Browse By

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Anul Nou

Revelionul este aşteptat de toţi oamenii mai mult pentru distracţia pe care o promite de fiecare dată decât pentru adevărata lui semnificaţie.

Ziua de 31 decembrie este ziua în care fiecare persoană îşi analizează anul care tocmai urmează să se încheie. În plus, există o serie de tradiţii şi obiceiuri păstrate de ani şi ani.

Casă şi masă îmbelşugată

Pentru trecerea în anul nou, româncele se pregătesc după trecerea Crăciunului. Este foarte important ca locuinţa să fie curată şi primitoare pentru că se spune că anul următor va fi aşa cum îţi este casa la cumpăna dintre ani.

De Revelion, la miezul nopţii, se deshide o sticlă
cu şampanie

Mâncarea este şi ea importantă. În România există obiceiul de a nu se găti mâncare cu carne de găină pentru a nu avea un an nou în care să „scurmi ca găina”. Sarmalele, salata de boef, piftia sunt doar câteva din delicatesele servite în această noapte.

Încă din regimul comunist, Revelionul se sărbătoreşte cu mult fast, nefiind o sărbătoare religioasă (doar data de 1 Ianuarie când este sărbătorit Sfântul Vasile). Se crede că nicio persoană nu trebuie să sărbătorească această zi singură ci înconjurat de cât mai multe persoane dragi.

„Primiţi cu Pluguşorul?”

Un spectacol unic este dat, mai ales la ţară, de către colindători. Aceştia se pregătesc pentru acest ritual în săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou. Cel mai cunoscut moment este „Capra” pe care tinerii o plimbă prin casele oamenilor pentru a avea un an bun. Recuzita folosită – măştile şi costumele- sunt pregătite din timp şi, împreună cu muzica şi dansul, alcătuiesc un spectacol neuitat.

Cel mai vechi obicei: Capra

Un alt obicei este „Pluguşorul”, el fiind legat de mitul fertilităţii. Prin acesta se urează întregii gospodării vorbe frumoase, de belşug şi prosperitate. Ca şi la colindat, cei care umblă cu Pluguşorul primesc bani sau covrigi, mere sau prăjituri.

Superstiţii de Anul Nou

Gălăgia de la miezul nopţii nu este doar pentru distracţie ci şi pentru a alunga spiritele rele. Se obişnuieşte ca la trecerea în noul an să se spargă un pahar sau orice obiect din sticlă.

De asemenea, se spune că este bine ca de Revelion să porţi un obiect vestimentar sau un accesoriu de culoare roşie pentru a te proteja şi pentru a intra cu bine în noul an. Pe lângă acestea, toţi oamenii trebuie să aibă mulţi bani în buzunar pentru a fi bogaţi.

Românii ştiu că în ziua de Revelion nu se mătură şi nici nu se duce gunoiul pentru că vor avea casa goală tot anul următor.

La cumpăna dintre ani cele mai atractive
sunt focurile de artificii

La miezul nopţii îndrăgostiţii se sărută sub vâsc pentru a avea parte de iubire întregul an. Vâscul agăţat deasupra uşii fereşte omul de toate relele.

Indiferent dacă cred sau nu în aceste condiţii, oamenii pun mare preţ pe ziua de Revelion şi se străduiesc să o petreacă cât mai frumos şi să îşi ureze LA MULŢI ANI şi cele mai bune lucruri pentru noul an.