Concursul de matematică Euclid 2012 – a doua etapă

Luna ianuarie a anului 2012 aduce a doua etapă a concursului de matematică „Euclid”, în 28 ianuarie. La această a doua etapă se va acorda un nou premiu de recunoaştere a valorii: Premiul special Sfântul Ioan Botezătorul. Valoarea premiului este de 500 de lei şi este acordat câte unui participant din judeţele Călăraşi, Constanţa, Mehedinţi şi Olt.

Ce este Concursul de matematică „Euclid”?

„Euclid” este un concurs naţional de matematică la care pot participa elevii claselor I – XII. Subiectele sunt structurate în trei părţi: 5 itemi grilă cu alegere multiplă, fiecare item valorând 4 puncte; 10 întrebări cu răspuns scurt care valorează 4 puncte; 2 probleme cu itemi structuraţi, care valorează câte 15 puncte. Această structură este valabilă pentru primele trei etape ale concursului, şi anume pentru etapele de evaluare.

Logo-ul concursului de matematică Euclid

Logo-ul concursului de matematică Euclid

Etapa finală a concursului are rol de departajare, având o altfel de structură a subiectelor, de tip concurs naţional.

Fiecare candidat primeşte subiectul tipărit şi foi de concurs pe care redactează soluţiile.

Pentru elevii din clasa a II-a, a III-a sau a IV-a, concursul durează doua ore, iar redactarea rezolvărilor se va face direct pe foaia cu subiecte.

De la clasa a V-a la clasa a VIII-a, proba durează două ore şi 30 de minute, iar de la clasa a IX-a la clasa a XII-a, durează trei ore .

Modele de subiecte pot fi găsite pe site-ul concursului (www.concurs-euclid.ro).

Rezultatele concursului sunt afişate pe acelaşi site. După fiecare etapă are loc o perioadă de 24 de ore de  contestaţii. Acestea pot fi făcute online, scriind o scrisoare la administratorul de test din centrul respectiv. O comisie va reevalua lucrările şi, dacă diferenţa dintre nota de la reevaluare şi nota iniţială este mai mare sau egală cu 0,5, atunci se modifică nota. În caz contrar, se menţine nota iniţială.

În plus, elevii care participă la concurs, indiferent de punctajul obţinut, vor participa şi la o extragere de Numere Norocoase, asemănătoare cu Loto 6/49.

Cine şi cum se poate înscrie?

La acest concurs poate participa orice elev iubitor de matematică, după ce profesorul de la clasă (sau orice alt profesor) i-a dat acordul. Taxa de participare este de 20 de lei şi poate fi achitată până cel târziu înainte de desfăşurarea probei. Candidaţii care s-au înscris la concurs dar care nu se prezintă, nu pot cere returnarea taxei de înscriere.

De asemenea, profesorului respectiv, îi vor fi difuzate următoarele date: numele complet, şcoala de provenienţă, clasa, un număr de telefon şi o adresă de email.

În cazul în care un elev doreşte să participe la concurs însă nu cunoaşte niciun profesor care se ocupă de înscrierea elevilor, se pot contacta organizatorii, folosind datele de contact de pe site, fiind îndrumaţi de aceştia.

După înscriere, fiecare elev va fi contactat de profesorul care l-a înscris pentru a-i oferi informaţii despre calendarul şi desfăşurarea etapei.

Alte date importante

Judeţele în care se desfăşoară concursul de matematică „Euclid” sunt: Bacău, Botoşani, Brăila, Bucureşti, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dorj, Giurgiu, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Vâlcea şi Vaslui.

Culegere cu exerciții și probleme de pregătire pentru concursul național de matematică Euclid

Culegere cu exerciții și probleme de pregătire pentru concursul național de matematică Euclid

Elevii care doresc să se pregătească pentru acest concurs pot achiziţiona culegeri cu subiecte asemănătoare celor din concurs, de pe site.

Premiile şi distincţiile oferite de organizatori în urma primei etape a concursului au fost:

-locul I: un laptop;

-locul II: o bursă de studiu în valoare de 700 de lei;

-locul III: o bursă de studiu în valoare de 400 de lei;

-diplomă de merit: vor primi toţi premianţii şi toţi concurenţii care au obţinut un punctaj de cel puţin 50.

Read Next

Desuuri ca-n povesti