Incinerarea este o alternativa la inhumare, prin care trupurile persoanele decedate pot fi scoase din societate. Desi multa lume considera ca la orice companie de servicii funerare Bucuresti singura optiune este inhumarea, incinerarea este o varianta posibila, care devine din ce in ce mai atractiva.
Incinerare sau inhumare?
Multi oameni se feresc de incinerare, considerand ca Biblia este cea care indruma oamenii sa isi ingroape mortii. Desi in Biblie exista istorii referitoare la inmormantari, Cartea Sfanta nu face nicio recomandare in acest sens.
Conform celor de la serviciifunerare.ro, alegerea intre incinerare si inhumare trebuie sa se faca in functie de mai multe criterii:
- Dorinta persoanei decedate. Daca persoana decedata lasa inainte de a trece in nefiinta instructiuni referitoare la modul in care vrea sa fie ingrijit, acestea trebuie sa fie respectate intru totul.
- Obiceiurile locale. Obiceiurile locale conteaza foarte mult. Nu intotdeauna inhumarea sau incinerarea au fost singurele optiuni. Au existat perioade in care anumite civilizatii isi mumificau decedatii sau ii lasau, pur si simplu, prada vulturilor.
- Legislatie. Intregul proces trebuie sa fie facut conform legislatiei locale;
- Parerea altor membri ai familiei. In momentul in care se ia o decizie de acest fel este bine sa se consulte intreaga familie. Daca defunctul nu a avut o dorinta in acest sens, decizia este bine sa se ia alaturi de familie.
Privind strict din punct de vedere al beneficiilor pe care le ofera, incinerarea pare a fi o solutie mai atractiva. Aceasta reprezinta 36% din totalul modalitatii de eliminare a cadavrelor in Uniunea Europeana, insa procentul este in crestere. Avantajele majore ale incinerarii sunt urmatoarele:
- Este o practica mult mai igienica decat inhumarea;
- Are costuri mult mai mici. De cele mai multe ori, incinerarea costa de 3 ori mai putin decat inhumarea. Costul poate sa fie chiar mai mic daca se iau in calcul costurile locurilor din cimitirele marilor orase;
- Ajuta la economia de spatiu. Exista din ce in ce mai multi oameni pe Pamant, ceea ce creaza o mare problema legata de spatiul de ingropare. Incinerarea poate sa fie o solutie excelenta in acest sens;
- NU contravine dogmelor religioase, ba chiar este recomandata. Conform Bibliei, focul are rol de purificare, fiind o forma de maretie divina;
Unde si cum se face incinerarea?
Intregul proces se face intr-un crematoriu uman, care este o unitate specializata in acest sens. Primul crematoriu destinat exclusiv incinerarii umane a aparut in 1878 in Anglia. In Romania, prima astfel de cladire a aparut in 1928 in Bucuresti, odata cu edificarea Crematoriului Cenusa.
Procesul de incinerare implica arderea corpului la temperaturi foarte mari, in camere echipate foarte bine din punct de vedere tehnologic, in asa fel incat rezultatul sa fie cenusa. Pentru incinerare se folosesc sicrie din materiale inflamabile.
Odata transformat in cenusa, corpul este depus intr-o urna care este inmanata familiei. Partea buna la incinerare este faptul ca cenusa umana nu trebuie sa ajunga intr-un mormant, ci poate fi imprastiata intr-un loc special, pe care defunctul l-a iubit de-a lungul vietii.