Ce este pastrama de peste si de ce merita sa o adaugam in meniul nostru

Pe meleagurile unde doar susurul apelor rupe din tacerea locului iau nastere preparate pline de gust si rafinament. Este vorba despre Delta Dunarii, o oaza de liniste departe de agitatia urbana unde timpul respecta canoanele nescrise ale trecutului. Tot aici, spre deliciul papilelor tale gustative, te poti delecta cu nenumarate produse specifice zonei cum ar fi pastrama de peste sau salata de icre.

Un lucru este cert. Fara indoiala, pescarii poarta o lupta infinita cu plasele pline de peste pentru ca tu sa te bucuri de cele mai bune preparate. Apoi se scoate de la naftalina cartea de bucate mostenita din generatie in generatie si se pregatesc toate ingredientele. Astfel, astazi cautam prin filele pline de istorie si ajungem la reteta de pastrama de peste, un produs autentic dunarean si plin de gust.

Pastrama de peste – delicatesa dintre ape

Iscusinta locuitorilor se reflecta in preparatele care iti lasa gura apa si care inca mai respecta retete vechi de zeci, poate chiar sute de ani. Pastrama de peste nu face exceptie de la regula si respecta in detaliu vechile obiceiuri de gatire.

Mai intai de toate, dis-de-dimineata pescarii cutreiera apele pentru a-si revendica plasele pline de comori. Apoi, ajunsi la mal, gospodinele ii asteapta cu bratele deschise si cu zambetul pe buze pentru a alege pestii potriviti pentru reteta. Pentru pastrama, crapul va castiga detasat toata atentia, fiind vedeta tuturor retetelor.

De ce crap? Ei bine, pentru ca este un peste gustos si bogat in nutrienti care aduc doar beneficii pentru organism. In plus, acestia spinteca necontenit apele dulci ale Dunarii si sunt usor de capturat. Un element distinctiv pe care il are crapul fata de alti pesti sunt mustatile. 4 la numar, acestea il fac inconfundabil in infinitul albastru.

Dupa ce s-a decis pestele castigator, urmeaza procesul de curatare. Pestele va fi taiat in fileuri atent selectioante care se vor scufunda intr-o baie de arome. Condimentele nu sunt alese la intamplare, caci ele provoaca explozia de gusturi care vor impleti pastrama de peste la final. Dintre acestea se distinge usturoiul acompaniat de cimbru, doua elemente fara de care reteta finala nu poate ajunge la savoarea suprema.

In tot acest joc al gusturilor, praful de boia de ardei iute este temperat de ardeiul dulce, iar sarea si zaharul se contopesc de minune. Cu toate acestea, magia de abia acum incepe. Dupa ce pestele a acumulat toate aceste gusturi si arome, urmeaza sa fie supus procesului de afumare, proces care aduce la rang de arta pastrama de peste.

Fumul natural va cuprinde fileurile inundate de condimente, iar rumegusul de fag este responsabil de gustul autentic, de vis. Acesta contribuie si la legarea tuturor gusturilor intre ele, formand in acest fel un produs care ii va satisface pana si pe cei mai mofturosi.

Bineinteles, nu exista reteta fara acel ingredient secret adaugat in bucatarie. Avem certititudinea ca acesta nu lipseste din pastrama de peste, insa totul este un mister. Cu toate acestea, putem presupune ca dragostea fata de traditie si pasiunea pescarilor din zona joaca un rol esential in prepararea acestui produs delicios si plin de savoare.

De ce pastrama de peste Deltaica?

Pastrama de peste de la Deltaica reprezinta rezultatul traditiei care a invins trecerea ireversibila a timpului si care inspira pescarii din ziua de azi. Acest produs specific zonei dunarene are la baza crap salbatic capturat din valurile nelinistite ale apelor. Linistea este restituita atunci cand un val de condimente inunda fileurile de peste, care la randul lor sunt invaluite de un nor de fum de fag.

Daca vrei sa traiesti intr-o explozie de gusturi si sa calatoresti in acest mod catre rezervatiile din inima Dunarii, alege pastrama de peste Deltaica. Alege sa traiesti in comuniune cu natura si traditia si alege intotdeauna doar produse din peste fara aditivi.

Read Previous

Regulile pe care investitorii de criptomonede trebuie sa le urmeze pe timpul unei crize

Read Next

Audiograma, testul care va poate recomanda un aparat auditiv reincarcabil

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *