Browse By

Dispozitiv care folosește lumina pentru a împărți apa în hidrogen pur

Această imagine prezintă doi electrozi conectați printr-o sursă de tensiune externă care împarte apa în oxigen (O2) și hidrogen (H2).

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv ieftin, care folosește lumina pentru a împărți apa în oxigen și hidrogen curat, un bun combustibil pentru ardere.

Separatorul de apă este un semiconductor de siliciu acoperit cu un strat foarte subțire de nichel și ar putea ajuta să deschidă calea pentru producția pe scară largă de combustibil curat hidrogen de la lumina soarelui, conform cercetătorilor. Rezultatele lor sunt publicate în revista Science.

Scopul este de a suplimenta celulele solare cu celule de combustibil pe bază de hidrogen, care pot genera energie electrică atunci când soarele nu strălucește sau cererea este mare.

„Celulele solare funcționează numai atunci când soarele strălucește”, spune co​​-autorul studiului Hongjie Dai, profesor de chimie la Universitatea Stanford. „Atunci când nu există nici o lumina soarelui, utilitățile de multe ori trebuie să se bazeze pe energie electrică de la centralele electrice convenționale, care rulează pe cărbune sau gaze naturale.”

„O soluție verde și ecologică, care completează celulele solare cu celule de combustibil pe bază de hidrogen care generează energie electrică pe timp de noapte sau atunci când cererea este deosebit de mare”, a adăugat Dai.