Browse By

Referendum demitere președinte 2012: prezența la vot de 46.23%

Referendum 2012 stampila cu votat

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis luni, 30 august 2012 după analizarea a 99.97% din date de la cele 18.242 de secții din România că prezența la vot la referendumul privind demiterea președintelui României, Traian Băsescu, a fost de 46.23%.

Astfel referendumul este invalidat pentru că nu a atins ținta stabilită prin lege, cum am descris și mai jos. Iar președintele își va reintra în atribuțiile sale, imediat după validarea și de Curtea Constituțională care va fi respectată de toată lumea.

Îmi place foarte mult această Curte, este că și un fel de tată ocrotitor al țării. Parcă și văd, cum tineri care atunci când sunt întrebați ce vor să fie când vor ajunge mari, să răspundă: judecător la Curtea Constituțională împreună cu ceilalți 8 prieteni ai mei.

Pentru conformitate însă, BEC va comunica miercuri, la ora 10.30, rezultatele finale ale referendumului național inclusiv și pentru cele 0.03%. Dar nu vor există schimbări majore, au declarat delegații BEC.

Prezența mai mare de peste 60% s-a înregistrat în județele: Olt, Mehedinți, Teleroman, Giurgiu și Vâlcea.

Participare mai scăzută de sub 35% s-a constat în: Harghita, Covasna, Satu Mare, Mureș și Arad.

Sursa: becreferendum2012.ro

Astfel, până acum a cunoscut și Crin Antonescu pe propria piele cum este să fi președinte interimar pentru câteva săptămâni, după ce președintele ales Traian Băsescu a fost suspendat prin așa cum a numit el „lovitură de stat” acest referendum și restul de încălcări grave ale legii: trecea monitorului oficial din subordinea Camerei Deputaților sub puterea Guvernului, mutarea Institutul Cultural Român de sub Președinție către Senat, reprezentarea incorectă a prim-ministrul la Consiliul European în locul președintelui țării și altele.

După ce președintele României și PD-L au boicotat alegerile pentru ca oamenii să nu se prezinte la vot, ei au avut de câștigat, pentru că și-au dat seama că, dacă se prezintă totuși la vot sunt foarte puțini care ar fi votat NU, pentru că toate sondajele de opinie spun că populația este mult prea supărată de măsurile de austeritate luate ca să nu voteze DA.

Astfel, singura șansă de câștig a președinteleui era boicotul ceea ce a și rezultat în final. Dar, acum vine partea urâtă pentru că s-au prezentat totuși la urne un număr considerabil de oamenii la vot, chiar 8 milioane, care vor demiterea lui Traian Băsescu și să se întoarcă la a mai comanda o navă, după care să se pensioneze, cum a declarat recent într-un interviu.

Ceea ce nu s-a ținut de seamă însă este că acum PD-L a scăzut și mai mult în opinia oamenilor iar USL a crescut? Depinde din ce punct de vedere privești, din ce tabără faci parte.

Oricum dacă nu există cvorumul obligatoriu stabilit prin lege (existența unei prezențe minime de 50% +1 din persoanele cu drept de vot) pentru ca referendumul să fie valid, cred că atunci exista o mobilizare mai mare atât din partea președintelui țării cât și a PD-L-ului, iar rezultatele ar fi fost altele. Întrebarea este însă cât de mare ar fi fost diferența și în favoarea cui?

La final, urna mobilă rămâne preferata mea la alegeri. Acum legat de posibilele fraude, ele există întotdeauna.  Turism electoral. Mită.

Articol scris de un autor invitat care a dorit ca acest articol cât mai lipsit de înțeles posibil. Speră că a reușit.