Browse By

Ziua Parcului Natural Lunca Mureșului – ediția a III -a | 2013 | Foto/Video

afiș Ziua PNLM 9 iunie 2013 Centrul de vizitare din Pădurea Ceala, Arad

afiș Ziua Parcului Natural Lunca Mureșului (PNLM) 9 iunie 2013 la Centrul de vizitare din Pădurea Ceala, Arad

Ziua Parcului Natural Lunca Mureșului, eveniment aflat la ediția a III-a, duminică, 9 iunie 2013. Evenimentul este o invitație a directorului parcului Dl. Paul Hac.

Astfel, duminică, 9 iunie, toți iubitorii de natură, și totodată de pedalat s-au adunat cu mic și mare la sediul Parcului Natural Lunca Mureșului, la Centrul de Vizitare din Pădurea Ceala din Arad, începând cu orele 11:00.

Au avut parte de un program diversificat, pentru toate gusturile, cu multa voie bună, și multe concursuri cu premii frumoase și multe surprize.

Organizatori: Parcul Natural Lunca Mureșului, Centrul Local Cercetașii României – Phoenix Arad, Asociația producătorilor de produse tradiționale Arădeanca (APTA), Asociația Bicicliștii Amatori, Condor Club Arad, Rotary Club Arad Cetate.

Programul zilei:

10:30 – 19:00 – activități recreaționale și educative

 • – Tiroliana;
 • – Tree climbing (cățărat pe lăzi de bere);
 • – Ateliere cercetăşeşti (Confecţionare brăţări; Împletit codiţe; Via ferata; Zig-zag prin copaci; Volei; Jocuri de energizare);
 • – Atelier de orientare turistică;
 • – Atelier de împletit nuiele;
 • – Atelier de olărit;
 • – Concurs de biciclete pentru copii (2-14 ani) (14:00);
 • – Acrobații pe bicicletă (15:30);
 • – Plimbări călare;
 • – Concurs de tir;
 • – Teatru de păpuși (17:30);
 • – Rangerul-artist – recital folk Oliver GOILEAN (18:30);
 • – Expoziție, cu vânzare, de produse tradiționale.

O zi împreună cu viitori cicliști ai Aradului cu un concurs dedicat exclusiv lor, o zi dedicată naturii, și în mod special o zi a acestui parc minunat de care profităm zi de zi!

Doresc să aduc mulțumiri și felicitări Parcului Natural Lunca Mureșului pentru un eveniment atât de frumos, și să mulțumesc de asemenea voluntarilor și membrilor Asociației Bicicliștii Amatori (Mircea Csordas, Silviu Nasui, Moraru Sergiu, Sas Valentin, Johanna Cornelya, Gabriela Bărbat, Mihai Viorel), membrilor juriului Cristina Mangrau, Paul Hac, Elx Alex și fotografilor alături de care am organizat concursul de biciclete pentru copii, sper eu, un eveniment atât de frumos destinat exclusiv celor care ne reprezintă viitorul, și care ne aduc lumina și bucurii în suflete… copilașilor de pretutindeni :) Vremea a ținut cu noi ca-ntotdeauna, atmosfera a fost superbă! Să ne auzim și să ne vedem cu bine la următoarele evenimente cicliste din Arad! Sperăm că v-ați simțit bine alături de noi!, a spus Bărbat Coriolan Emmanuel, co-organizator.

Video: Filmat/Montat By Lutzifer
Camera: Drift HD Ghost de la ActionCamera.ro
Melodie de fundal: MeatLoaf – Rock And Roll Dreams

Galeria media de imaginii

*Dacă cine dorește îndepărtarea oricărei poze de mai jos, poate solicita acest lucru printr-un comentariu mai jos.

Poze de Elx Alex
Fotografii – autor: Veres JanosFoto de Lutzifer Transalp

Înflorirea Mureșului

În această perioadă din an, pe râul Mureș apar „rusaliile”. Aceste insecte, numite „efemeride” de la viața scurtă pe care o au adulții, sunt cunoscute pentru faptul că trăiesc în stadiul de larvă pentru 2-3 ani și doar câteva zile ca adulți. în scurta lor perioadă de viață, aceștia zboară cu zecile de mii la suprafața apei, formând o adevărată perdea cenușie (de aici și expresia „înflorirea Mureșului”). După acest moment, adulții zboară în amonte, unde își vor depune ponta pentru a da naștere unei noi generații de „flori”.

După reproducere, adulții mor. Explozia de viață generată de apariția acestor vietăți, dar și faptul că ele asigură adevărat festin pentru peștii din râu, ne-a inspirat în alegerea zilei parcului și a povestii să o însoțească, a declarat Administrația Parcului Natural Lunca Mureşului – www.luncamuresului.ro, tel. 0257-258.010; e-mail parc *at* luncamuresului.ro