Europenii ne vad ca o tara plina de tigani, cersetori, drogati si prostituate. Pentru a schimba aceste prejudecati, o asociatie clujeana a invitat 20 de tineri din cinci tari europene – Polonia, Letonia, Franta, Portugalia, Italia – sa cunoasca Romania reala. In cele sapte zile ale sederii lor in Romania (din 18 pana 26 august) strainii au vizitat Maramuresul, Clujul, Sibiul, Brasovul, Sighisoara si Apuseni, scrie saptamanalul Mesagerul de Cluj.
O parte dintre mentalitatile gresite despre Romania sunt alimentate, fara doar si poate, de presa din tarile europene. O recunoaste unul dintre tinerii invitati la Cluj in cadrul proiectului numit “Romania Seen Through Your Camera”, Joana Fernandes, jurnalist-corespondent la Agentia Nationala de Presa a Portugaliei, Lusa. Ea marturiseste ca avea multe prejudecati legate de Romania. „Din coltul acela al Europei (ea locuieste in Almanda, aflat imediat in apropierea capitelei Lisabona – n. red.) vedem Romania ca pe un exportator de tigani. Asta pentru ca nu gasesti multi romani care sa lucreze in Portugalia. Ii vedeai in urma cu zece ani, insa cei care au ramas sunt cei care au plecat sa fure, sa cerseasca”, spune jurnalista.
Vazuta din Franta, Romania e patria natala a hotilor de gaini care conduc Dacii, sunt saraci si cersesc. Femeile poarta fuste negre, isi inchiriaza copiii, canta la acordeon pe strazi si se prostitueaza. Iar prostituatele romance sunt mai ieftine chiar si decat cele din Rusia, credeau inainte sa ajunga la Cluj cei cinci tineri francezi invitati sa cunoasca pe viu Romania. “In Franta nu stim multi romani, ci doar pe romi, pe tigani. Ma gandeam ca romanii sunt la fel – cersesc si nu isi trimit copiii la scoala; sunt lenesi si saraci. Dar de fapt orasul (este vorba de Cluj – n. red.) arata exact ca si altele din Europa pe care le-am vizitat. E impresionant cat de mult seamana cu orasele din Franta”, explica Mathias, unul dintre ei.
Una dintre tarile in care romanii au cea mai proasta imagine este, fara indoiala, Italia. Crimele, jafurile si scandalurile in care au fost implicate persoane cu cetatenie romana in “Cizma” si-au pus amprenta asupra felului in care italienii privesc tara noastra. Cele mai multe romance merg in Italia sa ingrijeasca batrani, prostitutia e foarte raspandita in Romania, iar traficul de droguri e “la el acasa” – astea credeau tinerii italieni inainte sa ajunga aici.
Tiziana Bruno, de exemplu, spune ca toate televiziunile, radiourile si ziarele din Italia vorbesc despre Romania ca despre un stat sarac, unde se face trafic de droguri. “Romania nu e saraca, e ca si Sicilia. Sunt orase multe, orase frumoase, cu multe monumente. Cred ca Clujul e un oras foarte bogat”, crede ea dupa doar o saptamana petrecuta pe melaguri romanesti.
Tinerii din Letonia si Polonia par sa fie mai informati despre Romania, dar excursia recente i-a facut sa descopere o tara cu peisaje minunate si oameni ospitalieri in care s-ar intoarce oricand.
“Ei au venit aici pentru a vedea ce inseamna Romania, pentru ca, dupa cum stim, imaginea tarii noastre nu este atat de buna peste granite. Le aratam Romania reala si lucram cu ei pe educatie non-formala, prin workshopuri pentru combaterea stereotipurilor”, explica Andra Hututui, managerul proiectului derulat de Asociatia “Support for Youth Development”.
Proiectul este finantat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Tineret in Actiune, iar tinerii care au participat au varste cuprinse intre 18 si 28 de ani.
Bogdan Buburuz
Foto: citynews.ro