domiciliul trebuie să îl găsească pe acestea, şi de îndată trebuie încarcerat.

IAM a fost trimis în judecată, în acest dosar în decembrie 2003, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În aprilie 2011 a fost comandant de Înalta Curte la 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureşan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit în mai, noiembrie 1999 şi aprilie 2000 mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unei cantităţi de 5 000 de tone de ulei, care a fost trimis unei societăţi comerciale din Constanţa, mai exact beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos – judeţul Constanţa
care nu îndeplinea nici o condiţie pentru beneficia de acest sprijin.

5 mii de tone de ulei

5 mii de tone de ulei

Date despre SC Sun Oil SRL, plătitoare de TVA

Data înfiinţării: 28.12.1994

Faliment, din 2005 firma nu mai activează.

5 asociaţi:

  • Mitescu Stere
  • Frentescu Marius
  • Custara Tudor
  • Popa Ion
  • Avirvarei Dumitru

Acţiune prin care s-a diminuat cu 10% stocul de ulei din rezerva statului. Fostul ministru a fost acuzat şi de fals intelectual pentru că a semnat rapoartele deşi societatea nu făcuse nici o solicitare în acest sens.

De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

Ioan Avram Mureşan, condamnat la şapte ani închisoare cu executare Astfel, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Anchetatorii au stabilit că Mureşan, Truţă şi Căpitanu ar fi schimbat destinaţia fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenţiei încheiate la 5 aprilie1993) şi au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci Ministerului Agriculturii o pagubă de peste 29 de miliarde de lei vechi. Instanţa a hotărât ca această daună să fie recuparată, în solidar, de la cei trei.

Ma jos vă prezentăm comunicatul oficial de pe site-ul DNA.

Prin decizia penală nr. 150 din 28 mai 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului MUREŞAN AVRAM IOAN, fost ministru al agriculturii şi alimentaţiei, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Instanţa a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului TRUŢĂ ENEA IOAN, fost secretar general adjunct şi consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri.

Instanţa a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei CĂPITANU SILVIA, fost director general al Direcţiei Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri.

Instanţa a interzis inculpatei, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 4 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Achitarea inculpatului JIGA DAN, fost director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită.

Admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă Ministerul Agriculturii, Pădurii, Apelor şi Mediului şi obligă în solidar pe inculpaţii Mureşan Ioan Avram, Truţă Enea Ioan şi Căpitanu (fostă Buzatu) Silvia la plata sumei de 2.950.768,89 RON cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă.

Obligă pe inculpaţii Mureşan Ioan Avram şi Căpitanu Silvia la plata a câte 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Obligă inculpatul Truţă Enea plata sumei de 10.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de la data de 19 decembrie 2003 (comunicatul nr. 269 din data de 18 decembrie 2003).

Dosarul Caltaboşul

A mai fost implicat într-un caz mult mai cunosct publicului, dosarul Caltabouşul, dosarul influenţei.

În februarie, Instanţa Supremă i-a condamnat pe foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan, la câte trei ani de închisoare cu executare, în dosarul Caltaboşul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Ambii au atacat, însă, decizia judecătorilor Înaltei Curţi, iar recursul nu s-a judecat însă.

În dosarul Caltaboşul, Ioan Avram Mureşan a fost acuzat că ar fi intermediat mita primită în septembrie 2007 de la Decebal Traian Remeş – ministru al Agriculturii, în exerciţiu la acea vreme – de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

Acesta ar fi cumparat cu 15.000 de euro, dar şi cu carnaţi şi palinca în valoare de 1.500 de lei, bunavoinţa ministrului pentru a câştiga două licitaţii publice.

Read Previous

Cum se fură combustibilul? Inventivitate maximă

Read Next

Top 10 podele inedite

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *