Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin | 21-27 ianuarie 2013

Andreea Esca - Ambasador Fundația Renașterea

Andreea Esca – Ambasador Fundația Renașterea

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a fost realizată expres pentru a rezolva problema de cancerului de col uterin cu care se confruntă femeile din România și pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestei probleme și a modalităților prin care poate fi prevenit. Ea are loc în acest an în perioada 21-27 ianuarie 2013.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în România prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susținut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale București, și Răzvan Mazilu, dansator și coregraf. Reprezentația cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcția de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în Romania.

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare împotriva HPV, soluție care, alături de testarea Babeș Papanicolau, ar putea scădea riscul apariției cancerului de col uterin cu până la 94%.

Adrian Pană - Ministerul Sănătății

Adrian Pană – Ministerul Sănătății

Pentru 2014 avem în plan să abordăm principalele probleme prin programe de sănătate într-o manieră orizontală (de la prevenție primară până la reabilitate). De asemenea, regândim cum putem oferi femeilor, în cazul cancerului de col uterin, o variantă care aduce plus valoare reprezentată de screening și vaccinare anti-HPV. Vaccinarea anti-HPV va fi disponibilă începând cu luna martie sau cel târziu finalul trimestrului întâi, pentru un grup țintă de 10-14 ani. Finanțarea va fi asigurată în totalitate de Ministerul Sănătății, la solicitarea părinților. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel național, cu accent pe București, unde ne dorim să construim un model comprehensiv care să funcționeze la fel de bine precum a funcționat programul de screening început în septembrie 2012 în zonele de N-V, N-E și Vest ale țării”, a declarat Adrian Pană din cadrul Ministerului Sănătății.

Adrian Pana, Andreea Esca, Mihaela Geoana, Dana Razboiu, Ruxandra Dumitrescu

Adrian Pana, Andreea Esca, Mihaela Geoana, Dana Razboiu, Ruxandra Dumitrescu

Acum în România

• 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col

uterin (de 4 ori > decât în Europa)

• 40.000 de femei au diagnostic de cancer de

col uterin (de 3 ori > decât în Europa)

• Anual, apar 3000 de cazuri noi (de 16 ori >

decât media europeană)

• Pentru prevenirea cancerului de col uterin au

fost planificate pentru anul acesta doar

programe de depistare precoce.

Mihaela Geoană - Președinte Fundația Renașterea

Mihaela Geoană – Președinte Fundația Renașterea

Până în prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate în întreaga lume și numărul este într-o continuă creștere. Organismele europene și internaționale recomandă fără ezitare vaccinarea împotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV, inclusiv Bulgaria și Cehia, cele două țări lansând astfel de programe în anul 2012.

“În țări unde există programe de prevenție și screening s-a demonstrat statistic că rata mortalității cauzată de această afecțiune scade dramatic. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV sau depistat la timp prin testul Babeș Papanicolau. Fundația Renașterea promovează prevenția și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Fiecare dintre noi, fiecare femeie din România are dreptul de a se informa și de a se proteja pentru a-și păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea.

Vaccinul anti-HPV asigură protecție împotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 și 18 și se adresează în general populației feminine cu vârste cuprinse între 9 și 45 de ani. Vaccinarea este recomandată în primul rând fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, interval de vârstă unde eficacitatea sa este de 99%, dar și targetului secundar, respectiv populației feminine cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescută la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactării HPV. Se pot vaccina, de asemenea, și tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

Ruxandra Dumitrescu - medic primar ginecolog

Ruxandra Dumitrescu – medic primar ginecolog

Profilul de siguranță al vaccinului anti-HPV a fost evaluat în peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportând reacții adverse la locul injectării, reacții comune oricărui tip de vaccinare. Aceasta demonstrează o tolerabilitate bună a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit și de recomandarea diferitelor societăți profesionale recunoscute mondial: American Cancer Society (Societatea Americană de Cancer), American Academy of Family Physicians (Academia Americană a Medicilor de Familie), American Academy of Pediatrics (Academia Americană de Pediatri), American College of Gynecologists (Colegiul American al Ginecologilor)”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.

Este păcat să existe un vaccin împotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsă de informație, să nu îl folosim. Suntem datori față de noi, față de copiii noștri și, nu în ultimul rând, față de societate, să întrebăm medicul despre vaccinul anti-HPV și să ne protejăm copiii astfel încât, la vârsta adultă, să nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni în copilărie printr-un simplu vaccin”, spune Dana Războiu – ambasador al Coaliției de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România.

Despre Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România

Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reunește reprezentanții Fundației Renașterea, Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, Societății Române de Pediatrie, precum și Societății Naționale de Medicina Familiei – și luptă pentru conștientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coaliției este concentrată pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode și încercând să folosească experiența europeană în domeniu pentru a desfășura un program de vaccinare eficient în România.

Fundația ”Renașterea” pentru Educație, Sănătate și Cultură a fost fondată în 2001, aducând pentru prima dată cancerul de sân și cancerul de col uterin în atenția publicului român ca o problemă cu implicații majore în viața unei femei. Încă de la început, fundația ”Renașterea” s-a dedicat informării femeilor cu privire la importanța controalelor medicale periodice pentru o depistare precoce și un tratament eficient.

Read Next

Desuuri ca-n povesti