Browse By

Cum sa alegi o firma de contabilitate? 7 sfaturi practice

calculator de mana, hartii si pix

Ti-ai inceput deja propria ta afacere iar acum cauti o firma de contabilitate potrivita? La inceput te gandesti si poate deja ai luat in considerare ca tu poti sa ai rolul de contabil al afacerii tale, fiindca te folosesti de programele gratuite de conta si suita de office disponibila gratuit (ex. OpenOffice) sau poate ai urmat un curs de contabilitate primara.

Noi insa iti recomandam sa apelezi la o firma mica de contabilitate ca la un serviciu extern decat sa ai un contabil personal care lucreaza in interior pentru ca vei avea costuri mai mici si mai multe avantaje care sunt descrise mai jos, printre cele 7 sfaturi practice si utile pentru afacerea ta.

 1. Marimea firmei de contabilitate
 2. Firmele mici de contabilitate pot fi mai potrivite pentru afacerea ta pentru ca stiu mai bine cum se conduce o astfel de intreprindere, ei la randul lor fiind o astfel de firma. Ia in considerare si preferintele personale, ca de exemplu daca preferi sa stii ca ai o persoana care se ocupa de nevoile tale sau ca ai o echipa mare de oamenii care se dedica.

 3. Atentie la experienta anterioara
 4. Nu este esential, dar experienta similara in acelasi domeniu de activitate ca si afacerea ta este un semnal bun ca firma de contabilitate este potrivita si poate contribui la dezvoltarea afacerii tale. Poate avea parte inclusiv de informatii insight si acest lucru este un mare plus cu valoarea adaugata pe termen mediu si lung, pentru ca iti poate aduce clienti sau furnizori prin reteaua vasta de contacte a firmei de contabilitate – fara vreun cost suplimentar!

  Cauta referinte printre prieteni, cunostinte, avocati, bancheri si inclusiv retelele de socializare.

 5. Compara serviciile si tarifele de la mai multe firme de contabilitate
 6. Ca la orice decizie de afaceri sau financiara, valoarea cheltuielilor este un factor important in alegerea firmei de contabilitate. Afla cat, cand si cum vei fi taxat de potentiala firma de conta. Decide exact valoarea taxelor pe care le vei plati pentru serviciile prestate de ei.

 7. Asigura-te ca firma de contabilitate este profesionista si ca apartine de o organizatie profesionala
 8. Ai grija ca firma de conta sa aiba angajati calificati, autorizati si ca sunt experti contabili in cel putin intr-o organizatie profesionala precum: CECCAR, CAFR, CCF, APEC.

 9. Solicita sa vorbesti personal cu o parte din clientii lor pentru recomandari
 10. Nu subestima acest aspect de a putea discuta cu alte firme sau cunostinte despre experienta lor de lucru cu aceea firma de contabilitate. Totodata, se poate dovedi util si valoros sa vorbesti cu alte firme care nu sunt clientii firmei de conta pentru a afla si parerea lor.

 11. Asigurat-te ca ai acel grad de comfort si incredere pe care ti-l doresti
 12. Cum este comunicarea intre voi? (cat de repede, cum si cand raspunde la telefon, e-mail), deschiderea si simplitatea (nu foloseste un limbaj financiar dificil, greu de inteles si in schimb cuvinte simple prin care sa intelegi cel mai bine situatia, problema sau solutia) potrivita cu firma ta. Vezi daca tipurile de personalitati dintre voi se potrivesc.

 13. NU grabi decizia!
 14. O firma de contabilitate este esentiala pentru afacerea ta, astfel ca ai mare grija sa investesti timp in alegerea potrivita pentru a castiga valoarea maxima posibila. Acest lucru iti va asigura ca firma este la zi cu platile catre furrnizori si te vei putea concentra la dezvoltarea afacerii tale si la planificarea viitorului acesteia.