Top 10 cele mai spectaculoase locuinţe subterane

Cine are posibilitatea de a-şi construi o casă aşa cum doar în vise există, are o gamă foarte largă de alegeri. În funcţie de gusturile fiecăruia şi de priceperea şi imaginaţia arhitectului, casele pot avea forme şi dimensiuni din ce în ce mai spectaculoase.

La fel sunt şi aceste zece locuinţe subterane care atrag prin poziţionare, construcţie şi design.

1. Casa peşteră, în Festus, Missouri

Casa din peşteră are o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi

Casa din peşteră are o suprafaţă de 15.000 metri pătraţi

Această casă a fost iniţial un loc în care se organizau concerte şi un patinoar cu role. A fost scoasă la licitaţie pe e-Bay, devenind apoi reşedinţă privată. Deşi nu pare, este o locuinţă cu interior modern, fiind un amestec de pereţi naturali şi gresie. Datorită încălzirii geotermale şi a designului inteligent, nu este nevoie de aer condiţionat sau de sistem de încălzire/răcire în această casă impresionantă.

2. Casa păstaie, în Druidstone, Wales

Capodoperă arhitecturală din Ţara Galiilor

Capodoperă arhitecturală din Ţara Galiilor

Locuinţa aceasta poartă porecla “casa Teletubby”. Are acoperişul din gazon natural, horn de oţel şi pereţi de sticlă. Designul de bază al casei este simplu, în esenţă, cu o cameră în interior, în timp ce în exterior se contopeşte cu peisajul înconjurător.

3. Casa ascunsă, în Lower Silesia, Polonia

Casa ascunsă cu acoperiş din iarbă

Casa ascunsă cu acoperiş din iarbă

Această casa a fost proiectată astfel încât acoperişul din iarbă să fie accesibil doar locuitorilor prin intermediul unui şir de scări din interiorul casei. Pereţii sunt din sticlă astfel încât peisajul poate fi admirat din interior.

4. Casa subterană, în Cumbria, Anglia

O altă casă ascunsă în pământ

O altă casă ascunsă în pământ

Situată pe un deal, pe o veche carieră de piatră, această locuinţă a fost proiectată de arhitectul John Bogder, pentru Phil şi Helen Reddy. Casa are două camere şi are doar un perete exterior.

5. “Sedum House”, pe Coasta de Nord Norfloak, Marea Britanie

Casa care atrage soarele

Casa care atrage soarele

Casa aceasta a fost construită pentru a maximiza expunerea la soare, deşi cea mai mare parte a ei se află sub pământ. Construcţia dispune de un sistem unic de recoltare a apei de ploaie. Din spusele specialiştilor, această casă ar putea fi un exemplu pentru casele viitorului.

6. Petale de floare, în Bolton, Marea Britanie

Impresionanta casă în formă de petale de floare

Impresionanta casă în formă de petale de floare

Fostul căpitan al echipei de fotbal Manchester United, Gary Neville, are planuri de a construi această casă în Bolton. Până în prezent, conducerea oraşului nu i-a aprobat planul însă acum Neville a reuşit. Casa va avea 8.000 metri pătraţi, cu 4 dormitoare, integrate în dealul Pennine. Petalele sunt construite pentru a lăsa lumina să pătrundă în interiorul camerelor de la subteran.

7. Deşertul în Grecia

Casa dă impresia că este construită în mijlocul deşertului

Casa dă impresia că este construită în mijlocul deşertului

Structura dreptunghiulară, proiectată de Deca, foloseşte lumină şi căldură naturală. Casa este construită între cele două pante ale unui deal iar designul are elemente tradiţionale greceşti. Casa poate fi văzută doar din centru şi pare mai mult o casă îngropată decât o construcţie modernă.

8. “Estate Lättenstrasse”, în Dietikon, Elveţia

9 case în una singură

9 case în una singură

Această proprietate elveţiană, proiectată de Vetsch Architektur, este formată din nouă case unite între ele prin scări care duc la subsol. În plus, casa are chiar şi o parcare subterană. Casa este protejată, prin poziţia ei, de ploi, temperaturi extreme sau vânturi puternice.

9. “Hobbit Home”, în Vals, Elveţia

Casă situată în apropierea băilor termale

Casă situată în apropierea băilor termale

Vals este o zonă elveţiană cunoscută pentru băile sale termale şi se mândreşte cu vederi incredibile. Aşadar, zona este perfectă pentru casa Hobbit, proiectată de SeArch şi Christian Müller Architects. Deoarece este complet subterană, casa este protejată de frig în anotimpul rece şi de căldura excesivă în anotimpul cald.

10. Locuinţe de închiriat în peşteră, în Kandovan, Iran

Locuinţe vechi dar sigure, de închiriat

Locuinţe vechi dar sigure, de închiriat

Situate în Iran, la baza muntelui Sahand, aceste locuinţe sunt vechi de 700 de ani. Sunt sculptate în formaţiuni naturale de rocă vulcanică. Deşi în mare aceste locuinţe subterane sunt foarte vechi, toate au fost actualizate şi includ toate facilităţile unei locuinţe moderne.

Read Next

Desuuri ca-n povesti