Silviu Bian, directorul ANOFM prins cu mită de 22.000 EUR – corupție la nivel înalt

Silviu Bian, directorul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)

Silviu Bian, directorul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)

Silviu Bian, directorul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a fost retinut sambata de procurorii DNA, in urma unui flagrant, transmit televiziunile de stiri. Bian ar fi fost arestat in timp ce primea 80.000 de lei ( 22.000 EUR ) de la angajatii agentiei din Brasov. In plus, procurorii anticoruptie efectueaza perchezitii la biroul lui Bian.

Flagrantul a fost realizat la Brasov, unde Bian s-a deplasat sa ridice banii.

Banii ar fi provenit de la mai multi angajati ai AJOFM Brasov ce erau amenintati cu disponibilizarea. Ei ar fi strans 80.000 de lei pentru a-i oferi sefului ANOFM in schimbul mentinerii in functii.

Potrivit reprezentantului DNA Bucuresti, Gabriela Balaban, preluata de Agerpres, actiunea este in desfasurare, procurorii efectuand perchezitii in mai multe locatii in vederea ridicarii de documente.

Seful ANOFM urmeaza sa fie adus la Bucuresti, unde procurorii anticoruptie vor hotari daca emit mandat de retinere pentru 24 de ore si daca il vor prezenta pe Bian instantei cu propunere de arestare preventiva.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a spus pentru Antena 3 ca nu stie nimic despre acest caz, insa orice persoana implicata intr-un astfel de caz “pleaca imediat pentru a nu afecta imaginea institutiei”. Consiliera premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a declarat pentru Realitatea TV ca e o dovada ca “in sfarsit, justitia isi face treaba… Poate fi oricine; daca a gresit, trebuie sa plateasca in justitie. E semn ca politicul nu se amesteca in justitie”.

Potrivit paginii oficiale a ANOFM, Silviu Bian este presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Presedintele Consiliului de Administratie al ANOFM. El a fost propus pentru sefia Agentiei de filiala Alba a Partidului Democrat Liberal (PDL).

Potrivit unui CV postat pe site-ul money.ro, Silviu Bian s-a nascut pe 30 iunie 1960. El este absolvent al Academiei de Studii Economice, iar inainte de 1989 a lucrat ca economist
Bian a intrat in politica in 1992, fiind membru fondator al PD.

El a mai fost presedinte al ANOFM in perioada 2005-2007, iar dupa ruperea Aliantei D.A. si-a depus “demisia de onoare” in fata premierului Calin Popescu-Tariceanu (sursa alba24.ro). Numit secretar de stat, el a revenit in functia de director ANOFM in 2009.

In declaratia de avere din 26.10.2010, el a scris ca in anul precedent castigase 54.068 de lei in functia de director al ANOFM.

Infiintata in 1999, sub denumirea de Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala, in subordinea Ministerului Muncii, ANOFM a fost creata pentru plata indemnizatiilor pentru someri. In prezent, Agentia ofera consiliere profesionala, cursuri de formare, consultanta pentru inceperea unei afaceri sau subventioneaza crearea de locuri de munca pentru grupuri defavorizate (sursa money.ro).

Silviu Bian – CV  – Curriculum Vitae

  • Nascut pe 30 iunie 1960
  • Absolvent al Academiei de Studii Economice
  • Inainte de 1989 a lucrat ca economist
  • A intrat in politica in 1992, fiind membru fondator la PD
  • A mai fost presedinte al ANOFM in perioada 2005-2007
Sigla ANOFM

Sigla ANOFM

Profil ANOFM

  • A fost infiintata in 1999, sub denumirea de Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala, in subordinea Ministerului Muncii
  • Initial a fost creata pentru plata indemnizatiilor pentru someri
  • In prezent, ANOFM ofera consiliere profesionala, cursuri de formare, consultanta pentru inceperea unei afaceri sau subventioneaza crearea de locuri de munca pentru grupuri defavorizate

Primul-ministru Emil Boc l-a demis pe Silviu Bian

Primul-ministru Emil Boc l-a demis pe Silviu Bian

Primul-ministru Emil Boc l-a demis pe Silviu Bian

Primul-ministru Emil Boc l-a demis pe Silviu Bian din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a declarat, duminică seara, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Secretarul de stat Silviu Bian, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, Tribunalul Bucureşti admiţând, duminică, propunerea procurorilor anticorupţie, care îl acuză pe demnitar de luare de mită.

Bian a primit în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM pentru a cofinanţa posturile, funcţionarul fiind prins când primea alţi 82.000 de lei.

“În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011″, a informat DNA.

În mod similar, la data de 15 octombrie 2011, în acelaşi scop ca cel menţionat, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediar, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.

Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, Bian fiind reţinut sâmbătă, pentru 24 de ore, apoi arestat.

Şeful Departamentului de Comunicare din PDL Alba, Mihai Babiţchi, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că Biroul Permanent al organizaţiei va discuta joi cazul şefului ANOFM, Silviu Bian, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

Silviu Bian este vicepreşedinte al PDL Alba din primăvara acestui an, însă şi în anii trecuţi acesta s-a aflat în forurile de conducere ale organizaţiei judeţene. Bian este unul dintre membrii fondatori ai PD.

El a fost numit de premierul Emil Boc la conducerea ANOFM în ianuarie 2009.

Silviu Bian a mai fost preşedinte al ANOFM şi în perioada 2005-2007, însă după ce Alianţa D.A. s-a rupt, acesta şi-a dat demisia, iar până în 2009 a activat ca funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Alba.

Poate te interesează și:

Read Next

Desuuri ca-n povesti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *