Browse By

Romantism în trei cuvinte: Jurnalul unei iubiri (Nicholas Sparks)

Cine este Nicholas Sparks?

Autorul Nicholas Sparks s-a născut în 31 decembrie 1965, în Statele Unite ale Americii, mai exact în Omaha, Nebraska. Autorul este cunoscut pentru bestseller-urile lui internaționale. Cine spune „Nicholas Sparks” se gândeşte instant la filmul „The notebook” – „Jurnalul unei iubiri”, în traducere – sau la „A walk to remember” – tradus „O plimbare de neuitat”. Însă Nicholas Sparks înseamnă mult mai mult de atât.

Nicholas Sparks - reflectarea romantismului

Romantismul este cuvântul care stă la baza tuturor cărţilor lui Nicholas Sparks. Acesta creează poveşti de dragoste care rămân adânc întipărite în mintea şi sufletul cititorului. Însă autorul nu scrie doar despre dragoste. El tratează şi teme ca adolescenţa, drama ori creştinismul.

Poveştile de dragoste descrise de Nicholas Sparks sunt impresionante şi par a fi rupte din realitate. Interesant este că poveştile descrise de autor nu au tentă siropoasă, nu creează ideea de perfect. Cuplurile născute din imaginaţia lui Sparks trăiesc intens iubirea însă aceştia întâmpină şi greutăţi, probleme reale şi surprinzătoare.

O carte de-a autorului Nicholas Sparks trezeşte sentimente variate: emoţie, curiozitate, melancolie, suspine, fericire, împlinire, dorinţă. O carte semnată de Nicholas Sparks îţi aduce atât zâmbete profunde cât şi lacrimi sincere. Însă gustul final este unul dulce, din fericire.

Prima carte publicată de Nicholas Sparks este chiar „Jurnalul unei iubiri”, în anul 1996. Din 1998 până în 2002 a scos câte o carte în fiecare an, urmând ca în 2003 să îi fie publicate două cărţi. La fel şi în anul 2005. A continuat cu o carte pe an până în prezent.

Noah și Allie, două personaje fermecătoare

Cele mai cunoscute titluri ale sale, pe lângă „O plimbare de neuitat” şi „Jurnalul unei iubiri” au fost adaptate cinematografic. Este vorba despre „Dragă John”, „Nopţi în Rodanthe”, „Mesaj într-o sticlă” şi „Ultimul cântec”.

În prezent, Nicholas Sparks trăiește în New Bern, Carolina de Nord, cu soția sa, Cathy și cu cei cinci copii ai lor. Autorul şi-a numit mare parte din personaje după persoane importante din viaţa lui. De exemplu, toţi cei cinci copii ai lui au câte un personaj într-o carte a tatălui lor: Miles, Ryan, Landon, Lexie şi Savannah.

Acesta însă nu este singurul lucru cules din realitate. Nicholas Sparks a folosit trista poveste a surorii sale, decedate în anul 2000, la doar 33 de ani, pentru cartea „O plimbare de neuitat”. În plus, cartea „Trei săptămâni cu fratele meu” este o non-ficţiune despre o călătorie a autorului împreună cu fratele lui. Călătoria celor doi a avut ca scop o evadare, după ce au pierdut ambii părinţi şi sora într-un timp foarte scurt. De asemenea, călătoria a fost şi un prilej de apropiere pentru cei doi fraţi.

Roman recomandat ca fiind lectură obligatorie pentru îndrăgostiți

”Jurnalul unei iubiri”, vândută cu succes în România

Cea mai reuşită carte a lui Nicholas Sparks este, de departe, „Jurnalul unei iubiri”. Minunata poveste de dragoste dintre Allie şi Noah nu poate decât să impresioneze, fiind extrem de puternică şi de pasională. Povestea celor două personaje dovedeşte că iubirea nu are limite, că poate trece peste obstacole sociale ori de altă natură.

Povestea începe în anul 1932 în Carolina de Nord, New Bern mai exact. Noah este un băiat simplu, serios şi foarte harnic iar Allie e o tânără foarte frumoasă și educată. Deși par diferiți, cei doi se înțeleg de minune și, mai mult decât atât, se îndrăgostesc la prima vedere, iubirea lor fiind o dovadă pură a expresiei ”până când moartea de ne va despărți”.

Cei doi trec prin momente de mare intensitate, prin momente pline de veselie, de romantism, de durere, de nedreptate… însă rămân împreună, chiar și atunci când sunt separați.

Puţini sunt cei care ştiu că povestea din „Jurnalul unei iubiri” are o continuare. Nicholas Sparks a scris, la şase ani de la „Jurnalul unei iubiri”, romanul „Nunta”. Acolo descrie o altă poveste de dragoste, cea a ginerelui lui Noah şi a lui Allie. Însă magia iubirii dintre Noah şi Allie rămâne la fel de emoţionantă şi de captivantă şi în acest roman.

Iubirea este magică. Iubirea ideală ţine toată viaţa, la fel ca iubirea dintre Noah şi Allie. Nicholas Sparks a reuşit să contureze perfect portretul unei iubiri la care orice om visează cel puţin odată-n viaţă.

Ecranizare de excepție

Ecranizarea faimosului roman al lui Nicholas Sparks a avut un succes enorm. Filmul a apărut în anul 2004, rolurile principale avându-le Ryan Gosling şi Rachel McAdams. Aceştia au avut onoarea de a pune în scenă frumoasa poveste de dragoste dintre Noah şi Allie, intrând în roluri perfect şi lăsând publicului un gust la fel de plăcut ca şi lectura cărţii „Jurnalul unei iubiri”.

”În spatele oricărei mari iubiri stă ascunsă o poveste grozavă”

Filmul a câştigat o serie de premii, dovedind că munca depusă pentru a pune în scenă povestea relatată de Nicholas Sparks a fost una serioasă şi, drept urmare, foarte apreciată. Astfel, în anul 2005, la un an de la lansarea filmului, „Jurnalul unei iubiri” a primit premiul pentru cea mai bună muzică dintr-un film. În acelaşi an, actorii din rolurile principale, Ryan Gosling şi Rachel McAdams au câştigat premiul pentru cel mai bun sărut dintr-un film. Scena la care se face referire este cea de pe lacul cu lebede, la întoarcerea lui Allie. Ploaia şi pasiunea celor doi au făcut ca scena sărutului să fie una de care îţi aminteşti mult timp după ce ai văzut filmul. Acestea sunt doar două dintre premiile pe care filmul le-a primit de-a lungul anilor. Pe lângă acestea, „Jurnalul unei iubiri” a fost nominalizat la multe alte categorii.