Studiu: Creierul tău este pe Google

Creierul tău este pe Google

Dacă te uiți pe pagina asta în dreapta pentru o secundă. Vei vedea butonul magic care a schimbat modul în care funcţionează creierul: Căutare.

Acest site, și milioane ca el, îți oferă posibilitatea de a-ți îmbogăţi viaţă, pur şi simplu oferă cunoştinţe, livrate în milisecunde. Arta, divertismentul, literatura, ştiinţa, filozofia, şi alte domenii nelimitate sunt cuprinse în cele aproape 300 de milioane site-uri care alcătuiesc Internetul.

Motoarele de căutare ne ajută să găsim informația de care avem nevoie și ne face viața mult mai uşoară. Tot ce trebuie să faci este să scrii câteva cuvinte şi destul de repede vei găsi ceea ce căutai, chiar dacă este la fel de simplu ca și rezolvarea misterului de versuri la o melodia care ți-a rămas blocată în cap timp de două luni.

Dar, de fapt această uşurinţă în găsirea de informaţii ne face pe noi toţi mai stupizi. Ei bine, într-un fel da.

Un studiu recent publicat în Science evidenţiază cele mai negre temeri ale celor care şi-au exprimat scepticismul cu privire la ceea ce s-ar putea Internetul să facă intelectului uman. Internetul a schimbat modul în care gândim.

Apariţia accesului la cunoştinţe nelimitate face ca acum minţile noastre să își amintească mai puţin cunoştinţele, și să se gândească în schimb mai mult la sursă.

De exemplu, dacă încerci să convertești kilometri în mile, ai putea crede că expresia de căutare “convertor distanţă”, să îți ofere cele mai bune rezultate, ceea ce duce la o pagină cu răspunsurile tale. Deci, tastezi “convertor distanţă” decât “convertește 20 de kilometri în mile.”

Apoi, din nou, Google învață mai multe despre ceea ce oamenii căută, astfel tot mai mult algoritmul lor începe să imite gândirea umană. Acum, dacă cauți, să zicem, “20 de kilometri în mile,” Google face matematica pentru tine şi îți permite să ştii că este egal cu 12.4274238 km. Şi face acest calcul în 0,19 secunde.

Nu trebuie să ții minte numărul. Trebuie doar să ții minte locul de unde să găsești informația în cazul în care vei avea nevoie de ea din nou.

Read Next

Desuuri ca-n povesti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *