Browse By

Tim Cook, șeful de la Apple: „mândru că este gay”

Tim Cook, șeful de la Apple

Timothy D. Cook, directorul executiv al Apple, a spus că el este „mândru că este gay”, într-un eseu publicat joi dimineața, devenind, de departe, cel mai important executiv al unei companii publice care să afirme acest lucru.

„Vreau să fiu clar: Sunt mândru că sunt gay, iar eu consider că a fi homosexual este printre cele mai mari daruri pe care mi le-a dat Dumnezeu”, a scris Dl. Cook în eseu, publicat de Bloomberg Businessweek.

Dl. Cook, 53 de ani, nu a vorbit niciodată public despre orientarea lui sexuală timp de mulți ani în care el a lucrat în poziții importante la Apple.
În eseul său, domnul Cook a menționat de asemenea că el și-a petrecut o mare parte din viață încercând să țină problemele sale personale private, motiv pentru care el nu a vorbit anterior în public despre orientarea lui sexuală.

„Apple este deja una dintre cele mai urmărite îndeaproape companii din lume”, scria el, „Și îmi place să păstrez concentrarea pe produsele noastre și pe lucrurile incredibile pe care clienții noștri le pot realiza.”

În timp ce el nu a vorbit despre asta în public, sexualitatea d-lui Cook a fost un secret foarte deschis în Silicon Valley. În forumuri private, el a făcut aluzie la dificultățile cu care se confruntă în dezvoltarea sa ca și tânăr în Alabama, unde a petrecut o mare parte din copilăria sa. El a spus că drepturile omului și demnitatea sunt valori care trebuie să fie respectate.

Cu eseul său, domnul Cook a devenit cel mai proeminent om gay din lumea afacerilor, aderând la o listă foarte scurtă de directori de companii publice care au declarat liber că sunt gay. El sfidează, de asemenea, normele de identitate sexuală corporative; 83 la sută din homosexuali, lesbiene și bisexuali ascund aspecte ale identității lor la locul de muncă, potrivit unui raport Deloitte.

Silicon Valley, precum și companiile de tehnologie, în special, au luat în mare parte poziții progresive cu privire la drepturile homosexualilor și avansarea la locul de muncă. Companii precum Google, Facebook și Apple participă în mod regulat la parada anuală gay din San Francisco. Iar multe dintre aceste companii, inclusiv Twitter, Intel și Apple, oferă pachete cu mai multe beneficii de sănătate pentru angajații homosexuali și partenerii lor.

Grupuri activiste s-au grăbit să-l laude pe domnul Cook pentru eseul său, în timp ce lăudau și istoria progresivă de la Apple. „Anunțul de astăzi al lui Tim Cook va salva nenumărate vieți,” a declarat într-o declarație Campania pentru Drepturile Omului, cel mai mare grup american pentru drepturile civile de lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali,. „El a fost întotdeauna un model de urmat, dar milioane de oamenii de azi de pe tot globul se vor inspira dintr-un alt aspect diferit al vieții sale.”