Browse By

Palatul Baroc (Muzeul de Arta) din Timisoara

Palatul Baroc (Muzeul de Arta) din Timisoara

sursa: CeSaVezi.ro

Palatul Baroc din Timisoara este localizat in Piata Unirii nr. 1. Cunoscut in trecut ca Palatul Vechii Prefecturi sau Palatul Presedintelui, cladirea este un moment istoric foarte valoros pentru orasul Timsoara, care candideaza la titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Scurt istoric

Numele de “Palatul Baroc” provine din anul 1754 cand a devenit resedinta guvernatorului regiunii Banat al Imperiului Austro-Ungar. La acel moment palatul a fost decorat in stil baroc.

Pana in anul 1848 el este Casa Comitatului, iar intre anii 1849 si 1860 s-au instalat conducatori regiunii Voivodina Sarbeasca si  Banatul Timisan.

In anul 1861 a devenit din nou Casa Comitatului Timis si si-a pastrat acel rol pana in anul 1918.

Elementele decorative in stil baroc dispar la sfarsitul secolului XIX, cand palatul devine Casa Comitatului. Acest aspect este pastrat pana si astazi. Dupa primul razboi mondial el devine biroul prefectului de Timis. Iar intre anii 1944 si 1958 el gazduieste comandamentul trupelor sovietice care stationau in oras. La sfarsitul anilor 70 cand primele semne de deteriorare putea fi vazute, atunci Institutul Agronomic paraseste cladirea iar Muzeul Banatului, noul proprietar instalat, incepe renovarea.

In zilele noastre

Palatul Baroc din Timsoara functioneza din anul 2008 si pana in prezent ca muzeu de arta si poate fi vizitat de marti pana duminica in intervalul orar 10:00 si 18:00.

Intrarea costa 10 lei pentru adulti iar pensionari, elevi si studenti beneficeaza de gratuitate.

Muzeul este in mod constant gazda a diferitelor expozitii, colectii, publicatii si evenimente de cultura.

Date de contact

Telefon: 0256-491592

Fax: 0256-491582

E-mail: [email protected]

Website: http://www.muzeuldeartatm.ro/