Un film de scurt metraj uimitor cu laboratorul de fizică cuantică de la Google [video]

procesor cuantic

procesor cuantic

“Dacă crezi că înțelegi fizica cuantică atunci nu înțelegi fizica cuantică” – Richard Feynman, teoretician de fizică cuantică

Fizica cuantică este despre mai toate lucrurile: conștiință, inteligență, voință liberă, determinism, găuri negre, protejarea Pământului de asteroizi, principiul incertitudinii al lui Heisenberg, atomii, capcană de ioni, rezonanță magnetică nucleară, supraconductori, fotoni, inteligență artificială, mașină de învățare, trecut și viitor, fizică clasică și călătoria în timp… adică toate lucrurile.

Video, traducerea este mai jos

Mecanismul calculatorului cuantic – aspecte

Fizica cuantică pune totul sub semnul întrebării… sfidează orice intuiție pe care o ai despre lumea naturală: culori, realitatea, existență, homari…

Cuantica are un regim foarte ciudat al fizicii. Are o super poziție unde poate o fantomă sau poate fi un lucru diferit în același timp.

încurcătura
Două obiecte dacă sunt într-o încurcătură cuantică au o relație foarte puternică între acestea chiar dacă se pot afla la distanțe uriașe unul de celălalt.

Multi-versul
Noțiunea spune că sunt o mulțime de Hartmut în stări diferite și care trec prin diferite experiențe și diferite căi în viață.

Tunneling (tunelarea)
Este unul dintre cele mai faimoase concepte datorită derapajului dintre universuri. Pentru mult timp, oamenii credeau că astfel de efecte pot exista doar la nivel microscopic .

Fizica cuantică este despre atomi, electroni, protoni, dar în realitate este teoria universului nostru.

Astfel, dacă vrei să construiești un calculator cuantic vrei să incluzi toate aceste fenomene noi în procesarea informației.

Multe calcule cuantice vor fi instrumentele care ne va permite să vedem efectele cuantice la o scală umană.

Calculatorul

Google și NASA au arătat unul dintre primele calculatoare cuantice comerciale. Acest calculator realizat de compania D-Wave din Canada. va fi amplasat într-un centru de cercetare NASA din California.

Este nevoie de o întreagă infrastructură pentru ca procesorul cuantic să funcționeze la o temperatură de 20mK, care este aproximativ de 100 de ori mai rece decât spațiul interstelar.

Procesorul poate utiliza 0 și 1 simultan astfel este un salt cuantic pentru puterea pe care o poate oferi.

Valorificarea principiilor din realitate care până recent nu putea fi observate deloc de noi… este pur și simplu fascinant în atâtea feluri în cât nu pot descrie complet.

Cea mai copleșitoare aplicație practică pentru calculatorul cuantic este optimizarea.

Problemele de optimizare sunt probleme extrem de dificile.

Toate serverele lui Google nu pot fi capabile de a oferi ceam bună soluție la aceste probleme de optimizare, pe măsura ce ele devin din ce in ce mai mari.

Ce este o problemă de optimizare?

De exemplu: Vrei să planifici o călătorie prin America de Sud și vrei să vizitezi nu număr de orașe și atunci întrebi care este cel mai ieftin bilet pe care îl poți cumpăra pentru a vizita 20 de orașe. Poți bineînțeles să alegi diferite rute și diferite companii aeriene, în funcție de vreme, recenzii, numărul de locuri disponibile, amprenta de carbon, program (timp, orar, agendă), spațiul pentru picioare, loc la culoar sau la geam, divertisment, non-stop, legături, timp de plecare, mâncare, taxe pentru bagaje și multe alte opțiuni pe care ți le poți imagina.

În prezent, generăm o cantitate uriașă de date, poate fi date despre vreme, genom ADN, dar este foarte greu pentru a genera informații utile din toate aceste date.

Dacă putem rezolva mai bine problemele de optimizare atunci avem o resursă foarte importantă la dispoziția noastră.

Nu poți întreba un calculator cuantic cât mai ai de trăit sau care este scopul vieții… în realitate, nu știm încă care sunt cele mai bune întrebări pe care le puteam adresa unui calculator cuantic, exact acest lucru încercăm să-l înțelegem acum.

Pentru unii poate ce mai importanta întrebare este: Dacă suntem singuri în acest univers?

Este nevoie de mai multe demersuri în cercetare, foarte multe obstacole de depășit și întrebări majore, unele dintre ele vor fi adresate în D-Wave 2, unele la NASA iar unele la Google.

Cât de uimitor este că noi cu evoluția noastră din maimuțe, am reușit cumva să ne punem întrebări legitime despre natura realității fizice, este atât de grozav!

Este acel risc uman de merge mai departe în acea frontieră necunoscută, fie că o facem pentru explorarea spațiului sau pentru explorarea cuantică, noi o facem pentru că trebuie, pentru că asta înseamnă să fii om!

Urmărește proiectul cu laboratorul cuantic de inteligență artificială pe Google +Quantum A.I. Lab sau pe NASA QuAIL

Read Next

Desuuri ca-n povesti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *