Browse By

Un satelit american, scos din funcţiune, va cădea astăzi pe Pământ. Nu există riscuri

Un satelit american, scos din funcţiune, va cădea astăzi pe Terra. Nu există riscuri

Un satelit american de mărimea unui microbuz va cădea pe Terra, vineri, însă traiectoria lui exactă nu este deocamdată cunoscută, chiar dacă NASA a anunţat că dispozitivul va evita probabil America de Nord.

Agenţia spaţială americană a dorit să liniştească populaţia, declarând că riscul este „extrem de mic” ca o persoană din cele şapte miliarde de oameni care populează Terra să fie atinsă de unul dintre cele 26 de bucăţi desprinse din satelit, după intrarea acestuia în atmosferă.

Există un risc de 1 la 3.200 ca o persoană, de oriunde din lume, să fie lovită de unul dintre aceste deşeuri spaţiale – ceea ce, pe o planetă a cărei suprafaţă este în proporţie de 90% nelocuită, corespunde unei probabilităţi de 0,03%.

NASA reaminteşte că în 50 de ani de explorare spaţială, nimeni nu a fost rănit vreodată de un deşeu orbital căzut pe Terra.

Intrarea în atmosferă a satelitului, scos din funcţiune şi cu o greutate de 6,3 tone, este aşteptată a avea loc pe 23 septembrie între 16.00 GMT şi 22.00 GMT” , se afirmă într-un comunicat postat, joi, pe site-ul NASA.

Este încă prea devreme pentru a prezice ora şi zona revenirii în atmosferă cu o precizie mai mare„, a adăugat NASA, care a promis că va efectua măsurători mai precise în următoarele ore.

Cea mai mare parte a satelitului, Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), va arde intrând, cu mare viteză, în straturile dense ale atmosferei terestre.

Printre elementele satelitului care vor „supravieţui” probabil acestei etape, ale căror greutăţi vor varia între 1 kilogram şi 158 de kilograme, NASA menţionează rezervoarele de carburant, din titan şi complet goale, şi bateriile din oţer inoxidabil.

Această ploaie de deşeuri metalice se va produce într-o zonă situată între 57 de grade latitudine nordică şi 57 de grade latitudine sudică.

Ministerul american al Apărării urmăreşte de aproape traiectoria satelitului şi informează toate agenţiile federale vizate.

UARS este cel mai mare satelit NASA care urmează să cadă pe Terra din ultimele trei decenii, după căderea satelitului Skylab în vestul Australiei în 1979. Potrivit experţilor în deşeuri orbitale, obiecte cu o talie comparabilă celor desprinse din UARS vor cădea pe Terra de acum înainte o dată pe an.

UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Terrei şi şi-a încheiat misiunea în 2005 după ce şi-a consumat carburantul.

Cel mai mare dispozitiv spaţial care a căzut pe Terra a fost staţia spaţială sovietică Salyut 7, ale cărei resturi au căzut peste un oraş din Argentina în 1991, fără a face însă victime.

În cazul rănirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de căderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plăti compensaţii victimelor, în virtutea unei convenţii internaţionale ce a fost încheiată în 1972. Statele Unite ale Americii au semnat această convenţie cu alte 79 de ţări.