Browse By

Top 10 cele mai neobişnuite biserici

Bisericile sunt cunoscute, peste tot în lume, ca locaşuri de cult, frumos construite şi împodobite. Există însă şi biserici mai ieşite din comun, construite în locuri neobişnuite. Dar care ies în evidenţă tocmai pentru că se deosebesc de cele tipizate. Iată zece dintre ele:

1. Biserica LEGO, din Olanda

Biserica LEGO a fost construită de Michiel de Wit şi Filip Jonker cu ocazia Festivalului Grenswerk, din oraşul Enschede. De fapt, biserica este construită din Legioblocks. Acestea sunt blocuri de beton făcute să arate ca şi piesele de la bine-cunoscutul joc LEGO.

Biserica LEGO din Olanda

Biserica LEGO din Olanda

2. Biserica organică, din Italia

Una dintre cele mai impresionante exemplare ale arhitecturii organice, Biserica din Bergamo a fost construită de artistul italian Giuliano Mauri. În anul 2001, dragostea sa pentru natură l-a determinat să pună bazele unui proiect care a uimit întreaga ţară: o catedrală făcută doar din copaci. Din păcate, în anul 2009 Mauri a murit şi nu a apucat să îşi vadă lucrarea finalizată. Astfel, biserica a fost ridicată un an mai târziu, în Anul Internaţional al Biodiversităţii, ca un omagiu pentru Mauri.

Cadrul catedralei este format din 42 de coloane din trunchiuri de brad. În jurul tinerilor copaci sunt ramuri de alun şi de castan.

Biserica-copac de la poalele Monte Arena, în Italia

Biserica-copac de la poalele Monte Arena, în Italia

3. Biserica din oase, din Cehia

La prima vedere, biserica aceasta nu pare a avea nimic neobişnuit. Însă, cu cât te apropi mai mult, realizezi că biserica este una dintre bisericile cele mai impresionante şi unice din lume. Sedlec Ossuary este decorată artistic cu mai mult de 40.000 de oase din scheletul uman.

Cel mai spectaculos este candelabrul din mijlocul bisericii. Acesta conţine cel puţin unul din fiecare os uman.

Biserica din oase, catedrala cea mai impresionantă din Cehia

Biserica din oase, catedrala cea mai impresionantă din Cehia

4. Biserica din zăpadă, din Germania

Această biserică a fost construită în anul 2011 de locuitorii Mitterfirmiansreut, Germania. Situată aproape de graniţa cu Cehia, biserica de zăpadă se scaldă într-o lumină superbă, albastră. Biserica a fost construită pentru a comemora o biserică similară, construită în anul 1911, cu exact 100 de ani în urmă. Pentru construcţia bisericii s-au folosit peste 1400 de metri cubi de zăpadă din de plăci de gheaţă, totul costând 100.000 de euro.

Biserica din zăpadă a fost inaugurată în decembrie 2011

Biserica din zăpadă a fost inaugurată în decembrie 2011

5. Biserica tanc, din Olanda

Creată de artistul Chris Kuksi, biserica tanc din Olanda are un mesaj foarte clar: credinţa ajută la aducerea păcii.  Aşadar, locul este cel mai potrivit pentru rugăciunile destinate celor din războaie.

Biserica tanc, locul rugăciunilor pentru pace

Biserica tanc, locul rugăciunilor pentru pace

6. Biserica gonflabilă, din Olanda

Olandezii sunt cei mai creativi când vine vorba despre biserici neobişnuite. Biserica gonflabilă este un alt exemplu. Transparante Kerk a fost creată de auto-proclamatul filosof Frank Los. Deşi nu se ţin slujbe reale, biserica este un loc în care se predică despre filosofie şi despre viaţă.

În biserica gonflabilă pot intra aproximativ 30 de persoane

În biserica gonflabilă pot intra aproximativ 30 de persoane

7. Biserica „transparentă”, din Belgia

Biserica aceasta are un design transparent. A fost proiectată de arhitecţii Pieterjan Gijs şi Arnout Van Vaerenbergh. Este compusă din 100 de straturi suprapuse şi 2000 de coloane de plăci de oţel. Biserica poate părea transparentă, în funcţie de unghiul din care e privită.

Biserica transparentă din Belgia

Biserica transparentă din Belgia

8. Cea mai mică biserică din lume, din New York

Această biserică stă pe o platformă de lemn, în mijlocul unui iaz. A fost construită în anul 1989 şi este cea mai mică biserică din lume. În ea pot intra doar două persoane. Cu câţiva ani în urmă a avut loc o nuntă în această biserică, la care au participat doar mirii şi preotul. Restul invitaţilor aşteptau afară, în jurul iazului.

La biserică se poate ajunge doar cu barca

La biserică se poate ajunge doar cu barca

9. Biserica tren, din Rusia

Pare o idee trăsnită dar se pare că este o idee larg răspândită  în Rusia de a deschide biserici ortodoxe pe liniile de cale ferată vechi. Deşi arată că un lucru modern, bisericile sunt dintre cele mai vechi, fiind construite pe unele dintre primele căi ferate construite în Rusia.

Foarte mulţi oameni frecventează bisericile tren din Rusia

Foarte mulţi oameni frecventează bisericile tren din Rusia

10. Biserica stâncă, din Georgia

Situată pe pilonul Katski, biserica este un punct de atracţie important din Georgia. Deşi pare greu de crezut, acolo a trăit un călugăr timp de 20 ani. Se estimează faptul că biserica a fost construită în jurul secolelor 6-8.

Se spune că biserica este închinată unui zeu uitat al fertilităţii

Se spune că biserica este închinată unui zeu uitat al fertilităţii