Browse By

Aterizarea pe cometa Rosetta a făcut istorie

După 10 ani de muncă grea și o noapte tensionată, misiunea Rosetta a făcut istorie prin aterizarea pe suprafata unei comete.

Naveta Philae a confirmat atingerea suprafeței cometei aflată la mai mult de 300 de milioane de mile depărtare, la ora 11:03 AM Est. Acum, oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să trimită o imagine panoramică acasă și să înceapă analiza cometei pentru oamenii de știință aflați pe Pământ.

Philae transmite deja date științifice înapoi acasă, dar încă se așteaptă ca să se vadă dacă sonda este într-o poziție stabilă. Până când nu știm că este ancorată bine, aceasta ar putea aluneca pe spate și să nu se mai ridice înapoi niciodată.

Tensiunile s-au ridicat în Centrul German de Control al Misiunii Agenției Spațiale Europene, mai ales o dată cu aproprierea de fereastra de aterizare. Deoarece cometa pe care Philae a aterizat e atât de departe de Pământ încât există o întârziere de comunicații de 28 minute. Astfel ca o dată cu trecerea minutelor, echipa Rosetta știa că Philae a aterizat deja, fie a dat greș – și nu puteau face nimic altceva decât să aștepte ca datele să ajungă la ei. Cei care au urmărit videoclipul online au fost aproape la fel de disperați pentru știri iar Twitter a devenit o cameră de anticipare și de emoție.