Browse By

”Nojoud: divorțată la 10 ani”, o carte ce trebuie citită

Fie că e vorba despre România sau despre străinătate, din păcate, divorțul este la modă. Motivul este necunoscut însă realitatea așa arată. Însă divorțul la 10 ani este ceva surprinzător, cu siguranță.

”Nojoud: divorțată la 10 ani” este o carte ce se citește dintr-o răsuflare. Stilul simplu de a scrie și firul poveștii te ține captiv și nu poți lăsa cartea din mână decât în momentul în care ai ajuns la final. Moment în care oftezi adânc, acesta fiind cel mai mic efect pe care cartea ți-l dă.

Povestea impresionantă, reală, a unei fetițe de 10 ani

Ceea ce face și mai interesantă cartea este faptul că povestea este una reală. Povestită chiar de eroină, Nojoud, o fetiță de 10 ani cu o experiență de viață a unei femei trecute de 30 de ani. Aceasta a avut curaj să scape din mâinile ”monstrului”, așa cum îl numește ea, cu care a fost obligată de tatăl ei să se căsătorească la numai 10 ani. Mai mult decât atât, Nojoud a avut curajul să povestească lumii întregi experiența care a transformat-o peste noapte din copil în femeie și apoi din nou în copil.

Nojoud Ali scrie această carte – așa cum se pricepe mai bine un copil de 10 ani, plin de emoție, traumatizat oarecum – ajutată de Delphine Minoui. Fără să vrea, fetița primește titlul de cea mai tânără femeie divorțată din lume.

Viața ei era oarecum la fel ca a altor copii săraci din Yemen, până în momentul în care tatăl ei a decis că nu mai are suficient de mulți bani încât să mai hrănească atât de multe guri. Atunci și-a pus în gând să o căsătorească pe fiica lui de 10 ani, Nojoud. ”Afacerea” a fost încheiată cu un bărbat de 30 de ani, fără ca fetița să aibă habar, aceasta trezindu-se peste noapte că trebuie să poate vălul de femeie măritată la o vârstă atât de fragedă. Cel care avea să îi devină soț avea cu 20 de ani mai mult decât ea și era o brută – deși a promis că nu se atinge de fată până în momentul în care fetița va deveni femeie. Au fost doar vorbe rostite, în realitate fetița a fost abuzată sexual încă din prima noapte și bătută nopți la rând.

După săptămâni întregi de chin inimaginabil, copilul a spus ”stop!”, a decis că nu mai poate îndura atât de mult chin și atât de multă umilință. Cu sufletul tremurând de teamă dar și de dorință, s-a dus singură la tribunalul din Sanaa unde a avut norocul ca povestea să îi fie ascultată. Cu toții au fost cutremurați de povestea fetei, de chipul de copil relatând experiențe oribile. Nojoud a fost ajutată, dezlipită de monstrul care îi era soț și, în cele din urmă, divorțată. A primit un ajutor real din partea avocatei sale, Shada Nasser, care i-a dat speranțe adevărate, că va redeveni copilul care a fost. Aceasta, alături de mulți alții, au readus termenul de ”copilărie” în viața micuței de 10 ani.

Nojoud, femeia cu chip de copil

În data de 10 noiembrie 2008, Nojoud Ali, cea mai tânără femeie divorțată din lume, a primit premiul „Femeia Anului”, la New York, decernat de revista Glamour. Povestea ei a fost relatată în ziare ca New York Times, Los Angeles Times și revista Times. Iar acum cartea este vândută peste tot în lume, pentru ca povestea tinerei Nojoud să fie auzită și pentru a determina pe cele aflate în situația ei să acționeze pentru a-și obține libertatea la care au dreptul.

Cartea este cu siguranță una deosebit de interesantă, captivantă și emoționantă. Cu atât mai mult cu cât conține și fotografii cu Nojoud și familia ei dar și desene făcute de tânăra fată, toate acestea fiind ca niște mărturii ale poveștii cât se poate de reale.

”A fost odată un tărâm fermecat, cu legende la fel de ciudate precum casele sale în formă de turtă dulce, împodobite cu mici trăsături delicate care seamănă cu niște linii de zahăr glazurat. (…) Yemenul te îndeamnă la visare. Este ținutul reginei din Saba, o femeie nespus de frumoasă și puternică ce a pus pe jar inima regelui Solomon și căreia i se pot desluși urmele în cărțile sfinte, în Biblie și în Coran. (…) În aceată țară, deopotrivă minunată și zbuciumată, a văzut lumina zilei Nojoud, cu nici 10 ani în urmă” – Delphine Minoui.