Browse By

Peste 50% dintre românii testați prezintă un risc important de osteoporoză

Peste jumătate din totalul persoanelor participante la campania gratuită de testări pentru depistarea riscului de osteoporoză au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase ceea ce reprezintă un risc important pentru osteoporoză.

Proiectul „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere” s-a derulat în perioada 24 septembrie – 22 octombrie 2012 în parteneriat cu rețeaua de farmacii Sensiblu,

Testările s-au desfășurat pe un număr de 2837 persoane, în farmaciile selecționate Sensiblu în capitală și alte 21 orașe din țară, după cum urmează: Alexandria, Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Giurgiu, Iași, Mediaș, Mureș, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște și Timișoara.

În Arad, 59 de persoane au fost găsite cu un risc important de osteoporoză din cele 125 care au efectuat testul. Un procent de 47.2%.

În Timișoara, 58 de persoane din 155, procentul fiind de 37.4%.

Tabelul cu situația din celelalte orașe din România

Prin acest articol încercăm să facem cât mai vizibile aceste rezultate, pentru a determina, astfel, un procent cât mai mare din populație să se testeze preventiv.

Așa cum se întâmplă cu majoritatea bolilor, osteoporoza este o afecțiune care, cu cât este descoperită mai devreme, cu atât are mai multe șanse de vindecare.

De asemenea, la adresa http://www.impreunapentruviata.ro/content/osteoporoza/test-factori-risc-osteoporoza.html puteți găsi și un test de factori de risc pentru osteoporoză. Vă invităm să îl efectuați și dumneavoastră.

„Osteoporoza, afecțiune scheletală sistemică în care pierderea de masă osoasă și deteriorarea microarhitecturii osului predispun la apariția fracturilor, afectează atât populația feminină în perioada menopauzei cât și populația vârstnică de peste 70 ani, soldându-se cu creșterea morbidității și mortalității. Impactul important socio-economic impune astfel identificarea precoce a pacienților la risc prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace în prevenția fracturilor, atunci când sunt aplicate la timp și corect, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții individului afectat”, spune dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog, Spitalul Universitar de Urgență București.

„Rezultatele pe care le-am obținut la finalul acestei campanii reprezintă un semnal de alarmă în privința evoluției acestei boli și importanței diagnosticării ei. Numărul mare de persoane care au răspuns invitației noastre de a participa la testare ne responsabilizează să continuăm demersul început alături de partenerii noștri și să ajutăm la ameliorarea stării de sănătate a pacienților și astfel, la o îmbunătățire a calității vieții în România”, spune Florentin Scarlat, Policy and Communication Director MSD România

„Participarea numeroasă la acțiunile de testare ne reconfirmă faptul că românii sunt interesați de îngrijirea sănătății, dar au nevoie de informații de specialitate, oferite de profesioniști. Sensiblu alături de parteneri, a reușit sa aducă mai aproape de pacienți posibilitatea de a-și testa riscul de osteoporoză, care din pacate este o boală tăcută a omului modern. Am încheiat o campanie, dar vom continua acțiunile de educare și informare cu privire la prevenirea unor boli grave. Suntem convinși ca astfel reușim să-i ajutăm pe oameni să-și păstreze bunul cel mai de preț – sănătatea” spune Dan Nicolescu, Marketing Director Sensiblu.

Osteoporoza, o boală a oaselor, fără simptome, care apare în special la femeile aflate la postmenopauză, este definită în principal printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor și, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai gravă complicație asociată acestei boli este fractura de șold, cu un impact puternic asupra calității vieții acestora.

Numărul estimat de fracturi de șold în 2009, în România, era de 18.400. Majoritatea pacienților cu osteoporoză nu beneficiază de o abordare terapeutică adecvată.

Osteoporoza determină, în întreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi în fiecare an, ceea ce înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde. De asemenea, osteoporoza afectează 200 de milioane de femei din întreaga lume. La nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați de peste 50 de ani suferă de o afecțiune osteoporotică.

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată anual pe 20 octombrie, de aceea campania de testare a avut loc în jurul acestei date. Determinările de osteodensitometrie din farmaciile Sensiblu au avut ca rol identificarea pacienților cu risc de osteoporoză cu scopul de a trage un semnal de alarmă asupra procentului mare de pacienți cu această afecțiune, nediagnosticați / netratați.

Platforma „Împreună pentru viață”, www.impreunapentruviata.ro – dezvoltată de MSD ROMANIA se adresează tuturor celor implicați în sistemul de sănătate din România și are ca scop principal îmbunatățirea calității vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenției pacientul.