Browse By

Cât de periculoase sunt băuturile răcoritoare? Topul sucurilor cu cele mai multe E-uri

Întotdeauna au existat suspiciuni în ceea ce priveşte conţinutul băuturilor răcoritoare. Cât de periculoase sunt ele de fapt? Află acest lucru din părerile specialiştilor.

Aceştia susţin că toate sucurile mai mult sau mai puţin naturale conţin substanţe care ne dau calorii false şi care ne determină să mâncăm mai mult.

Specialistul Gheorghe Mencinicopschi spune că produsele obţinute din concentrat de fructe şi-au pierdut valoarea biologică prin tratamentele industriale la care au fost supuse.

Deşi sunt delicioase, băuturile răcoritoare sunt periculoase pentru sănătate

Deşi sunt delicioase, băuturile răcoritoare sunt periculoase pentru sănătate

„Astfel, se îndepărtează fibrele naturale, după care urmează pasteurizarea şi/sau sterilizarea, procese prin care sunt îndepărtate şi enzimele. Prin îndepărtarea componentei naturale, aceste băuturi ne aduc de fapt calorii goale”, arată Gheorghe Mencinicopschi.

Băuturile sintetice, şi mai periculoase

Potrivit specialistului, băuturile sintetice, care au un conţinut ridicat de de acizi organici adăugaţi, cum ar fi acidul citric, acidul ascorbic, acidul ortoposforic, sunt cele mai periculoase.

„Dar nu numai astea sunt pericolele, ci şi zaharurile adăugate gen siropul de glucoză-fructoză sau cel din porumb, de mutle ori modificat genetic”, a adăugat Gheorghe Mencinicopschi.

La fel de gravă este situaţia sucurilor care au coloranţi chimici de sinteză (de la E102 la E116). Acest gen de sucuri pot provoca anumite boli, cum ar fi cancerul.

Alte boli provocate de consumul regulat al acestor sucuri sunt diabetul, cancerul colorectal, boli cardiovasculare, dislipidemii.

Băuturile răcoritoare pot provoca boli grave

Băuturile răcoritoare pot provoca boli grave

Măsuri de protecţie

Ca o măsură de protecţie, trebuie să citim cu atenţie etichetele, ne recomandă Sorin Mierlea, director la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor. Acest lucru nu este întotdeauna de ajutor deoarece etichetele conţin denumiri necunoscute publicului larg.

În al doilea rând, cumpărătorii ar trebui să verifice dacă recipientul respectiv are depuneri, să aibă grijă ca etichetele să nu fie rupte iar ambalajele să fie întregi. În plus, susţin specialişti, băuturile răcoritoare nu trebuie cumpărate din magazinele de pe stradă.

Topul băuturilor celor mai bogate  în E-uri

În urma unui studiu efectuat anul trecut de Asociaţia Naţională a Consumatorilor s-a constatat că băutura răcoritoarea cea mai bogată în E-uri este Adria flori de soc.

1. Adria flori de soc (11 E-uri)

2. Frutti Fresh Grapefruit, Carrefour suc de portocale (8 E-uri)

3. Cico portocale, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Tutti Frutti (7 E-uri)

4. Mirinda, Pepsi Max, Coca Cola Zero, Coca Cola Light, Schweeps Mandarin (6 E-uri)

5. Mountain Dew, Schweeps Bitter Lemon, Adria Cola (5 E-uri)

6. Pepsi Twist Lemon, Fanta Portocale (4 E-uri)

E-urile sunt prezente în majoritatea băuturilor răcoritoare

E-urile sunt prezente în majoritatea băuturilor răcoritoare

7. Nestea Ceai Verde, Sprite, Fanta Fructe neîmblânzite, Lipton Ice Tea cu ceai verde, Lipton Ice Tea cu suc de lămâie, Lipton Ice Tea cu aromă de piersică, 7 Up (3 E-uri)

8.Nestea Peach, Fanta Madness, Coca Cola, Schweeps Kinley Tonic, Pepsi, Action Cola (2 E-uri)

9. Bio Cola (0 E-uri)

Băuturile cu cei mai mulți conservanți sunt Frutti Fresh Tutti Frutti, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale, Cico portocale, fiecare dintre acestea conținând două astfel de substanțe.

Băuturile cu cele mai multe zaharuri sunt Fanta Madness (13.50g/100ml), Mountain Dew (13.10g/100m) şi Schweeps Bitter Lemon (12.60g/100ml).

  • Iulia HazLii

    De ceva vreme am inlocuit sucurile din comert cu apa, ceai sau sucuri din fructe proaspat stoarse in casa. Rar mai pun gura pe o cola…

    • oglindadevest

      Ma bucur ca sunt oamenii care se gandesc la sanatatea lor, in curand poate o sa vedem pe sucuri avertismente ca la pachetele de tigari