Browse By

Unii miniştri consideră că măsurile Guvenului sunt suficiente


Unii miniştri consideră că măsurile Guvenului sunt suficiente

Unii miniştri consideră că măsurile Guvenului sunt suficiente

Unii dintre membrii Guvernului afirmă, în replică la informaţia potrivit căreia Comisia Europeană a stabilit cu autorităţile de la Bucureşti inclusiv creşterea taxelor dacă măsurile asumate nu vor avea efect, că deciziile luate de Cabinet sunt suficiente, notează ziarul „Gândul”.

„Vom vedea. Dar după calculele noastre şi după cum a prezentat situaţia ministrul de finanţe, aceste măsuri vor avea efect, fără a mai fi necesare noi măsuri alternative. Sigur că evoluţia va depinde şi de felul în care o să evolueze criza inclusiv la nivel european” a declarat pentru „Gândul” Kelemen Hunor, ministrul Culturii.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, consideră măsurile gândite de Guvern „suficiente, fără a mai fi nevoie de măsura sporirii fiscalităţii”.

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat pentru „Gândul” că preferă să nu spună multe, „fiind ministrul Educaţiei, şi nu de Finanţe”. „Dar cred totuşi că aceste măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare sunt suficiente şi nu cred că vor fi completate cu noi taxe”, a afirmat Funeriu.

Radu Berceanu, ministrul Transpor­turilor, a explicat efectele unei majorări de taxe: „Propunerea avansată de FMI cu Comisia Europeană a fost 24% TVA, 20% impozit pe profit şi 20% reducerea salariilor bugetarilor. Dacă aplicam lucrurile astea se făceau ravagii peste tot, ne duceam foarte mult în inflaţie. Ameliorarea economică înseamnă ca o firmă să poată lua un credit şi să facă o investiţie. Investiţia să producă ceva ce să se şi vândă. Să vină şi plăţile, nu să vândă şi apoi să nu-şi mai primească banii”.

„Întrebat şi de Gândul, Sebastian Vlădescu ne-a zis-o şi nouă: «No comment»”, mai notează „Gândul”.

CE precizează într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX că în discuţiile cu autortităţile române s-a căzut de acord că măsuri suplimentare de creştere a veniturilor la stat, inclusiv majorarea taxelor, vor fi adoptate pentru a limita o creştere neprevăzută a deficitului bugetar.