Browse By

Referendumul din Constanța – rezultate finale

Referendumul din Constanța - rezultate finale

Referendumul din Constanța - rezultate finale

Final de referendum la Constanţa, unde peste 600 de mii de cetăţeni cu drept de vot au fost chemaţi la urne să îşi spună părerea pe tema desfiinţării judeţului Constanţa.

La Constanţa domneşte incertitudinea, după referendumul pe tema desfiinţării judetului. Criticii acţiunii spun că demersul autorităţilor este inutil şi că acestea s-au pripit să dea bani pe reorganizarea administrativă, în condiţiile în care legea referitoare la înfiinţarea regiunilor nici măcar nu este gata.

După închiderea urnelor, Consiliul Judeţean Constanţa nu a putut spune dacă referendumul va fi validat.

Încă așteptăm răspunsul autorităților cu rezultatele referendumului. Vă vom ține la curent cu informațiile.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat ca procesul-verbal cu rezultatele referendumului, care arata o prezenta la vot de 43,85%, nu va fi semnat pana cand Institutul National de Statistica (INS) nu trimite numarul de alegatori rezultati din recensamant, sustinand ca numarul real de alegatori este mai mic decat cel de pe listele de vot, informeaza Mediafax.

Presedintele CJ Constanta a precizat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca, potrivit datelor de la recensamantul din 2002, judetul Constanta are o populatie de aproximativ 769.000 de persoane, iar conform datelor preliminare de pe site-ul INS populatia judetului este acum de aproximativ 680.000 de persoane.

In urma scaderii numarului de alegatori, Constantinescu este de parere ca referendumul ar putea fi validat deoarece ar fi mers la vot jumatate plus 1 din numarul real de alegatori ai judetului.

Referendumul, la care erau aşteptate 632.776 de persoane, a fost organizat în baza unei hotărâri din 22 iunie a Consiliului Judeţean Constanţa, care a fost contestată însă în instanţă de către prefect, Curtea de Apel dând câştig de cauză Consiliului Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu (PSD).

Cât a costat referendumul?

Pentru acest referendum Consiliul Judeţean Constanţa a alocat două milioane de lei adică peste 400 000 de euro.

Ce probleme au existat?

Procesul electoral nu a fost lipsit de probleme, una dintre ele fiind legată de absenţa de la Biroul Electoral de Circumscripţie a angajaţilor de la Direcţia de Statistică din Constanţa, care ar fi urmat să centralizeze datele provenite de la secţiile de votare din judeţ. În condiţiile în care aceştia au lipsit, Biroul Electoral de Circumscripţie a decis ca centralizarea să fie făcută de către angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Măsura a fost contestată de către prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care preciza că această instituţie nu este abilitată să facă centralizarea datelor provenite din secţiile de votare.

O altă problemă reclamată de către prefect, dar şi de reprezentanţii PDL a fost prelungirea cu o oră a referendumului care, în loc să se încheie la ora 20.00, s-a încheiat la ora 21.00. În aceste condiţii, prefectul a anunţat că va face plângere penală împotriva membrilor Biroului Electoral care au luat această decizie încălcând legea.

De ce și cine a organizat referendumul din județul Constanța?

Este prima dintre consultările anunţate de opoziţie în judeţele pe care le controlează, cu scopul de a contracara iniţiativa puterii de reorganizare administrativă a ţării.

Deşi trebuia să de încheie la ora 20.00, referendumul a fost prelungit până la ora 21.00, la solicitarea USL.

Cetăţenii cu drept de vot au fost chemaţi să răspundă prin da sau nu la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?”

Pentru validarea referendumului este nevoie de participarea a 50% plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot.

  • sunu

    In anul 2002 in jud. Constanta erau 715000 loc din care cu drept de vot 632000 loc.
    In anul 2011 s-au recenzat 680000 loc..iar ce-i cu dreptul de vot nu se stie..daca se scade la nivel statistic 18 generatii in medie de 10000 de noi nascuti.adica 180000 de tineri sub 18 ani care nu au dreptul de vot se ajunge la cei cu drept de vot de 500000 loc. Asa ca toate calculele ce se fac prin raportul celor care s-au prezentat la vot si nr. celor care au dreptul la vot sunt gresite daca se raporteaza la 632000 loc..se va cere ininstanta de la evidenta populatiei nr. persoanelo majore la data recensamantului si se va valida referndumul