Browse By

Imaginează-ți: Cum funcționează creativitatea – Jonah Lehrer | recenzie

Jonah Lehrer și coperta cărții sale Imagine: How Creativity Works

Titlu: Imaginația: Cum funcționează creativitatea (în engleză Imagine: How Creativity Works)
Autor: Jonah Lehrer
Editura: Houghton Mifflin Harcourt
Apariția: 19 martie 2012
Număr de pagini: 304
ISBN-13: 978-0547386072

Sunt intrigat de acest subiect și de aceea am și decis să citesc cartea lui. Am citit acum ceva timp în urmă o altă carte de a sa „Cum ne decidem” și mi-a plăcut. Anticiparea mea, susținută de un interviu în NPR și încă unul în The Economist, începea însă să se piardă pe măsura ce citeam această carte.

Lehrer nu citează bine literatura de specialitate, nu există nici o listă de surse în spatele cărți și multe afirmați nu au nici măcar o referință clară. El pare un pic naiv (sau senzațional) în ceea ce privește alte studii. Unul dintre ele a arătat că persoanele care au dat teste pe fundaluri de culoare roșie le-a crescut acuratețea și atenția la detalii, în timp ce fundalurile albastre le-a dublat creativitatea. A fost atât de ușor. Și un neurolog poate anticipa descoperirea unei persoane la soluția unui puzzle cu 8 secunde în avans.

Iar el ne mai spune că toate problemele ușoare ale lumii au fost rezolvate și că cultivarea atleților în America ar trebui să fie folosită ca model și pentru cultivarea creativității. Aceasta este preferata mea, de la o notă de subsol:

„Zonele urbane și cortexul uman se bazează pe modele structurale extrem de similare pentru a maximiza fluxul de informații și traficul prin sistem.” (p. 183)

Nu a existat nici o referință.

Dar critica mea principală la această carte se bazează aproape în exclusivitate pe anecdote. El sare de la un caz de succes bine cunoscut la altul (banda adezivă, Bob Dylan, 3M, Pixar etc.) și unele mai necunoscute (un surfer, un barman) – întotdeauna în retrospectivă – și concluzionează că ceea ce prezintă este încă o altă descoperire / revelație în creativitate.

Dar multe dintre acestea sunt contradictorii. De exemplu, creativitatea iasă / se naște din izolare (p. 19) sau din munca în echipă (p. 120), de la încălcarea convențiilor (p. 20) sau supunerea la restricții (p. 23)?

Te ajută mai mult să fii într-o stare de spirit pozitivă (p. 32) sau deprimată (p. 76) sau de furie (p. 161) sau de relaxare (p. 50); Cafeina și alte stimulente face mai puțin probabil revelațiile p. (33) sau mai probabil (p. 57)?

Ar trebuie ca furtul de idei ale altora să fie încurajat (p. 247) sau descurajat (p. 244)? Extinderea unui set de competențe și de interese creștere creativitatea (p. 41) sau ar trebui mai bine concentrarea pe un singur gol (p. 95)? Relaxarea ajută la stimularea creativității (p. 45) sau dificultatea ajută mai mult (p. 54)? Creativitate conduce spre perfecțiune (p. 63) sau este o celebrare a erorilor? (p. 87). Revelație vine într-o clipă (p. 17) sau este descoperită încet, după mult efort (p. 56)? Trebuie ca un poem ca să fie bun „să fie scos din noi ca o așchie” (p. 56) sau este mai bine să fie „vomitat”? (p. 19)

Aparent, toate acestea.

David Deutsch - Începutul Infinitului: Explicații care transformă lumea

Această carte ajunge în final la patru concluzii vagi pe care el le numește „meta-idei„.

  1. Educația este necesară
  2. Mixul de oameni stimulează creativitatea
  3. Creativitatea impune inclinația de asumare a riscurilor
  4. Societatea trebuie să administreze recompensele inovării

Pentru mine, cea mai bună revelația este la pagina 159: sesiunile de brainstorming, în care „nu există idei proaste”, și care chiar nu duce de foarte multe ori și la idei bune, deoarece critica este esențială. Aceasta este cheia pentru dezvoltarea de cunoștințe, buna guvernare și chiar mult mai mult – și o temă care se dezvoltă foarte bine în cartea lui David Deutsch – „Începutul Infinitului: Explicații care transformă lumea” (496 de pagini, editura: Viking Adult, data publicării: 21 iulie 2011, ISBN-13: 978-0670022755). Recenzie pe care sper să o public cât mai curând.

Aceea carte din urmă reprezintă o citire mult mai stimulatoare și provocatoare, care explică creativitatea (și multe altele), mult mai bine decât o face aceasta. Astfel de ce am ales să scriu o recenzie tocmai pe această carte? M-a atras design-ul ei… felicitările mele designerului. Dar și pentru că a apărut mai recent și este aparent foarte cumpărată, numai bine că am dat peste cartea lui Deutsh la recomandări, care a apărut acum 1 an.