Browse By

Raportul de audit al accesibilității urbane – Arad

Asociația ActiveWatch, Fundația Motivation și Fundația Light into Europe a lansat marți, 25 noiembrie la Arad – Raportul de audit al accesibilității spațiului public urban, realizat pentru orașele Arad, București și Râmnicu Vâlcea.

În cadrul întâlnirii vor fi prezentate principalele concluzii cu privire la nivelul de accesibilizare a spațiilor publice din orașele analizate. Studiul a fost realizat în baza unor focus-grupuri (cu autorități publice, persoane cu dizabilități și public general), precum și prin analiza spațiilor publice de către un urbanist, expert în mobilitate urbană. La lansare au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice locale (atât din aparatul tehnic, cât și decidenți politici) și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale.

Studiul vine în întâmpinarea demersurilor autorităților publice din România care nu mai târziu de 2015 trebuie să elaboreze Planurile de Mobiltate Urbană Durabilă. La mai bine de șapte ani de la elaborarea Legii 448/ 2006, care prevede obligativitatea autorităților publice de a lua măsuri cu privire accesibilizarea spațiilor și clădirilor publice, accesul persoanelor cu dizabilități la oraș este serios afectat de lipsa acestora. “Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap”, indicativ NP 051 – 2012 prevede toate detaliile tehnice cu privire la minimele criterii de accesibilizare. Cu toate acestea, conform analizei realizate, lipsa accesibilizării orașelor este unul dintre principalii factori de segregare a persoanelor cu dizabilități.

Accesibilizarea orașelor nu este o politică redusă strict la nivelul persoanelor cu dizabilități. Persoanele vârstnice, copiii sau persoanele cu copii în cărucioare – toate aceste persoane au nevoie de spații sigure și accesibile pentru desfășurarea activităților sociale și economice, în spațiile urbane. Paradoxurile actuale, în care aglomerațiile urbane îi obligă pe pietoni să meargă pe partea carosabilă, din cauza mașinilor parcate pe trotuare, afectează calitatea vieții oamenilor și pun pietonii în pericol. De aceea, organizațiile partenere au organizat în luna iulie 2014, primul marș al pietonilor din București, solicitând autorităților publice să ia măsuri urgente cu privire la proiectarea orașului București în beneficiul oamenilor.