Masinile cu motor mare au inceput sa fie inlocuite, incet, incet, de masini cu motor mai mic, dotate cu o turbina (turbosuflanta). Scopul turbosuflantei este aceea de a transmite mai mult aer catre motor, ceea ce imbunatateste foarte mult performantele acestuia.
O piesa in plus poate sa insemne probleme in plus. Ca orice alta piesa, turbina se poate defecta si poate duce la aparitia unui numar destul de mare de probleme. Din fericire, exista destul de multe avertismente care arata ca masina are turbina defecta.
Care sunt principalele semne ale unei turbine defecte?
Cei de la turbina-reparata.ro, experti in reparatii si reconditionari turbine, au evidentiat cele mai comune semne ale unei piese defecte:
- Aparitia unui zgomot de tip ” sirena de politie”. Acesta devine din ce in ce mai puternic odata cu trecerea timpului;
- Foarte mult fum pe evacuare. Atunci cand cantitatea de fum pe care il elimina masina este foarte mare, este cat se poate de clar ca problema este la turbosuflanta;
- Consum mare de ulei. Atunci cand se sesizeaza o crestere consum ulei, turbina poate sa fie cauza;
- Putere mult mai mica la accelerare. Este primul semn pe care il da o turbina defecta;
De regula, oricare dintre aceste defectiuni sunt insotite de un semnal luminos in bord. Aceste simptome nu reprezinta garantia unei turbine defecte. Pot fi o multime de alte cauze, asadar, oricare dintre aceste simptome trebuie sa trimita masina in service.
Cum se poate prelungi durata de viata a turbinei?
O masina ingrijita are, de regula, o turbina care are o durata de viata mare. Pentru asta, orice proprietar de automobil cu turbosuflanta trebuie sa schimbe frecvent uleiul si sa se asigure ca acesta este de cea mai buna calitate. Utilizarea unui ulei prost poate sa duca la aparitia unui numar mare de probleme la o multime de alte piese.
De asemenea, trebuie sa se foloseasca un filtru de buna calitate, trebuie sa se evite incalzirea excesiva a motorului si sa se evite accelerarea brusca. Motoarele turate excesiv duc, de asemenea, la uzura accentuata a turbinei.
Pentru protectia turbinei este bine sa nu se opreasca niciodata motorul imediat si inainte de pornire, sa se lase sa meara in gol pentru cateva minute. In cazul in care se pleaca imediat de pe loc, turbina nu va avea ulei proaspat in timp ce se invarte.
Ce trebuie facut atunci cand turbina este defecta?
Exista doua optiuni. Prima este achizitia unei noi piese, ceea ce inseamna o eficienta maxima, insa costuri destul de mari.
A doua este repararea. Profesionisti precum cei de la turbina-reparata.ro se ocupa cu diagnosticarea si reconditionarea turbinei, iar costurile pot fi mult mai mici decat in cazul achizitiei unei turbine noi.
Chiar daca nu exista niciun semn ca turbina ar fi defecta, la fiecare 100 000 de km este bine sa se faca o diagnoza completa a masinii. Intervalul poate sa fie mai mic in cazul in care condusul este unul foarte agresiv.