Browse By

Monedele din UE marchează scăderi față de Euro și USD

Majoritatea monedelor din UE au terminat primul semestru cu scăderi comparativ cu Euro și Dolarul american. Dintre monedele din Europa după primele 6 luni ale anului 2013, cele mai mari deprecieri față de Euro au fost înregistrate de:

  • Zlotul polonez (cca 6,2%),
  • Lira sterlină (aproximativ 5,3%) și
  • Coroana Cehă (cca 3,6%);
  • Coroana suedeză a scăzut cu cca 1,6% față de Euro,
  • Forintul cu 1,2%, iar
  • Leul a marcat o depreciere de aproape 0,4%,

astfel încât creșterea înregistrată după trecerea primelor 4 luni ale anului a compensat pentru scăderile din lunile de mai și iunie.

La începutul lunii iunie am asistat la creșterea aversiunii investitorilor față de risc, cu ieșiri de pe obligațiunile locale, așa încât ordinele de cumpărare de valută au pus presiuni pe curs; ulterior, declarațiile președintelui Fed privind posibilitatea diminuării ritmul de cumpărări de active începând cu toamna acestui an și eliminarea stimulentelor monetare în 2014 au acționat ca un accelerator pentru deprecierea majorității monedelor„, a spus Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Dintre monedele din UE, în iunie 2013, Leul a scăzut cu aproape 1,7% comparativ cu Euro, Coroana suedeză s-a depreciat cu aproape 1,4%, iar Coroana cehă și Zlotul polonez cu aproximativ 1,2%. Lira sterlină a încheiat luna iunie cu o schimbare nesemnificativă.

Deși afectat, la rândul său de factorii menționați anterior, Forintul a făcut, în cele din urmă, notă discordantă per ansamblul lunii trecute, marcând o creștere de cca 0,6% comparativ cu Euro, corecția având loc pe fondul creșterii așteptărilor pozitive privind evoluția Ungariei în acest an„, a arătat Silviu Pojar.

Totodată, majoritatea monedelor din Europa au înregistrat scăderi față de Euro la finele primului semestru comparativ cu începutul anului, o serie de evenimente sau influențe proprii stimulând, în unele cazuri deprecieri mai consistente ale monedelor naționale.

moneda euro

De exemplu, Turcia s-a confruntat cu proteste violente de stradă, Lira turcească marcând o depreciere de cca 6,4% la finele semestrului întâi din acest an. Economia Rusiei care se bazează foarte mult pe petrol, s-a confruntat cu scăderea prețului la petrol, în principal din cauza rezultatelor sub așteptări înregistrate de economia Chinei; Rubla s-a depreciat la sfârșitul lui iunie cu cca 6,3% față de începutul acestui an. Coroana norvegiană a pierdut și ea aproximativ 3,5% luna trecută în fața Euro, pe fondul unor semnale privind o posibilă reducere a dobânzii de referință, ajungând la o depreciere de cca 7,5% pe anul curent.

„Între puținele monede din Europa care au crescut comparativ cu Euro, atât în iunie, cât și pe primele șase luni ale anului curent, se află Kuna croată, care s-a apreciat cu 1,3% după primul semestru, capitalizând aderarea Croației la UE începând cu 1 iulie„, a precizat Silviu Pojar.

Cea de-a doua jumătate a acestui an nu se întrevede în a aduce mai multă stabilitate pe piețele financiare, ci dimpotrivă; atenția investitorilor este în continuare prioritar îndreptată către implementarea deciziilor Fed, evoluțiile din China și, desigur, asupra Zonei Euro, afundată în șomaj ridicat și recesiune.

Leul s-a bucurat de încrederea investitorilor în primele luni ale anului, iar deprecierea marcată per ansamblul primului semestru a fost nesemnificativă. Cât privește evoluția viitoare, trebuie menționat că, în ultimele săptămâni, pe piețele financiare moneda națională a evoluat între 4,43- 4,53 lei pentru 1 Euro, tentativele de a sparge acest interval într-una dintre direcții fiind respinse. Astfel, primul semnal privind aprecierea sau scăderea Leului în perioada următoare va fi dat de sensul în care piața va reuși să producă o mișcare susținută și semnificativă de spargere a acestui interval”, a declarat S. Pojar.