Schimbul international de tineri “Healthy for Life – Second Edition” la final

Fundatia Umanitara Friend’s Society anunta incheierea activitatilor aferente schimbului international de tineri Healthy for Life – Second Edition, co-finantat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

Statisticile gasite arata ca, la nivel european, 36% din grupul de varsta 15-24 ani si 54% din cei intre 25-39 ani fac foarte rar sau nu fac deloc activitati recreative sau sporturi. La nivelul tarilor implicate in proiect, pe grupa de varsta relevanta pentru proiectul nostru, 18-30 ani, in Romania si Bulgaria procentul de tineri inactivi este 50%. In Polonia este de 42%, iar Croatia, Spania si Portugalia au procentaje putin mai bune, cu valori intre 31-33%. Sedentarismul este o problema cu care se confrunta procentaje mari din tinerii tarilor partenere, acesta putand duce la obezitate, accidente cardio-vasculare, depresie si alte afectiuni fizice sau psihice. Impreuna cu partenerii, dorim sa ajutam tinerii comunitatilor noastre la constientizarea ca a practica sporturi si activitati recreative in aer liber (alergare, hiking, sporturi de aventura) este extrem de benefic pentru sanatatea lor fizica si mentala.

Healthy for Life – Second Edition este un schimb international de tineri, cu parteneri din 6 tari ale Uniunii Europene: Romania, Portugalia, Croatia, Bulgaria, Polonia si Spania. Dureaza in total 6 luni, de la 1 februarie 2016 la 31 iulie 2016, avand o perioada de 14 zile dedicate activitatilor, intre 4 si 19 iunie 2016. Locatia activitatilor a fost Pensiunea Poiana din satul Poiana Negrii, situat in apropiere de statiunea Vatra Dornei, Romania. Grupul de participanti a fost format din 38 de tineri, cu varste intre 18-30 ani, si 7 lideri de grup, pentru care nu am setat limita de varsta, in total 45 de persoane. Echipa Romaniei a fost compusa din 8 tineri si 2 lideri, iar echipele celorlalte tari au avut cate 6 tineri si 1 lider.

Healthy for Life – Second Edition are scopul de a creste gradul de constientizare a importantei includerii sportului si a altor activitati recreative in aer liber in viata tinerilor din comunitatile partenerilor implicati, punand accent pe impactul lor pozitiv pentru un stil de viata sanatos. In acest sens au fost folosite metode de educatie nonformala si activitati practice, care au ajutat tinerii sa invete experimentand, in context multicultural.

Obiectivele proiectului:

a) Facilitarea schimbului de experiente, informatii si idei intre cei 38 de tineri participanti, indrumati de cei 7 lideri, in legatura cu tema proiectului (practicarea regulata a sportului si activitatilor recreative in aer liber)

b) Implicarea grupului in activitati sportive si recreative concrete, din care pot descoperi direct beneficiile (diverse sporturi, hiking, tiroliana, rafting)

c) Diseminarea de informatii relevante legate de tema proiectului in comunitatile implicate prin urmatoarele instrumente create de participanti: 5 video-uri motivationale; 1 brosura in format electronic; 1 pagina Facebook dedicata; 1 canal Youtube dedicat

d) Actualizarea platformei hflproject.wordpress.com/ deja existente si promovarea celei de-a doua editii a proiectului

e) Crearea unei platforme de comunicare online (grup Facebook) pentru dezvoltarea legaturilor intre participanti, lideri de grup si organizatiile partenere

Metodele de lucru care au stat la baza acestui proiect vin din sfera educatiei non-formale si fac parte din urmatoarele categorii: integative, care stimuleaza familiarizarea participantilor unii cu ceilalti, coeziunea si dinamica grupului (teambuilding-uri, jocuri de cunoastere, jocuri de nume, etc) ; creative, care stimuleaza inventivitatea si simtul artistic al tinerilor, oferindu-le libertate de exprimare (prezentari artistice, sesiuni de creatie); de invatare interculturala, care ajuta participantii sa isi depaseasca barierele culturale, stereotipurile si prejudecatile despre alte culturi; de invatare prin experiente; de reflectie si auto-reflectie.

In urma acestui proiect participantii au aflat mai multe informatii despre ce inseamna un stil de viata sanatos si cum pot activitatile recreative in aer liber si sporturile individuale si de echipa, practicate regulat, sa schimbe viata in bine; au constientizat cat de sanatos sau nesanatos este propriul stil de viata si ce schimbari ar fi indicat sa faca; si-au imbunatatit stilul de comunicare; au invatat cum sa lucreze intr-o echipa multiculturala; si-au imbunatatit nivelul limbii engleze; au avut ocazia sa se implice mai mult in remedierea problemelor comunitatilor din care provin. In legatura cu impactul international, cel mai important element este parteneriatul obtinut prin desfasurarea “Healthy for Life – Second Edition” intre 6 organizatii non-guvernamentale care, pe langa multe diferente intre ele, au gasit o idee si un scop comun. Ne dorim ca acest parteneriat sa fie continuat prin  noi proiecte finantate de Erasmus+ sau alte oportunitati.

Pentru mai multe detalii si materiale foto-video rezultate din activitati, va rugam sa vizitati blogul oficial: https://hflproject.wordpress.com/

Contact:

Fundatia Umanitara Friend’s Society

friendssociety@yahoo.com

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus+. Aceasta comunicare reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabila de utilizarea informatiilor continute de aceasta comunicare.

Read Next

Desuuri ca-n povesti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *