CISPA, noua lege împotriva pirateriei online

O nouă lege care protejează informaţiile obţinute de pe Internet este pe cale să fie pusă în aplicare. Este vorba despre CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act). Prin această lege se doreşte partajarea informaţiilor de pe Google şi Facebook, de exemplu, pentru a evita “vizitele” hackerilor.

Cu toate că scopul noii legi este unul de protejare, CISPA a fost intens criticată chiar înainte de a fi dezbătută, în 23 aprilie, în vederea unui vot final. Criticile vin din partea unor grupuri de utilizatori web şi scriitori.CISPA este atât criticată cât şi susţinută de anumite grupuri şi companii

Aceste grupuri îşi argumentează criticile. Astfel, ei susţin că termenii legii sunt prea largi, legea putând fi interpretată într-un mod care elimină controalele legale importante.

“Este un sistem sofisticat de eliminare a obstacolelor juridice”, a comentat despre CISPA Lee Tien, avocatul de la Electronic Frontier Foundation. Lee împreună cu colegul lui, Rainey Reitman, a scris o critică lungă la adresa CISPA chiar înainte ca legea să fie propusă, la începutul lunii martie.

Comparaţii cu alte legi

CISPA este comparată cu alte legi ale dreptului de autor sau de protecţie pe Internet. Un exemplu ar fi SOPA (Stop Online Piracy Act), pe care guvernul a abandonat-o în luna ianuarie în urma unor masive proteste online.

Criticii speră ca prin comparaţia cu SOPA vor putea să obţină aceeaşi reacţie până nu se ajunge prea departe. Însă legea CISPA diferă semnificativ de SOPA, ceea ce este o piedică în scopul criticilor.

SOPA vs. CISPA

CISPA a fost asemănată cu SOPA

CISPA a fost asemănată cu SOPA

SOPA a vizat pirateria online de muzică, filme, emisiuni TV şi alte materiale cu drept de autor. În 71 de pagini, SOPA ar fi forţat Google să elimine sau să cenzureze sute de link-uri către diferite pagini web. În plus, YouTube, Reddit şi alte site-uri similare ar fi trebuit să fie închise definitiv.

În contrast, textul CISPA este mai scurt, având doar 11 pagini: îşi propune să permită schimbul uşor de “ameninţări informatice inteligente” între agenţiile de informaţii, cum ar fi ANS şi CIA cu companii private, precum Google şi Facebook şi vice-versa.

CISPA defineşte “ameninţări informatice inteligente” prin “furtul sau însuşirea ilegală de informaţii private, de la guvern, de proprietate intelectuală sau informaţii de identificare personală”.

Cu toate acestea, legea CISPA este făcută pentru a proteja anumite pagini web şi nu pentru a închide site-uri. Legea nu dă nimănui puterea de a “ataca” un site.

Cine susţine CISPA?

Noua lege este susţinută de mai multe grupuri, dintre care peste 800 de companii private.

Iată câteva dintre ele: Business Software Alliance, CTIA (Asociaţia Wireless), Information Technology Industry Council, Internet Security Alliance, National Cable & Telecommunications Association, National Defense Industrial Association, TechAmerica şi United States Chamber of Commerce. De asemenea, companii mari precum AT&T, Facebook, IBM, Intel, Oracle Corporation, Symantec şi Verizon sunt alături de susţinătorii CISPA.Protejarea Internetului este tot mai intens discutată

Facebook a explicat de ce sprijină proiectul de lege. Compania doreşte să asigure intimitatea utilizatorilor celui mai faimos site de socializare. Vice-preşedintele Facebook, Joel Kaplan, a declarat public faptul că Facebook nu va face schimb de informaţii cu guvernul mai mult decât o face în prezent.

Până în prezent, mulţi utilizatori Facebook critică alăturarea companiei susţinătorilor legii CISPA.

Read Next

Desuuri ca-n povesti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *