Browse By

Vrem să fim liberi în țara noastră! Spune NU noilor acte de identitate cu cip

noile cărți de identitate cu cip

Duminică, 30 Martie 2014, de la orele 17:00, a avut loc în Piața Universității din București, un protest al românilor ce se opun limitării libertății fiecăruia dintre noi. După cum se cunoaște, începând cu data de 1 Aprilie 2014, în România actele de identitate vor avea o nouă formă, cu cip, în care vor trebui stocate date precum semnătura electronică și amprentele fiecăruia dintre noi.

Mai mult decât atât, persoanele care optează pentru eliberarea documentelor de identitate în forma cunoscută în prezent (fără cip) vor fi nevoite să reînnoiască documentele în fiecare an, o practică cu caracter evident discriminatoriu.

Considerăm pe bună dreptate că acestea sunt practici totalitare, discriminatorii, specifice societăților de tip orwellian, care în mod evident limitează libertatea fiecăruia dintre noi și ne obligă la expunerea riscantă a datelor personale.

La protest au participat aproximativ 80 de persoane care au semnat scrisoarea atașată, ce va fi depusă spre analiză și competentă soluționare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.).

Petiție

Asociația Basarabii

Cercul Studențesc ”Floarea de Foc”

Asociația pentru Revigorarea Tradiției

Către:              Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

În atenţia:        Domnului Preşedinte Asztalos Csaba Ferenc,

Domnilor Consilieri ai C.N.C.D.

Spre ştiinţă:   Ministerului Afacerilor Interne

În atenţia:        Domnului Ministru Gabriel Oprea

De la 1 aprilie 2014 Ministerul Afacerilor Interne a introdus un nou model pentru actele de identitate. Conform Legii nr. 235/2013, la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărţi de identitate clasice, fie pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

Conform ultimelor informaţii furnizate de către MAI, de la 1 Aprilie se va putea alege între 3 tipuri noi de acte de identitate însă toate de tip electronic conţinând cip, diferenţa fiind doar numărul de date înscrise în acestea.

Astfel în varianta cea mai simplă pe cip vor fi puse numele, adresa şi datele din carnetul de sănătate, în varianta intermediară se va adăuga şi semnătura electronică şi în varianta completă, pe lângă toate aceste informaţii vor fi adăugate şi amprentele.

Actul de identitate clasic nu va mai putea fi primit decât în varianta unui act de identitate temporar, valabil un an.

Considerăm că această tendinţă de supra-control manifestată de stat şi Uniunea Europeană (prin standardele recomandate de către aceasta) duce către atribuirea “prezumţiei de vinovăţie” şi imixtiunea în viaţa privată a fiecăruia, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a celor mai elementare drepturi ale omului. Solicităm CNCD să se sesizeze faţă de aceste măsuri ce conduc la discriminarea tuturor celor care, pe criterii de libertate a conștiinţei, refuză să accepte actele de identitate electronice şi implicit controlul excesiv şi nefondat al statului.

Libertatea conştiinţei este garantată de Constituţia României în art. 29, alin. 2. Prin obligaţia de a accepta un act de identitate electronic (cu cip sau cod de bare, pe care sunt inscripţionate datele şi caracteristicile fiecărei persoane) se încalcă libertatea conştiinţei tuturor celor care se consideră a fi persoane unice şi nu pot accepta existenţa unei a doua “entităţi” în mediu virtual cu aceleaşi caracteristici ca ale sale.

Statul nu are dreptul să își trateze cetățenii ca posibili infractori, ne manifestăm împotriva transformării societății în antecamera unui posibil spațiu concentraționar ideologic.

Considerăm totodată că preluarea tuturor datelor ce au un caracter personal şi stocarea lor pe suport electronic reprezintă un pericol şi un atentat la siguranţa fiecăruia dintre noi.

În consecinţă solicităm CNCD să ia măsuri prin care să se asigure eliberarea în continuare şi pe termen nelimitat a documentelor de identitate clasice (fără cip sau cod de bare) şi cu termen de valabilitate normal pentru toţi cei care nu vor să accepte documentele electronice de identitate.

Bucureşti,  30 Martie 2014.

Asociația Basarabii

Cercul Studențesc ”Floarea de Foc”

Asociația pentru Revigorarea Tradiției

Semnăturile celor care au venit la protestul semnal din Piața Universității se află în tabelul ataşat.