Gheorghe Falcă, primarul Aradului – achitat definitiv pentru luare de mită și abuz de serviciu în dosarul “Fabrica de zahăr”

Sursa imaginii: de Adi Piclisan – Mediafax.roGheorghe Falcă

Gheorghe Falcă, primarul Aradului

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost declarat nevinovat, adică achitat definitiv, luni, 17 iunie 2013, de instanța supremă în dosarul “Fabrica de zahăr”, unde fost judecat pentru luare de mită și abuz de serviciu privind o tranzacție imobiliară realizată în anul 2005.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins recursul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și au dispus achitarea primarului Gheorghe Falcă (G. F.) pentru cele două acuzații.

În același dosar, instanța i-a achitat și pe Francisc Demeter, administratorul SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, directorul aceleiași firme, și Florica Mioara Popa, șef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad.

Decizia instanței supreme este definitivă.

Tribunalul Alba a dispus în 22 mai 2012 achitarea primarului Gheorghe Falcă, finul de cununie al președintelui Traian Băsescu, pentru luare de mită și abuz de serviciu, decizia fiind menținută în 28 ianuarie 2013 de magistrații de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care au respins recursul procurorilor de la DNA.

Decizia a fost contestată la instanța supremă de procurorii anticorupție.

Gheorghe Falcă, Francisc Demeter, Radu Gavril Vasil și Florica Mioara Popa au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în 2007, pentru fapte de corupție privind o tranzacție imobiliară suspectă făcută în anul 2005.

G. Falcă a fost judecat pentru luare de mită și abuz de serviciu contra intereselor publice și de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave. Francisc Demeter și Radu Vasil au fost judecați pentru dare de mită și complicitate la abuz de serviciu, iar Florica Popa, pentru abuz de serviciu contra intereselor publice și de obținerea unui avantaj patrimonial, cu consecințe deosebit de grave.

Conform procurorilor, în cursul lunii martie a anului 2005, în calitatea sa de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă, ar fi luat de la Francisc Demeter și de la Radu Vasil un imobil de o valoare de 111.550 de euro, cu mai mult decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacție s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul G. F. să-i favorizeze pe cei 2 presupuși mituitori în dobândirea, la un preț subevaluat, a unui teren deținut de Consiliul Local Arad, amplasat în centrul orașului.

Procurorii au arătat că Gheorghe Falcă ar fi primit de la cei 2 o casă cu o suprafață de 242 m² în centrul Aradului, oferindu-le în schimb un apartament la bloc cu 3 camere, proprietate personală, cu o suprafață de 90 m². Anchetatorii au stabilit că diferența valorică dintre cele două imobile este de 111.550 de euro. După 3 săptămâni, cei 2 au vândut apartamentul dobândit cu suma de 80.000 de euro.

Ulterior, G. Falcă ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter și Radu Vasil să dobândească un teren cu suprafața de 52.434 m², amplasat în zona centrală a municipiului Arad și pe care fusese amplasată fosta fabrică SC Zahăr SA Arad, de unde și denumirea dosarului.

Potrivit DNA, în acest scop Gheorghe Falcă ar fi constituit o comisie de negociere, exclusiv pentru atribuirea acestui teren și s-ar fi numit președintele comisiei, din care făcea parte și Florica Popa. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost evaluată la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad.

După numai o zi de la finalizarea tranzacției, cumpărătorii au vândut terenul la un preț de 2.936.304 de euro unei alte firme, reieșind o diferență în plus de 2.097.360 de euro față de suma cu care a fost cumpărat tot același teren. Anchetatorii au stabilit că suma constituie prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad și, în același timp, avantaj patrimonial obținut de reprezentanții SC Elecon Plus SRL.

Declarația lui Gheorghe Falcă – primar al Aradului de pe contul său de facebook

Astăzi, 17 iunie 2013, încercările prin care am trecut în ultimii șase ani, ca om, ca primar al Aradului și ca politician, au luat sfârșit. Au fost ani foarte grei, iar a spune că decizia de azi a justiției îmi aduce bucurie ar fi poate prea mult. Pot spune însă că trăiesc un moment în care încrederea mi-a fost răsplătită. Pentru că, în acești ani, fiind profund atașat valorilor creștine, nu am încetat nici o clipă să am încredere. Să cred în dreptatea cu care știam că bunul Dumnezeu va pune capăt încercărilor mele. Să mă încred în oamenii care mi-au fost alături tot timpul, chiar și atunci când au fost și ei aspru și pe nedrept judecați de acuzatorii mei. Ca om de dreapta, nu am încetat nicio clipă să am încredere în domnia legii, știind că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală.

Credința și speranța m-au ajutat să merg mai departe. În ciuda încercărilor, am rămas un primar apropiat de comunitate, un administrator corect și eficient, acești șase ani suprapunându-se cu cea mai bună perioadă de dezvoltare a Aradului. Am simțit tot timpul sprijinul cetățenilor, care au apreciat mereu împlinirile orașului, lucrurile concrete și benefice pe care le-am realizat împreună, și nu intrigile, supozițiile și acuzațiile care s-au dovedit astăzi nefondate. Mulțumesc și celor care s-au rugat pentru mine și au crezut în dreptate și adevăr. Astăzi, împreună cu cetățenii, privim în urmă cu satisfacția muncii bine făcute. E o satisfacție pe care aș vrea să o împărtășesc și cu cei care s-au îndoit de mine sau chiar m-au acuzat. Pentru că azi, bunul Dumnezeu a rânduit o zi a iertării: știu că dreptatea făcută celui nedreptățit nu poate fi deplină decât dacă e însoțită de iertare și rugăciune pentru cei care m-au acuzat fără temei.

E un angajament pe care mi-l asum astăzi cu speranță reînnoită. Speranța că fiica mea, care s-a născut în anul în care procesul meu începea, nu va trebui să crească mai departe cunoscând umbrele de îndoială care au fost aruncate pe nedrept asupra tatălui ei. Toate s-au limpezit astăzi, iar fiica mea va putea să mă privească așa cum orice fiică trebuie să-și privească tatăl: ca pe un om corect și credincios principiilor sale.

Read Next

Desuuri ca-n povesti