Pentru a fi obtinuta o autorizatie de constructie pentru cladirile noi, pentru extindere si pentru reamenajarea unei cladiri este nevoie de un certificat de urbanism si de avizele care sunt solicitate pentru eliberarea acestuia, inclusiv de un proiect de rezistenta intocmit de o firma de proiectare autorizate in sensul acesta.
Documentele necesare pentru un proiect de rezistenta, pe care cei care si-au propus sa construiasca un imobil trebuie sa le aiba in vedere se materializeaza in documentatie tehnica pentru a obtine autorizatia de construire – DTAC, proiectul tehnic si detaliile de executie – PTh si DE. In aceasta idee, Arhipropub.ro ofera informatii cu privire la ce trebuie sa contina un proiect de rezistenta pentru ca o cladire sa poata fi construita.
Ce implica documentatia tehnica pentru a obtine autorizatia de construire
Documentatia tehnica DTAC este formata din trei parti si este o parte esentiala legata de proiecte rezistenta case:
- proiectul de arhitectura care este realizat cu ajutorul unui arhitect care are drept de semnatura, cuprinde un memoriu tehnic pentru prezentarea lucrarilor care urmeaza sa fie executate, un deviz estimativ pentru costul lucrarilor, un plan pentru incadrarea in zona, un plan de situatie, un plan pentru toate etajele, sectiunile, fatadele si acoperisurile;
- proiectul de rezistenta – acesta va fi realizat de un proiectant rezistenta sau de un inginer care se ocupa de structuri. In acest proiect sunt incluse memoriul tehnic, detaliile de cofrare, planul pentru fundatie, planul de armaturi, extrasele de armare si toate dimensiunile si cantitatile de material folosite;
- proiectul pentru instalatii – acesta va fi realizat de ingineri in instalatii sanitare, electrice, termice si contine memoriul tehnic aferent fiecarei specialitati si scheme din coloanele de instalatii sanitare, din tablourile electrice si din sistemul de incalzire.
Ce presupun proiectul tehnic si detaliile de executie?
Proiectul tehnic si detaliile de executie reprezinta o parte importanta a unui proiect. Acestea cuprind toate documentele, detaliile si planurile pentru executie care sunt furnizate de arhitecti, de ingineri de rezistenta si de ingineri de instalatii, care sunt necesare pentru constructori si pentru a realiza lucrarile de constructie.
Pentru a se obtine autorizatia de construire, indiferent de natura cladirii, va fi de fiecare data nevoie de un proiect DTAC. Pentru a fi executata o constructie este nevoie de un proiect PTh si DE astfel incat sa fie oferite toate documentele impuse de lege cu privire la constructii si la siguranta de utilizare.
Pentru aceste proiecte este necesara colaborarea cu arhitecti si persoane avizate sau cu birouri de arhitectura, care pot cu siguranta sa obtina toate aceste documente intr-un timp foarte scurt si in conformitate cu cerintele pe care institutiile statului le solicita, astfel incat proiectul sa poata fi implementat in cel mai scurt timp.
Legea nu mai permite ridicarea de cladiri si case fara ca aceste proiecte sa existe, iar demararea lucrarilor in absenta lor reprezinta o ilegalitate si se sanctioneaza conform prevederilor legale existente. Prin urmare, pentru ca totul sa decurga normal si fara abateri de la norme, este recomandat ca inainte de a se trece la constructia unei case, documentatia sa fie realizata cat se poate de serios.