Browse By

Un ecologist de la Soci condamnat la 3 ani de închisoare pentru un graffiti pe un gard

Judecătoria din Rusia l-a condamnat cu suspendare pe Evgeny Vitishko într-un caz în care colegii săi ecologiști cred că este o răzbunare pentru activitatea sa.

Evgeny Vitishko se află deja în spatele gratiilor după ce a fost arestat la doar câteva zile înainte de începerea Jocurile Olimpice pentru niște înjurături într-o stație de autobuz.

Evgeny Vitishko, ecologistul de la Soci, Rusia

Sursa imaginii: Mikhail Mordasov / AFP / Getty Images

Un ecologist, pe numele său Evgeny Vitishko, care a investigat abuzurile acumulate până la Jocurile Olimpice de la Soci a fost condamnat, miercuri dimineață, la trei ani de închisoare de către tribunalul din Krasnodar, capitala regiunii din sudul Rusiei, care include și orașul Soci într-un caz în care colegii lui ecologiști au spus că este o decizie profund greșită și destinată ca o răzbunare pentru activitatea sa.

„Mă consider nevinovat, iar dosarul meu este complet fabricat”, a spus Vitishko instanței printr-un video.

Avocatul său a prezentat 7500 de semnături de la localnici care solicitau instanței să nu-l trimită la închisoare, cu toate acestea, judecătorul a luat decizia în doar câteva minute.

Vitishko este deja în spatele gratiilor, după ce a fost arestat separat, la doar câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, pe premisa bizară că a înjurat într-o stație de autobuz. Deși înjuratul în locurile publice este frecvent în Rusia, el se pedepsește din punct de vedere tehnic prin „arest administrativ” pentru 15 zile, cu toate că pedeapsa este aproape niciodată pusă în aplicare.

Colegii săi activiștii spun că Vitishko a planificat să călătorească în Soci pentru ca să vorbească cu jurnaliștii despre cazul său care a mobilizat autoritățile să găsească rapid o modalitate de a-l ține după gratii până după ce termenul de închisoare de trei ani intra în vigoare, lucru care s-a întâmplat acum.

Președintele Vladimir Putin a declarat că „situația mediului înconjurător s-a îmbunătățit de mai multe ori” în timpul pregătirii pentru jocurile olimpice, dar activiștii spun că proiectele intense de construcție din ultimii ani au fost pline cu încălcări grave.

La sfârșitul anului trecut, un număr de prizonieri ruși cu profil înalt au fost eliberați, printre care și fostul cel mai bogat om al țării Mihail Khodorkovksy și doi membri ai formației punk Riot Pussy. Eliberările au fost văzute ca o încercare de a arăta clemență și de a liniști criticile împotriva Rusiei privind dreptul de a organiza Jocurile Olimpice.

Cu toate acestea, în același timp, activiști din zona Soci continuă să fie adunați și hărțuiți. Ședința de judecată care a transformat pedeapsă inițială de suspendare a lui Vitishko într-una reală a fost dată în luna decembrie, exact atunci când și legea amnistiei intra în vigoare.

„Cazul împotriva Vitishko a fost motivat politic încă de la început”, a declarat Iulia Gorbunova, un cercetător rus la Human Rights Watch. „Atunci când autoritățile au continuat să-l hărțuiască, a devenit clar că încercau să-l reducă la tăcere din cauza anumitor critici persistente împotriva pregătirile pentru Jocurile Olimpice.”

Human Rights Watch a solicitat Comitetului Olimpic International (COI) să exercite presiuni asupra autorităților ruse pentru a-l elibera pe Vitishko.