Browse By

Tipuri de ceaiuri simple și preferatul românesc

Camellia Sinensis

Camellia Sinensis

Toate tipurile de ceai provin din aceeași plantă de bază, planta Camellia Sinensis. Diferențele între ceaiuri provin din prelucrarea, condițiile de creștere și geografice. Planta Camellia Sinensis este originară din Asia, dar este cultivată în prezent în întreaga lume, în zonele tropicale și subtropicale. Cu peste 3.000 de soiuri, ceaiul este băutura cea mai consumată în lume, după apă. Ceaiul poate fi împărțit în cinci categorii de bază: negru, verde, oolong, alb, și puer

Ceaiul negru este lăsat să se usuce, după care un proces numit oxidare (uneori incorect denumit fermentație) în timpul căreia apa se evaporă din frunză, iar frunza absoarbe mai mult oxigen din aer. Ceaiul negru este supus, de obicei, sub oxidare completă, iar rezultatele sunt bine cunoscutele frunze maro închis și negru, aromele de obicei mai robuste și pronunțate de ceaiuri negre, iar atunci când este preparat în mod corespunzător, un conținut mai ridicat de cofeină, comparativ cu alte ceaiuri (50-65% din cafea, în funcție de tipul și tehnica de fabricare).

Ceaiul oolong (de asemenea, cunoscut sub numele de ceai wulong), este lăsat să se supună oxidării parțiale. Aceste ceaiuri au un conținut de cofeină între cel de ceaiuri verzi si ceaiuri negre. Aroma de ceaiuri oolong (Wulong) nu este, de obicei, la fel de robust ca cel negru sau la fel de subtilă ca cel verde, dar are propriile sale tonuri extrem de parfumate și interesante.Ceaiurile oolong (wulong) sunt adesea comparate cu gustul și aroma de flori proaspete sau fructe proaspete.

Ceaiul verde este lăsat să se usuce doar ușor după ce a fost cules. Apoi, procesul de oxidare este oprit rapid prin arderea (încălzirea rapidă) frunzelor. Prin urmare, atunci când este preparat la temperaturi mai mici și mai puțin timp, ceaiul verde tind să aibă mai puțină cofeină (10-30% din cafea). Ceaiurile verzii, de asemenea, au tendința de a produce arome mai subtile, cu multe nuanțe și accente pe care cunoscătorii le prețuiesc.

Ceaiurile albe sunt cele mai delicate dintre toate ceaiurile. Ele sunt apreciate pentru subtilitate, complexitate și dulceața naturală. Ele sunt prelucrate manual și folosesc cei mai tineri muguri de plante de ceai, cu nici o oxidare. Atunci când este preparat în mod corect, la o temperatură foarte scăzută și un timp scurt de înmuiere, ceaiurile albe pot produce cantități mici de cofeină. Desigur, înmuierea la o temperatură mai caldă și pentru mai mult timp va extrage mai multă cofeină. Dar, prin definiție, ceaiul alb nu are mai puțină cofeină decât alte ceaiuri.

Ceaiul puer sau pu-erh este un ceai negru învechit din China, apreciat pentru proprietățile sale medicinale și aroma de pământ. Este, probabil, cel mai misterios dintre toate ceaiurile. Până în 1995 era ilegal pentru ca să fie importat în S.U.A., iar procesul său de producție este un secret de stat bine păzit în China. Este foarte puternic, cu un gust incredibil de profund și bogat, și nici o amărăciune, și un element care ar putea fi cel mai bine descris ca fiind aproape turbos în aromă.

Alte categorii: Yerba mate, herbal, rooibos.

ceai de mentă

Ceaiuri simple - Charme Cosmetics

Ceaiul meu preferat rămâne clasicul ceai de mentă. De ce? Pentru că îmi aduce aminte de copilărie atunci când bunica mă trimitea în grădină ca să culeg frunze de mentă proaspătă pentru ca ea să prepare ceai pentru toată familia. Mirosul puternic de mentă și ceaiul proaspăt preparat încă îmi aduce aminte de acele vremuri bune pe când eram copil.

A freca menta”

Expresia românească și bine cunoscută ”a freca menta” care înseamnă că cineva este leneș sau că pierde timpul degeaba. Expresia provine din obiceiuri de mult apuse pe când slujitori frecau mesele cu mentă pentru a avea un miros plăcut. Pe mese urma să se servească mâncarea. Slujitori făceau acest lucru cu orele în locul unor muncii mai grele. Sursa: Adevarul.ro

Vezi toate ceaiurile simple oferite de Charme Cosmetics aici: http://www.charmecosmetics.ro/ceaiuri-simple/

Charme Cosmetics promovează produsele cosmetice naturale și cu valori precum: puritate, calitate, etica și grija pentru trup și suflet.