Browse By

Cercetătorii reconstruiesc chipurile de la mostre ADN

Cercetătorii reconstruiesc chipurile de la mostre ADN

Sursa imaginii: Shriver Claes/Penn State

Cândva, în viitor, tehnicieni vor examina locul crimei și vor ridica probe de ADN pe care le vor duce în laborator. Iar atunci când polițiștii vor avea nevoie de o poză cu suspectul, ei nu vor mai trebui să întrebe martori oculari ca să le ofere descrieri pentru o schiță de la un artist profesionist – ei vor întreba doar tehnicieni pentru ca să obțină o schiță cu chipul suspectului pe baza ADN-ului său.

Așa este cel puțin potențialul de cercetare publicat astăzi în PLoS Genetics. În această lucrare, o echipă de oameni de știință descrie modul cum au reușit să producă modele 3D brute de chipuri extrapolate din ADN-ul unei persoane.

„Noi am arătat că variația facială cu privire la sex, origine și gene pot fi studiate în mod sistematic prin metodele noastre, permițându-ne să punem bazele unei modelării predictive de chipuri”, au scris cercetătorii în lucrarea lor. „O astfel de modelare predictivă ar putea fi utilă la expertizele criminalistice, de exemplu, ADN-ul lăsat la locul crimei ar putea fi testat și chipurile persoanelor prezise cu scopul de a ajuta la reducerea numărului de potențiali suspecți.”

Pentru a ajunge la reconstrucția facială doar de la ADN, cercetătorii au analizat genele care se corelează cu structurile faciale, acele structuri ale oamenilor cu acele gene, și apoi a cerut oamenilor din afara grupului lor de cercetare să caracterizeze structurile faciale de-a lungul diferitelor axe. Toți acești factori au fost apoi folosiți pentru a dezvolta modele statistice pentru a aproxima o structură facială din ADN .

Bineînțeles, procesul în acest moment este departe de a fi perfect, și există o mulțime de obstacole în cale. Acest studiu este doar pentru un set limitat de gene și populație. Există mulți alți factori care contribuie la cum arată o față, dincolo de simple gene, cum ar fi vârsta și greutatea.

Așa cum cercetătorii au notat în lucrare, „este nevoie de mult mai mult muncă înainte de a putea ști cât de multe gene vor fi necesare pentru a estima forma unei fețe într-un mod util și de mult mai multe populații care trebuie să fie studiate înainte de a putea ști cât de generalizate pot fi rezultatele.” Totuși, aceștia adaugă că, „aceste rezultate oferă atât un impuls cât și un cadrul analitic pentru aceste studii.”

Ceea ce înseamnă că până când se demonstrează că există un mod general de a reconstrui fețele din ADN (și se poate dovedi că nu există), polițiștii vor trebui în continuare să găsească suspecți folosind instrumente învechite. Dar, dacă această cercetare are succes, aceasta va oferi încă un instrument pe care organele de poliție le pot folosi pentru a determina cu exactitate cine ar putea fi comis o crimă.