Cer domnilor Ponta și Teodorovici responsabilitate fiscală și măsuri de acompaniere a Codului fiscal

catalin predoiu

Acordul politic inițiat de PNL privind Codul fiscal a adus guvernul din zona fanteziei economice în zona realismului economic – mai puțin spectaculos, dar rațional și responsabil. Punctul 4 din Acordul semnat la Parlament, angajamentul de limitare a deficitului, combinat cu declarația angajament a ministrului Teodorovici, că orice deficit peste MTO va fi în prealabil obținut prin acord cu Comisia Europeană, sunt esențiale.

Momentul adevărului va fi proiectul legii bugetului pe 2016 care trebuie: i) să respecte parametrii bugetari în contextul noului Cod fiscal și angajamentelor privind limitarea deficitului și ii) să permită, la finalul exercițiului bugetar, continuarea relaxării fiscale în 2017.

De aceea, cer public domnului Ponta şi domnului Teodorovici:

1) să elaboreze imediat un program de ajustare a cheltuielilor publice în administrație;

2) să prezinte rapid un plan de reformă, de privatizare, de restructurare, de listare la bursă a companiilor cu capital de stat – o gaură neagră a economiei naționale: companii căpuşate, înglodate în datorii, cu probleme sociale nerezolvate;

3) să demonstreze voință pentru îmbunătățirea colectării veniturilor prin combaterea evaziunii fiscale mari, nu doar a celei de restaurant – de ex, inspectorii ANAF ar trebui să se mute de pe terasele din Mamaia sau Vama Veche în portul Constanța.

Am vorbit permanent de măsuri de acompaniere a relaxării fiscale – măsuri de reformă şi de echilibru macroeconomic. Și o să continuu să spun: relaxarea fiscală este nu doar dezirabilă, ci necesară și o prioritate pentru mine și PNL. În același timp, noi avem în programul de guvernare prevăzute măsuri de reformă esențiale privind privatizarea companiilor de stat, colectarea veniturilor (rămase la un lamentabil 32% din PIB) şi a administraţiei. Nu poţi vorbi de relaxare fiscală fără reforme, creștere solidă sustenabilă şi păstrarea echilibrului bugetar.


Read Previous

Chef Florin Dumitrescu și Andrei Aradits în căutarea bucătăriilor unde se gătește cu pasiune

Read Next

Clever Taxi – cea mai rapidă aplicație de taxi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *