Orașul Fallujah din Irak a fost capturat de forțele Al-Qaeda

Guvernul irakian a pierdut controlul asupra orașului Fallujah, care în prezent este controlat de militanții care au legături cu Al-Qaeda, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt de securitate din provincia Anbar.

Orașul Fallujah, Irak, capturat de Al-Qaeda

“Fallujah este sub controlul SIIL”, a declarat oficialul, referindu-se la grupul terorist cu legături în Al-Qaeda, Statul Islamic din Irak și Levant.

Zone importante din orașele Ramadi și Fallujah, la vest de Bagdad, au fost controlate de militanții pentru zile întregi la rând, ne amintesc de anii de după invazia SUA în 2003, atunci când ambele orașe au fost ca niște fortărețe pentru insurgenți.

Luni au izbucnit luptele în zona Ramadi, când forțele de securitate au îndepărtat tabără principală de protest anti-guvernamental creată după demonstrațiile care au izbucnit la sfârșitul anului 2012 împotriva a ceea ce arabi suniți spun că era marginalizarea comunității lor.

Apoi s-a extins în orașul Fallujah, unde mai târziu forțele de securitate s-au retras din zone ale ambelor orașe, lăsându-le libere pentru că SIIL să le invadeze.

Lupte între polițiști și aliați membrii tribului pe de o parte și militanții SIIL au ucis peste 100 de persoane pe celalată parte în orașele Ramadi și Fallujah, vineri, au declarat oficialii de securitate.

Acesta a fost cea mai mortală zi din Irak de ani de zile.


Read Next

Desuuri ca-n povesti