4 sfaturi pentru a ne proteja de virusurile și bolile exotice

Conform unor date din anul 2015, ale companiilor aeriene prezente în România, unul din 10 români care pleacă în vacanță alege o destinație exotică. Printre preferințele românilor se află insulele Thailandei, Cambodgia, Maldive, insulele din Oceanul Indian și zona Caraibelor, plus circuite prin America de Sud, America de Nord și Asia. În topul informațiilor pe care le caută turiștii români care aleg o astfel de destinație se află și cele legate de bolile și virusurile exotice care îi pot afecta.

Daniela Shah, co-proprietar al agenției de turism Eturia, specializată pe destinații exotice extraeuropene, este și medic la bază, iar în continuare detaliază care sunt cele mai importante măsuri pe care trebuie să le luăm atunci când călătorim în destinații exotice.

”A călători pe o insulă din Caraibe, Oceanul Indian sau în Asia de Sud-Est nu înseamnă neapărat că ne expunem mai mult sau mai puțin unor boli, ci că organismul este mai puțin adaptat la realitatea acelei țări și are nevoie de ceva timp pentru a se adapta. În lipsa acestui timp, pentru că o vacanță durează de obicei 10-14 zile, avem nevoie de câteva măsuri de prevenție, care să ne imunizeze până ce organismul nostru începe să se adapteze mai bine la condițiile locale. Pe lângă toate acestea, este foarte important să alegem locații adecvate pentru cazare și servirea mesei, verificate și recomandate de agențiile de turism.”

  1. Igiena, cea mai bună prevenție. Simpla spălare a mâinilor cu apă și săpun sau, în lipsa acestora, cu șervețele sau gel dezinfectant ne poate scăpa de foarte multe neplăceri. Puține persoane știu că virusurile respiratorii (de exemplu, cel al gripei porcine) se transmit și prin atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate, pentru că aceste virusuri pot persista ore în șir pe diverse suprafețe pe care le putem atinge accidental (clanțe, uși, mese, suprafețe din băi, bucătării, restaurante, jucăriile copiilor etc). Deci, în orice vacanță este absolut necesară spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă și săpun, pentru cel puțin 20-30 secunde, și, pentru călătorii împreună cu copiii este importantă dezinfectarea riguroasă a jucăriilor și a altor obiecte folosite de ei în locurile publice (biberoane, sticle de apă, lingurițe etc).

  2. Alimentația atentă. O greșeală făcută adesea de turiști este că în prima zi de vacanță încearcă toate preparatele tradiționale, toate condimentele, fructele și legumele. Pentru stomac este o trecere forțată de la rutina de acasă la explozia de gusturi și arome din zonele exotice. Toate acestea, suprapuse cu oboseala unui zbor de multe ore cu avionul, pot duce la solicitarea excesivă a aparatului digestiv, manifestată prin stări vomitive sau diaree. Trebuie evitate consumul de fructe și legume nespălate sau alte produse de la vânzătorii ambulanți, consumul de lapte sau produse de lapte nepasteurizat și consumul de pește (în special baracudă) sau carne insuficient pregătite termic sau din surse nesigure.

  3. Hidratare abundentă. În special pentru vacanțele la plajă, dar și pentru circuite în zone cu indicele razelor ultraviolete peste 6 (de la ecuator și chiar până la poli, în anumite perioade din an), hidratarea împreună cu protecția solară ne vor ajuta să prevenim insolația și arsurile solare. Pentru perioadele în care ne expunem la soare este imperios necesar să folosim creme cu factor de protecție solară 50 și este recomandat să avem și o cremă după plajă, care poate preveni eventuale neplăceri. Pentru copii în special, recomandăm folosirea hainelor cu protecție UV, există tricouri, pălării, costume de baie și pantaloni speciali, și să nu stea sub acțiunea directă a razelor solare după oră 10:30 dimineața sau după-amiază, înainte de ora 16:30. Recomandăm ca în destinațiile exotice să se folosească pentru băut doar apă îmbuteliată, iar în unele locuri (de exemplu, Africa), chiar și pentru a va spăla pe dinți.

  4. Folosirea substanțelor repelente. Țânțarii sunt purtătorii majorității virusurilor exotice. Se pot folosi soluții naturale pe bază de citronella, eucalipt sau repelenți mai puternici cu DEET. Există plasturi și brățări care protejează purtătorul (compatibile chiar și pentru sugari), dar și soluții și spray-uri care se aplică direct pe piele (pentru copii peste 2 ani și adulți).

„Auzim, de cele mai multe ori de la televizor sau din presă despre câte o maladie tropicală ce ajunge ocazional în centrul atenției, însă asta nu înseamnă că virusul cauzator abia a apărut, ci doar că în acel moment a început să afecteze mai mulți oameni. Și nu înseamnă că înainte nu au fost epidemii cu acel virus, ci doar că au cuprins comunități mai restrânse, sau poate pur și simplu acea știre nu a fost suficient de impresionantă încât să atragă atenția mass media. Dacă e să mă gândesc doar la ultimii ani, au existat holeră, gripă porcină, gripă aviară, Ebola, acum vedetă este Zika, și probabil în viitor vor mai fi și altele. Fiecare turist care pleacă în vacanță într-o destinație exotică în afara Europei (mai puțin America de Nord, Australia sau Noua Zeelandă) trebuie să fie informat că totul va fi complet diferit de ceea ce știa și că acesta este și farmecul unei destinații exotice. Dacă se respectă însă măsurile elementare de igienă menționate mai sus, precum și metodele de prevenție recomandate de medic, putem călători oriunde fără griji, pentru a descoperi minunățiile acestei planete pe care suntem privilegiați să trăim. Praemonitus praemunitus, adică prevenit înseamnă pregătit.” a completat Daniela Shah, co-proprietar al agenției de turism Eturia, specializată pe destinații exotice.

De asemenea, trebuie să ținem cont că fiecare zonă are specificul ei și, înainte de fiecare călătorie exotică, se recomandă turiștilor o discuție cu un medic specialist de boli tropicale sau epidemiolog, acesta fiind singurul care are autoritatea legală de a recomanda un tratament preventiv pentru călătoria într-o anumită zonă tropicală sau ecuatorială, în concordanță cu eventualele afecțiuni preexistente ale acestora.

Read Previous

România oferă copiilor și femeilor mai multă protecție împotriva violenței domestice prin implementarea Convenției de la Istanbul

Read Next

Timişoara, primul oraş iluminat electric din Europa Continentală, are un nou post de transformare dedicat de Enel

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *