Browse By

Vulcanul activ din Germania care sperie Europa (video)

Un vulcan activ din regiunea germană Renania-Palatinat este pe cale să erupă, după cum spun specialiştii. Vulcanul se numeşte Laacher See şi este o reală ameninţare pentru localnici.

Laacher See are dimensiuni impresionante, fiind comparat cu vulcanul Pinatubo din Filipine. Acesta a erupt în anul 1991 provocând pagube uriaşe în întreaga lume – cea mai mare erupţie a secolului XX.

Vulcanul care sperie întregul continent

Vulcanul care sperie întregul continent

Potrivit vulcanologilor, vulcanul erupe periodic la intervale de 10.000-12.000 de ani iar ultima erupţie a avut loc acum 12.900 de ani. Totuşi, explozia lui Laacher See a fost întârziată de faptul că o parte din gazele create de activitatea subterană sunt eliminate în atmosferă.

Efecte pe tot continentul

Zone întregi de pe continent pot fi afectate de erupţia vulcanului

Zone întregi de pe continent pot fi afectate de erupţia vulcanului

Erupţia vulcanului ar arunca în atmosferă şi în regiunea înconjurătoare miliarde de tone de cenuşă vulcanică şi lavă. În câteva cuvinte, localităţi întregi ar dis

părea, supravieţuitorii evacuaţi, suprafeţele agricole devastate. În plus, s-ar înregistra fenomene meteorologice severe din cauza norilor mari de cenuşă care ar ajunge în atmosferă, blocând razele soarelui.

Activitatea vulcanică poate fi deja observată de turişti, deasupra lacului ridicându-se bule de dioxid de carbon (CO2) provenit de la magma din adâncuri.

Încă din anul 2010 s-a observat o intensificare a activităţii seismice în zonă, iar în februarie 2011 s-a înregistrat o serie de cutremure cu magnitudine variind între 2 şi 4,5 grade pe scara Richter.